Hlavní obsah

Vychytávky, které babičky závidí dnešním matkám!

Foto: thinkstock

Dnešní maminky mají k dispozici tolik věcí, že z nich jde leckteré babičce hlava kolemFoto: thinkstock

Reklama

Jednorázovou plenu, pod matrací monitor dechu a navrch cestovní nočník. Maminky mají k dispozici vychytávky, které jim usnadňují péči o dítě. Jejich mámy a babičky by za ně „vraždily“. Co třeba závidí?

Článek

Když Lenka vidí, co má její dcera po ruce k péči o děti, závidí. „Naposledy to bylo u cestovního nočníku. My vozili obyčejný, zabral místo a po „akci“ se musel pořádně vymýt,“ poukazuje Lenka na existenci cestovních nočníků. Jsou skládací, a navíc se do nich jen vloží sáček s absorpční vložkou, který se pak vyhodí. „Líbí se mi i trička, která se zapínají mezi nožičkami. Já měla jen nepraktické košilky, se zavazováním na zádech,“ dodává Lenka.

Když se chystáte na příchod miminka, seznam věcí, které musíte koupit, se zdá nekonečný. Co na něj v posledních letech přibylo a co by naše maminky ocenily?

Monitor dechu zachraňuje

Sterilizátory – Hrnec s vařicí vodou na sporák a do něj kojenecké propriety. Malé dítě potřebuje mít jídelní pomůcky čisté, teď to jde snadno díky sterilizátorům. Praktický je třeba ten do mikrovlnky. Lahve do něj naskládáte, přidáte vodu a na pár minut zapnete troubu.

Foto: thinkstock

Papírové pleny jsou asi největším vynálezem...Foto: thinkstock

Monitory dechu – Monitor dechu je věc, která může dítěti zachránit život a vám dopřeje klidnější spánek. „To je neocenitelná pomůcka. Riziko náhlého úmrtí existuje i u dětí donošených a zdravých,“ říká pediatr Jan Němeček. Nevýhodou je vyšší cena, začíná na tisícovce. Můžete ale koupit starší nebo si ho půjčit v porodnici. Pozor ale na závislost, některé maminky ho používají zbytečně dlouho.

Co se děje v postýlce

Papírové pleny a vlhčené ubrousky – Žádná hromada špinavých plen v koupelně, žádná nonstop puštěná pračka, žádné věšení a žehlení. Maminky sáhnou po pleně papírové a dítě utřou jednorázovým ubrouskem. Nákup se vám ale pořádně zakousne do rozpočtu a papírovky jsou navíc trnem v oku ekologům, zvyšují množství odpadu. Řada maminek se proto vrací k plenám látkovým.

Chůvičky – Pomocník pro rodiče, kteří bydlí ve větším bytě či domě. Základnu zapnete u dítěte v pokoji, necháte si rodičovskou jednotku a vše slyšíte. Máte třeba zahradu a chcete v létě posedět venku? Proč ne. Jste-li extra nároční, můžete pořídit chůvičku, která přenáší i obraz.

Foto: thinkstock

Chcete si skočit k sousedce na kávu, ale máte v postýlce spící miminko? Dnes žádný problém, stačí si pořídit chůvičku, a víte o každém pohybu vašeho děťátkaFoto: thinkstock

Spoléhejte i na rozum

Elektrické odsávačky mléka či hlenů – Místo odsávání ústní odsávačkou můžete pořídit elektrickou a nebo tu, která se připojí na vysavač a hleny odsaje. Zní to drasticky, ale lékaři ji doporučují. Pořídit můžete elektrickou i na odsátí mateřského mléka. „Ideální samozřejmě je, když miminko saje mléko samo, ale pokud je potřeba, elektrická odsávačka je dobrá věc,“ míní Jan Němeček.

Ne že by snad v dnešní době byly maminky malých miminek méně starostlivé, než předchozí generace. Péči o děti ale mohou vychytávky usnadnit. „Není ovšem dobré spoléhat na vymoženosti na 100 procent, je důležité zachovat si zdravý rozum našich maminek. Případy, kdy maminka má dva monitory dechu, kdyby se jeden vypnul, jsou extrém,“ míní terapeutka Lucie Horníková.

Co dalšího mohou maminky využít?

  • Teploměr do ucha – Výhodou je, že se dítě nemusí kvůli měření budit.
  • Parní vařič a mixér – Jídlo se v jedné nádobě v páře uvaří i rozmixuje.
  • Koš na pleny – Plenka se zabalí do fólie, která nepropouští zápach a bakterie.
  • Fusak s termoregulačním materiálem – Vytváří ideální teplotu pro dítě, v zimě ho nemusíte nabalovat, v teple stačí rozepnout.

Jakou vychytávku jste si oblíbili vy?

Reklama

Související témata:

Načítám