Hlavní obsah

Výhřez ploténky: Jak (ne)cvičit a čemu se vyhnout?

Foto: Motortion Films, Shutterstock.com

Foto: Motortion Films, Shutterstock.com

Reklama

Výhřez meziobratlové ploténky patří k velmi nepříjemným úrazům. Způsobit ho může například zvedání těžkých břemen, vadné předklony a ohýbání, nedostatek zdravého pohybu a věk. Roli hraje i genetika. Jak problému předcházet a jaké jsou možnosti léčby?

Článek

Meziobratlové ploténky slouží jako tlumič nárazů páteře při veškerých dopadech. Pokud z nějakého důvodu část ploténky vyhřezne (= přesune se do nesprávné polohy), může utlačit nervy, které vystupují z míchy, a tím způsobit ohromné bolesti a znemožnit pohyb. Jak tomu předcházet a jak se to dá léčit?

Příznaky: co způsobuje vyhřezlá ploténka

Meziobratlové ploténky jsou ploché destičky, které se nacházejí mezi jednotlivými obratli páteře. Jsou pružné, umožňují ohýbání páteře a tlumí dopady při chůzi. Z různých důvodů však může tato destička vyhřeznout, zúžit míšní kanál a utlačit v něm nervy. To způsobuje nejen kruté bolesti, ale také omezení pohybu, mravenčení a brnění v končetinách a nejrůznější neurologické potíže, kterým lékaři říkají kořenový syndrom.

„Bolesti zad jsou jedním z nejčastějších důvodů návštěvy lékaře v produktivním věku. Jednou z příčin mohou být výhřezy meziobratlových plotének hlavně v oblasti krční či bederní páteře,“ uvádí MUDr. Martina Kővári z Kliniky rehabilitace a tělovýchovného lékařství 2. LF UK a FN Motol.

Nejčastější příčiny vyhřezlé ploténky

K potížím se zády můžete mít genetické dispozice, ale příčinou může být také vyšší věk, nedostatek cvičení, nebo naopak přetížený pohybový aparát a nevhodné aktivity. „K výhřezu ploténky může dojít i kvůli zvednutí těžké krabice nebo například přes noc, kdy se člověk ráno vzbudí a již se nemůže zvednout – na první pohled bez jasné příčiny. Mezi možné příčiny patří i stereotyp sedavého způsobu života,“ říká fyzioterapeutka Tereza Novotná.

Foto: sunlight19, Shutterstock.com

Nejčastěji bývá postižena bederní nebo krční část páteřeFoto: sunlight19, Shutterstock.com

Bolesti a komplikace: kdy jít k lékaři

Někdy může za bolesti zad chřipka, skřípnutý nerv nebo namožení svalů. Pokud je bolest dlouhodobá, měli byste vyhledat lékařskou pomoc. Neléčený výhřez ploténky může mít vážné trvalé následky, například ochrnutí. „Obecně platí, že pokud máte bolesti páteře delší dobu než šest týdnů nebo vystřelují-li bolesti z oblasti krční páteře do horních končetin či z oblasti bederní páteře do dolních končetin, měli byste navštívit praktického lékaře. Když je zjištěn výhřez ploténky, měla by následovat konzervativní léčba – to znamená, že kromě léků je zásadní rehabilitace,“ uvádí Martina Kővári.

Léčba: odborná rehabilitace

Zapomeňte na to, že byste výhřez rozcvičili sami! Bez specialisty byste mohli svůj stav jen zhoršit. Praktický lékař vás odešle k odborníkovi – rehabilitačnímu lékaři či neurologovi. Ti vás vyšetří a předepíšou konkrétní rehabilitace a cvičení, které jsou vhodné právě pro váš typ problémů. První čtyři dny byste měli převážně odpočívat v pohodlné poloze: často to bývá leh na boku s pokrčenou dolní nohou či oběma, někomu zase pomáhá leh na zádech s nohama pokrčenýma v kolenou do pravého úhlu, kdy si nohy lze podložit gymnastickým míčem.

Foto: 9nong, Shutterstock.com

Bolí vás záda déle než šest týdnů a bolest či nepříjemné pocity se šíří do končetin? Musíte k lékaři. Zanedbaný výhřez ploténky může mít trvalé následkyFoto: 9nong, Shutterstock.com

Vyhřezlá ploténka: zlepší ji správné dýchání

K rehabilitaci a správnému cvičení patří i další možnost pomoci – podle Terezy Novotné jsou vhodná dechová cvičení: „Změna dechového stereotypu dlouhodobě pomáhá vyrovnávat patologické změny a vytváří bezpečné prostředí pro meziobratlové ploténky. Za bezpečné může být označena i přiměřeně intenzivní aktivace středu těla, například cvičením pilates.“ Ovšem i k dechové (respirační) rehabilitaci je třeba návod specialisty, podle kterého pak můžete cvičit i sami doma.

Operovat, nebo ne?

Jestliže je stav vážný, znemožňuje normální fungování a rehabilitace ani léky nezabírají, přichází v úvahu operace páteře. Výkon je ale dost nebezpečný – provádí se velmi blízko míchy a hrozí ochrnutí, v nejhorším případě i smrt, navíc výsledky nejsou vždy stoprocentní. Lékaři se proto k operaci uchylují jen výjimečně.

Vyhřezlá ploténka

  • Jiný název - Výhřez meziobratlové poloténky, hernie disku
  • Popis - Ploténka se vysune do nesprávné pozice a utlačuje nervy míchy. Nejčastěji se to stává v oblasti krční a bederní páteře.
  • Příznaky - Silná bolest zad, vystřelování bolesti, mravenčení a brnění končetiny, někdy omezení či nemožnost pohybu
  • Léčba - Léky proti bolesti a na uvolnění svalů, v akutní fázi klid, později cvičení a rehabilitace pod vedením odborníka, případně operace
  • Prevence - Pravidelný rozumný pohyb, správné provádění činností, jako je třeba odklízení sněhu, nezvedání příliš těžkých břemen atd.

Reklama

Načítám