Hlavní obsah

Vyhazujete skořápky od ořechů? Vyrobte z nich dekorace!

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chystáte se loupat ořechy na cukroví? Ukážeme vám, proč je dobré si dávat pozor a co nejméně skořápek rozmačkat. Pokud se vám podaří nechat celé poloviny, máte totiž skvělou surovinu na výrobu vánočních dekorací!

Článek

Hromada skořápek z vlašských ořechů je surovinou, kterou je vyloženě hřích vyhazovat. Velmi snadno je totiž proměníte v zajímavé dekorace – a nejen ty vánoční. Připravili jsme pro vás pár tipů i s návodem, jak na to.

Skořápkovník

Potřebujete malý stromek do truhlíku nebo na parapet? Právě „skořápkovník“ může být tím pravým. Zvlášť proto, že je ve výsledku velmi bytelný a vydrží opravdu dlouho.

Základem je si ze skořápek vyskládat na podložku kruh a ten poslepovat tavnou pistolí – klidně i tak, že bude hmota vidět, protože na ni dáte další řadu skořápek a tím ji zakryjete. S tímto základním kruhem moc nehýbejte, ale přilepte k němu další a další tak, aby se vrstvy zužovaly a vytvářely tvar jehlanu.

Až budete mít slepený základ stromku, připravte si sušený mech, ale klidně i vatu, které také hmotou z tavné pistole vlepte do mezer mezi skořápkami. Hotový stromek pak otočte dnem vzhůru a pořádně ho zevnitř zpevněte hmotou z tavné pistole a také mechu či vaty, aby byl opravdu pevný.

Foto: Greta Blumajerová

Stromek můžete nechat jen s mechem, ale lze na něj nalepit i maličké ozdobičky nebo kuličkyFoto: Greta Blumajerová

Věnec ze skořápek

Slámový základ věnce polepte skořápkami – aby sláma nikde neprosvítala, počítejte s tím, že budete muset udělat minimálně dvě vrstvy. Do mezer mezi skořápkami se pak velmi hodí to, co najdete běžně na podzim a v zimě i v přírodě – tedy šišky, suché listí, šípky nebo větvičky.

Foto: Greta Blumajerová

Věnec z přírodních skořápek může být skvělou podzimní, ale i zimní – nevánoční – dekoracíFoto: Greta Blumajerová

Závěs z ořechů

Ze skořápek a drátěných kouliček lze vyrobit velmi jednoduchý závěs. Stačí, když dvě půlky skořápek slepíte tak, aby mezi nimi vedl režný provázek – můžete je nalepit těsně nad sebe a třeba každou jinak barevně natřít, ale jestli má vypadat vzdušně, lze si z drátků smotat (nebo je lze i koupit) kuličky, které mezi ořechy navléknete.

Foto: Greta Blumajerová

Závěs se hodí třeba jako samostatná dekorace, ale můžete ho použít i na ozdobení okna nebo stromku na zahraděFoto: Greta Blumajerová

Háčkované ozdoby

Pokud vám nedělá problémy uháčkovat kytičku, pak můžete použít poloviny skořápek i na výrobu ozdob na stromeček. Skořápka se stane středem kytičky – můžete ji posléze i natřít, ale nevypadá špatně ani v přírodní barvě. Jednotlivé kytičky lze sešít i do řetězu, kterým můžete nazdobit okna.

Foto: Greta Blumajerová

Jestli máte doma zvídavé ratolesti anebo řešíte, jak ozdobit stromek, když ho vaši domácí mazlíčkové stejně za chvíli shodí a všechny ozdoby rozbijí, pak jsou pro vás háčkované ozdoby se skořápkou tím pravýmFoto: Greta Blumajerová

Ořechové jesličky

Je to trochu piplačka, ale výsledek je velmi roztomilý. Mluvíme o Jezulátku v kolébce ze skořápky. Kolébka může být vyložená filcem či jiným materiálem, ale látkovou zavinovačku můžete položit i do měkkého mechu – záleží na tom, co máte doma.

Peřinku s miminkem můžete vyrobit také ze zbytků filcu, jakékoli jiné látky, ale třeba i z vatového tamponku na odličování, který svážete, podobně jako zavinovačku, barevnou nití. Jako hlavička miminka poslouží korálek nebo kulička.

Foto: Greta Blumajerová

Jesličky ze skořápky mohou být součástí adventní dekorace na stůl, můžete je dát na věnec, ale klidně z nich můžete udělat i ozdobu na stromečekFoto: Greta Blumajerová

Stříbrný věnec

Skořápky, šišky a pírka jsou základem velkého věnce, který může být vaším celozimním, ale třeba i štědrovečerním společníkem na svátečním stole. Stačí, když skořápky nalepíte na slámový základ věnce, doplníte šiškami a přestříkáte stříbrnou barvou ve spreji. Po zaschnutí je doplňte ještě pírky a bílými bambulkami a omotejte světelným řetězem na baterie – právě jeho světýlka mu dodají lesk a slavnostní náladu.

Foto: Greta Blumajerová

Stříbrná barva zimních dekorací nikdy nevyjde z módy, čili si věnec můžete schovat a používat i několik letFoto: Greta Blumajerová

Zdobíte si byt vlastnoručně vyrobenými dekoracemi, nebo je raději kupujete?

Reklama

Související témata:

Načítám