Hlavní obsah

Vychytané recepty s mangem: Zkuste kuřecí kari, salát i dezert

Foto: Greta Blumajerová

Využijte sezony manga a dopřejte svým chuťovým buňkám trošku exotiky!Foto: Greta Blumajerová

Reklama

České ovoce je zatím v nedohlednu, ale to tropické je teď ve své nejlepší sezoně. Přivolejte si trochu exotiky s mangovými recepty, chutná i na slano a svou sladkostí vám prohřeje současné studené zimní dny!

Článek

Jestli v těchto dnech v obchodě narazíte na zralé mango (na omak by mělo být měkké, ale můžete ho také nechat pár dnů dojít doma), neváhejte a připravte si z něj některou z dnešních specialit. Výborně si rozumí s pikantní kari omáčkou, cizrnou i jogurtem!

Cizrnový salát s mangem

Na 4 porce potřebujete: 2 konzervy cizrny, 2 lžíce bílého jogurtu, 2 lžíce majonézy, 3 lžíce sladké chilli omáčky, 1 mango, citron, sůl, pepř, čerstvý koriandr

Foto: Greta Blumajerová

Kombinace cizrny, manga a koriandru je nepřekonatelná. A navíc máte hotovo ani ne za 5 minut!Foto: Greta Blumajerová

Postup: Cizrnu sceďte a smíchejte s jogurtem, majonézou, chilli omáčkou a kousky nakrájeného manga. Dochuťte citronovou šťávou, solí, čerstvě mletým pepřem a nasekaným koriandrem.

Tip: Cizrna je plná bílkovin, takže dobře zasytí, ale jestli chcete ještě vydatnější jídlo, přidejte do salátu kousky orestovaného kuřete nebo krůty. Jemné drůbeží maso si se sladkým mangem perfektně rozumí.

Kuřecí kari s mangem

Na 4 porce potřebujete:2 lžíce řepkového oleje, 1 velkou cibuli, čerstvý zázvor, 2 lžíce kari pasty nebo kari koření, 2 stroužky česneku, 1 malou plechovku kokosového mléka (160 ml), 600 g kuřecích prsou, sůl, 1 zralé mango, 1 limetku, rybí omáčku (lze vynechat), jarní cibulku nebo koriandr na posypání

Foto: Greta Blumajerová

Voňavé mango dodá pikantní omáčce jemnější ráz a nasládlou příchuťFoto: Greta Blumajerová

Postup: Nadrobno pokrájenou cibuli nechte spolu s asi lžící nasekaného zázvoru zesklovatět na oleji, přidejte nasekaný česnek a kari pastu a ještě chvilku míchejte, až se směs rozvoní. Zalejte kokosovým mlékem, 400 ml vody, osolte a 15 minut povařte. Pro extra hustou omáčku rozmixujte kousky cibule tyčovým mixérem.

Maso nakrájejte na menší kousky, přidejte do omáčky a povařte ještě asi 12 minut, až změkne. Na závěr přidejte kousky oloupaného manga a nechte ještě chvilku prohřát. Dochuťte limetkovou šťávou a rybí omáčkou a posypejte nakrájenou jarní cibulkou. Podávejte s rýží basmati nebo dietní květákovou „rýží“.

Tip: Kari pastu koupíte v asijských potravinách, a i když stojí víc než pytlík s kořením, má mnohem lepší chuť (je plná čerstvých chilli papriček, citronové trávy, česneku…) a v lednici vám vydrží otevřená klidně několik měsíců, takže se tahle investice určitě vyplatí. Použít ji můžete jak do kari (třeba do tohoto čočkovo-mrkvového), tak k dochucení dalších jídel (třeba přílohové polentové kaše).

Mangové lasí

Na 4 porce potřebujete: 2 manga (nebo 2 hrnky mrazeného), 2 kelímky bílého jogurtu (asi 400 g), 2 lžíce moučkového cukru, mletý kardamom nebo skořici (lze vynechat)

Foto: Greta Blumajerová

Lasí je někde mezi dezertem a nápojem a podává se po pikantním indickém jídle. Pro nás to tedy bude ideální sladká tečka po pálivém kuřecím kari!Foto: Greta Blumajerová

Postup: Jestli používáte čerstvé mango, oloupejte ho, nakrájejte na kostky a dejte na hodinu do mrazáku. Zmrazené mango rozmixujte s jogurtem, podle chuti oslaďte, a kdyby se vám směs zdála příliš hustá, nařeďte ji trochou vody. Kdo má rád, dochutí špetkou kardamomu nebo skořice.

Tip: Indický nápoj jste si právě připravili, ale zkuste i další neodolatelný dezert z tohoto ovoce – tropickou kokosovou panna cottu s mangem.

Vyzkoušíte mango v některém z dnešních receptů?

Reklama

Související témata:

Načítám