Hlavní obsah

Vysavače budou mít štítky. Jak z nich poznáte, který je nejlepší?

Foto: Thinkstock

Byl pro vás velký výkon vysavače zásadním kritériem výběru? Od září hledejte pomoc v údajích energetického štítkuFoto: Thinkstock

Reklama

Jestli uvažujete o nákupu nového vysavače, možná byste si měli počkat do září. Od té chvíle totiž budete mít jasnou představu o tom, jak kvalitní přístroj si kupujete. I vysavače totiž budou mít energetické štítky.

Článek

Pokud budou chtít výrobci od září na trh dát nový vysavač, nesmí mít výkon vyšší než 1600 W. Od roku 2017 bude povolený příkon 900 W. „Tato opatření se netýkají výrobků určených pro mokré čištění, kombinujících suché a mokré čištění, vysavačů na baterie, robotických vysavačů, průmyslových a centrálních vysavačů,“ říká Roman Šebl, Sales Manager ESA Group společnosti Electrolux.

Znamená to, že se sníží výkon vysavačů? Podle výrobců můžete zůstat v klidu, a dokonce se i těšit. Nižší spotřeba prý rozhodně neznamená i snížení výkonu, možná i naopak!

Jak poznat dobrý vysavač?

EU sice snižuje příkon vysavače, ale výrobci upozorňují na to, že není jediným kritériem, které napoví, jak účinný ve finále bude. „Nejdůležitějším kritériem pro výběr vysavače by měla být úroveň výkonu čištění, tedy hodnota účinnosti vysávání. Pokud je společně s tímto ukazatelem navíc vysavač i tichý, jedná se o velice dobrý spotřebič,“ říká Kateřina Pavelková, PR manažerka Bosch a Siemens domácí spotřebiče.

Samozřejmě, že k tomu musíte přičíst i individuální požadavky, tedy například výbavu nástavců, délku kabelu, objem sáčku nebo nádoby na prach.

Bez štítku to nepůjde

Výběr a porovnání jednotlivých vysavačů by vám měly usnadnit energetické štítky, které znáte z ledniček, praček nebo myček. Od září jsou povinné i pro vysavače a najdete na nich kromě energetické třídy i účinnost vysávání koberců a tvrdých podlah, hlučnost a prachové emise. Co vám jednotlivé kategorie o přístroji poví?

Energetická třída

Jakkoli je to v případě například zmíněné ledničky či pračky hlavní vodítko pro výběr, u vysavačů to neplatí. Zařadí ho do kategorie od A po G čistě podle příkonu, ale být ve třídě „A“ ještě neznamená, že takový přístroj současně i nejlépe vysaje vaše koberce. „Abyste si mohli vybrat opravdu nejlepší přístroj, je zapotřebí k němu rozhodně ještě přidat informace o účinnosti vysávání,“ vysvětluje zástupce společnosti Vorwerk ČR Vít Paulíček.

„Na štítku najdete i roční spotřebu energie v kWh. Vypočítá se podle definovaného standardu, kterým je plocha 87 m² vysávaná 50krát ročně,“ vysvětluje Roman Šebl.

Účinnost vysávání

Zásadní pro výběr vysavače je tedy právě účinnost. Vysavač je označen od třídy A až G. Štítek ji udává zvlášť pro tvrdé povrchy, jako je například dlažba či dřevěné podlahy, a zvlášť pro koberce. Je to proto, abyste si mohli vybrat podle toho, zda máte víc podlah s koberci nebo bez nich. „Žádaného vysokého sacího výkonu bude možno dosáhnout i po nařízeném snížení příkonu, a to za pomoci kvalitního příslušenství,“ říká Kateřina Prantlová z Eta.

Foto: Thinkstock

Nižší příkon vysavače neznamená, že se nutně víc nadřete a budete vysávat delší dobuFoto: Thinkstock

„Úroveň odstraňování nečistot je také ovlivněna i možností volného proudění vzduchu, na niž má během používání výrazný vliv i plnost prachového sáčku, tedy tvar a struktura komory na sáček," komentuje Olga Pishchukhina, marketingová manažerka Floor Care & Garment Care Philips.

Hlučnost vysavače

Pro mnoho spotřebitelů je také velmi důležitá a stává se jedním z hlavních argumentů při výběru. Na štítku ji najdete v decibelech a může se zásadně lišit i u modelů jedné značky. Vyplatí se připomenout si, že hlasitost se měří trochu jinak, takže například rozdíl 10 decibelů znamená dvakrát vyšší hlučnost a rozdíl 20 dB dokonce čtyřikrát.

Prachové emise

Jde o hodnotu, která říká, jak čistý je vzduch vycházející z vysavače. Bedlivě sledovat by ji měli hlavně alergici a ti, kteří mají dýchací obtíže. Podle toho, kolik prachu, nečistot a pylu vysavač „spolkne“ a nepustí zpátky do vzduchu v místnosti, se řadí do třídy od A (nejlepší) po G (nejhorší).

Podle čeho vybíráte vysavač vy? Napište nám o tom!

Reklama

Související témata:

Načítám