Hlavní obsah

Vyrobte vtipná krmítka pro ptáčky: Ve tvaru muchomůrky i sovy!

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete v zimě udělat dobrý skutek pro přírodu a nasypat ptáčkům pár zrníček na přilepšenou? Vytvořte jim veselá krmítka z lahve od limonády či z krabice od džusu! Inspirujte se našimi tipy!

Článek

Vzhledem k velké zimě a mrazům se ptákům, kteří neodlétají za teplem do jiných krajů, u nás shání potrava dosti obtížně. Proto jsou perfektním řešením krmítka, která se umisťují do parků a zahrad, popřípadě na terasu či balkon. Je však dobré vědět, jakou hostinu do nich ptáčkům nachystat, abyste jim spíše nepřitížili, a také fakt, že by se občas měla krmítka vyčistit, aby se případně nešířily nějaké nemoci či infekce.

Co ptáčkům nasypat?

Pokud váháte, co dát do krmítka, aby ptáčkům chutnalo a dobrůtka se nezkazila, jsou ideální variantou různá semínka i drcené ořechy. Nejlépe slunečnicová, která mají rády třeba pěnkavy. Ptáci nepohrdnou prý ani jablky a hruškami, jež by ovšem neměly být chemicky ošetřeny. Ovoce rozpulte, aby si jej mohly větší hladovci – hlavně kosi – dobře vyklovat.

A na co si dát pozor? Rozhodně na staré pečivo a zbytky ze stolu, které se rychle kazí a mohou být i dříve plesnivé. Drobným opeřencům by neudělaly dobře ani kynuté výrobky, uzeniny, ba dokonce ani těstoviny.

Výroba krmítka může začít

Nejprve si nachystejte prázdné vymyté a vysušené pet lahve a kartony od džusu či mléka, akrylové barvy, štětce, černý centorfix, pastelky na bidýlko, fixační bezbarvý sprej, nůžky, lámací nůž, tavnou pistoli, ševcovské šídlo a provázek. Na ozdobu pak ještě můžete přidat víčka od pet lahve na výrobu očí, hýbací nalepovací oči a různé samolepky. Nezapomeňte na směs semínek do krmítka.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Roztomilá muchomůrka i rozkvetlá budka

Nejprve si nařezejte plastovou lahev tak, aby vám zbyla jen spodní část a vrchní špička s víčkem. Do spodní části ještě prostřihněte zaoblený otvor. Obě části poté nabarvěte akrylovými barvami dle libosti a fantazie (můžete na stříšku nalepit i barevné nálepky) a přestříkejte fixačním sprejem, aby barvy nepouštěly. Následně je slepte opatrně po okrajích tavnou pistolí. Opatrně proto, že horké lepidlo může tenký plast hodně zkroutit.

Lepidlo použijte i na okraj vystřiženého okraje otvoru ve spodní části, neboť na něj budou sedat ptáčci, tak aby nebyl okraj příliš ostrý. Na konec propíchněte šídlem víčko pet lahve a protáhněte jím provázek na pověšení krmítka.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Tohle krmítko zvládnou nabarvit i dětiFoto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Krmítka zavěste trochu výš, aby byla pro jistotu z dosahu kočekFoto: Aleš Otýpka

Zkuste i sovu a domeček

Karton od džusu či mléka nabarvěte v první řadě akrylovými barvami a nechte dostatečně zaschnout. Poté vyřízněte hlavní otvor pro krmení. Pokud budete chtít vytvořit krmítko ve tvaru sovy, vyřízněte ještě z boku křídla, přilepte dvě víčka na místo očí a na ně ještě pohyblivá očička. Ještě nos, domalovat fixem peří a místo bidýlka připevnit tavnou pistolí pastelku.

Foto: Aleš Otýpka

Soví krmítko určitě přiláká pozornost všech ptáčkůFoto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Do krmítek sypte nejlépe různá semínkaFoto: Aleš Otýpka

Další skvělou pochoutku pro malé opeřence nachystejte podle našeho návodu v článku: Nadílka pro ptáčky: Perníčky ze zrní, semínek a plněná jablka.  A pokud by vám nějaká semínka zbyla, neváhejte je zařadit do jídelníčku i vy. Jsou totiž velice zdravá také pro lidský organismus. Máme pro vás skvělý přehled v článku: Průvodce semínky: Jaká jsou nejzdravější?

Reklama

Načítám