Hlavní obsah

Vytancujte si lepší tělo: Jaký druh je ideální pro váš zadek a jaký na štíhlý pas?

Foto: oneinchpunch, Shutterstock.com

Foto: oneinchpunch, Shutterstock.com

Reklama

Chcete mít skvělou postavu, ladné pohyby, ale počítání kalorií není nic pro vás a běhání ani úmorné cvičení na strojích ve fitku vás nebaví? Zkuste hubnout zábavnou formou: tančete!

Článek

Tanec je nejen skvělý způsob, jak si udržet kondičku a vyrýsovat tělo, ale jeho zásluhou získáte navíc dobrou náladu. Díky hudbě a spoustě zábavy vám vůbec nebude připadat, že jste právě hodinu dřeli. Víme, kterými styly tance nejefektivněji zhubnete. Stačí si vybrat.

Pole dance pro sexy tělo

Pole dance neboli tanec na tyči zažívá v posledních letech velký boom. Je to velmi náročná disciplína, která spojuje gymnastiku, akrobacii a moderní tanec. Pole dance si získal i řadu příznivců fitness, protože zaručuje komplexní posílení celého těla. Na kurzu se naučíte různé otočky, spiny, sedy na tyči, lehy apod. Díky narůstající oblibě se tento sport přesouvá z velkých měst i do menších a jeho dostupnost je čím dál tím lepší. Tanec na tyči ale není jen pro ženy – věnuje se mu stále více mužů a pořád častěji vznikají i choreografie pro dva.

Foto: Natalya Vyshedko, Shutterstock.com

Pole dance nahradí cvičení ve fitku. Posiluje totiž celé těloFoto: Natalya Vyshedko, Shutterstock.com

Street dance zlepší fyzičku 

Pod tímto názvem se skrývají všechny „tance ulice“, které vznikly koncem 70. let 20. století v černošských ghettech v Americe. V 90. letech začaly být populární i jinde po světě a dodnes patří mezi nejoblíbenější – obzvlášť u mladých lidí. Street dance totiž můžete vidět ve většině hudebních klipů. Na lekci se protáhnete při počáteční rozcvičce, naučíte se základní kroky a potom je spojíte v choreografii. Budete se svůdně hýbat, zlepšíte si koordinaci a v neposlední řadě si nevědomky pořádně zaposilujete.

Do skupiny pouličních tanců patří i break dance, oproti ostatním stylům je však o dost náročnější kvůli akrobatickým prvkům. Máte rádi výzvy? Zkuste ho! Hodně si posílíte ruce a břicho, získáte rovnováhu a naučíte se opravdu „cool“ taneční prvky.

Balet/fitbalet pro štíhlé tělo

Balet je jednou z nejtěžších forem tance vůbec a jeho kořeny sahají až do 16. století. Není to tedy žádný pochybný současný trend, ale jistota, jež vám pomůže objevit svaly, o kterých jste ani nevěděli. Největší výhodou je ovšem krásné držení těla a ladné pohyby – při trénincích posílíte celé jádro a svaly do hloubky. Nezaručí vám sice, že budete mít za 14 dní vyrýsované břicho, ale pravidelným cvičením docílíte dlouhodobého efektu.

Fitbalet je moderní forma, která spojuje klasické prvky baletu, kondiční cvičení a jógu. Je to ideální volba, chcete-li z baletu pro své tělo vytěžit to nejlepší, ale nechcete se učit choreografie na hudbu (anebo vám choreografie nejdou).

Foto: Uber Images, Shutterstock.com

Baletem získáte krásné držení těla a zlepšíte si flexibilituFoto: Uber Images, Shutterstock.com

Twerk vytvaruje nohy i břicho

Twerk je v Česku poměrně nový, ovšem i on má svoji historii. Název vznikl ze spojení slov „twist“ a „jerk“, což v překladu znamená kroutit a škubat. Styl se zrodil v New Orleansu na konci 80. let minulého století, kde ho začali tančit Afroameričané. Kvůli specifickým pohybům jde o poměrně kontroverzní styl – někteří ho milují, jiní odsuzují. Twerking je svůdný tanec, při kterém se procvičují především hýžďové svaly a nohy. Díky sníženým polohám se posilují stehna a na pokročilých lekcích si tanečnice užijí dost náročnou choreografii, při níž se zapojuje také zádové a břišní svalstvo. Při pravidelném cvičení se proto pěkně vytvaruje celá postava.

Orientální tance pro vosí pas

Orientální tanec vznikl na Středním východě. Existuje několik druhů, které se liší hudbou, tanečními prvky i kostýmy. Orientální nebo také břišní tance jsou určené všem ženám bez rozdílu věku, váhy nebo úrovně pokročilosti. Břišním tancem si zlepšíte postavení těla, budete pružnější i silnější a díky výrazným pohybům středu těla a pánve brzy získáte tzv. vosí pas. Posílíte svaly pánevního dna, což usnadňuje porod, zmírňuje menstruační bolesti, napomáhá léčbě neplodnosti a upravuje zažívání. Zpevnění svalů pánevního dna také přispívá k lepšímu milostnému životu a zmírňuje či zcela zabraňuje problémům s inkontinencí. A kromě toho všeho se budete cítit sexy!

Foto: Dragon Images, Shutterstock.com

Břišní tance pomáhají se spoustou zdravotních problémůFoto: Dragon Images, Shutterstock.com

Svůj styl najde každý

Tanečních stylů je celá řada a každý má na fyzické i psychické zdraví pozitivní vliv. K tanci neodmyslitelně patří i hudba – a o té je prokázáno, že výrazně pomáhá lidem emočně přetíženým, deprimovaným nebo frustrovaným. Také ovlivňuje dýchání, uvolňuje napětí, pulz i krevní tlak a zvyšuje hladinu endorfinů, čímž navozuje příjemné pocity. Nenajdete zkrátka lepší možnost, jak spojit příjemné s užitečným. Tanec vám zlepší sebevědomí, odbourá stres a formuje postavu. Tak neváhejte a jděte to zkusit! Tančit umí každý, jde jen o to, jaký styl sedne právě vám…

Tančíte rádi? Jaké druhy tance jste už vyzkoušeli?

Reklama

Načítám