Hlavní obsah

Z čeho vařit v září? Využijte sezonní zeleninu a ovoce ve 4 receptech!

Foto: Jakub Jurdič

S Michalem jsme pro vás připravili 4 jídla ze surovin, které se sklízejí v září, vyzkoušejte je!Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Rádi byste vařili ze sezonních surovin, ale nevíte, které to jsou? My vám přinášíme tipy a recepty se zářijovými dobrotami, ve kterých je plně využijete. Pochutnejte si na tom, co se zrovna sklízí!

Článek

Co přináší září? Jablka, hrušky, švestky, rané brambory, patizón, čekanku i dýně! My pro vás máme 4 tipy, co si uvařit ze surovin, které jsou zrovna chuťově nejvýraznější a jejich cena nejnižší. Na co se připravit? Lahodný koláč z dýně, švestková omáčka k masu, bramborový salát i kompot!

Dýňový koláč s ořechy

Dýně hokkaidó je neuvěřitelně univerzální kus zeleniny. Dá se připravovat na nespočet způsobů. Dýně jsou plné vitaminů, pomáhají ledvinám a při hubnutí, snadno se pěstují a dlouho vydrží, co více si přát?

Na formu o průměru 24 cm potřebujete:1 dýni hokkaidó, 220 g dětských piškotů, 180 g cukru krupice, 3 vejce, šťávu z jednoho pomeranče, 100 g rozinek, hrst vlašských ořechů, hrst lískových ořechů

Foto: Jakub Jurdič

Dýňový koláč doplňte šlehačkou, jeho skvělá chuť vás překvapíFoto: Jakub Jurdič

Postup:Dýni omyjte, rozkrojte, zbavte semínek a nakrájejte ji na kostičky. Ty nasypte do hrnce, zalejte vodou a 10 minut je na sporáku povařte. Vodu sceďte, směs rozmixujte nebo rozmačkejte a nechte zchladnout. Do mísy nalejte žloutky, přidejte šťávu z pomeranče, cukr a dýňovou směs. Vše ručním šlehačem vyšlehejte. Z bílků vytvořte sníh. A jde se kompletovat! Do dýňové směsi přimíchejte rozmačkané piškoty, rozinky, ořechy i sníh z bílků, vymíchejte pevné těsto, které nalejte do dortové formy vyložené pečicím papírem. Pečte 35 minut při 180 stupních.

Foto: Jakub Jurdič

Michal šlehačkou nešetřil a já jsem koláč snědla za několik vteřin. Ořechy a rozinky jsou v něm naprosto bezvadné!Foto: Jakub Jurdič

Tip: Co ještě připravit z dýně? Zkuste dýňovou omáčku na těstoviny, dýňovou polévku nebo nádivku ke kuřeti!

Kuřecí paličky se švestkovou omáčkou

Švestky mají sezonu od srpna až do října. Obsahují vitamin E a spoustu minerálů, které pozitivně působí na játra i krevní oběh. Díky nakyslé chuti se dají využít ve slané i sladké kuchyni.

Na 4 porce potřebujete:8 kuřecích paliček, 8 vyzrálých švestek, 2 šalotky, 2 lžíce švestkových povidel, 2 lžíce portského vína, 2 lžičky balzamikového octa, 200 ml kuřecího vývaru, sůl, pepř, 3 lžíce smetany na vaření, lžíci oleje, lžíci másla, pečivo k podávání

Foto: Jakub Jurdič

Kdo má rád kombinaci masa a sladkých omáček, musí vyzkoušet tuhle švestkovou. Maso krásně voní a omáčka je sladká tak akorátFoto: Jakub Jurdič

Postup:Paličky omyjte, osušte a dejte do misky spolu s marinádou z oleje, jedné lžíce povidel, soli a pepře. Šalotky nakrájejte najemno, švestky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na malé kostičky. V malém hrnci rozpusťte máslo a dejte na něj zvolna opékat šalotku. Asi po minutě přidejte švestky a počkejte, dokud nepustí šťávu. Zalejte je portským vínem a balzamikovým octem a nechte probublávat, dokud se nevyvaří alkohol. Pak přidejte druhou lžíci povidel a vývar a omáčku zredukujte na půlku. Omáčku rozmixujte, zjemněte smetanou, osolte a opepřete.

Kuřecí paličky zprudka opečte ze všech stran, dejte do pekáčku, zalejte připravenou omáčkou a dejte péct na 25 minut na 180 stupňů. Podávejte s čerstvým pečivem.

Foto: Jakub Jurdič

Čerstvé pečivo se omáčkou krásně nasákne a vy si na něm opravdu pochutnáteFoto: Jakub Jurdič

Tip:Máte švestky raději nasladko? Pusťte se do koláče s marcipánem, švestkových knedlíků nebo koláče s perníkovou drobenkou!

Salát z raných brambor po Italsku

Kořenová zelenina s vysokou výživovou hodnotou – to jsou brambory. Obsahují vitamin C, vápník i železo a dají se upravit na tisíc způsobů. Dobré jsou jako příloha, hlavní chod i nasladko v podobě bramborového těsta.

Na 4 porce potřebujete:12 brambor, 12 sušených rajčat, lžíci kapar, hrst cherry rajčat, 2 stroužky česneku, 2 šalotky nebo 1 červenou cibuli, sůl, pepř, dvě lžíce olivového oleje, 3 lžíce parmezánu, plnou hrst bazalky

Foto: Jakub Jurdič

Bramborový salát na závěr posypte strouhaným parmezánemFoto: Jakub Jurdič

Postup:Brambory důkladně omyjte a i se slupkou je dejte vařit do osolené vody. Na pánvi rozpalte olivový olej a dejte na něj zvolna opékat cherry rajčata. K rajčatům přidejte česnek nasekaný najemno a promíchejte. Po minutě dejte do pánve sušená rajčata nakrájená na kousky a kapary. Pod směsí vypněte oheň, přidejte uvařené brambory (podle velikosti je můžete pokrájet na půlky či čtvrtky), promíchejte, osolte a opepřete. Nakonec vmíchejte natrhané lístky bazalky a najemno nasekanou cibuli. Podávejte posypané parmezánem.

Foto: Jakub Jurdič

Michal se bez protestů nechal krmit salátem a vypadal, že mu skutečně chutnáFoto: Jakub Jurdič

Tip:Bramborové saláty snadno nahradí hlavní chod, zkuste třeba tyhle tři. Nebo si z brambor připravte báječné domácí hranolky!

Voňavý jablečný kompot

Jablka patří mezi nejběžnější druhy ovoce ve střední Evropě. Obsahují vysoké množství vitaminu C a antioxidantů, posilují srdce a zvyšují imunitu. Zimní jablka se sklízejí od září až do ledna. Ideální čas s tím začít!

Na 4 porce potřebujete: 3 načervenalá jablka, hrst malin, 2 ruličky skořice, 5 celých hřebíčků, 3 lžíce třtinového cukru

Foto: Jakub Jurdič

Jablečný kompot krásně voní po skořici a malináchFoto: Jakub Jurdič

Postup:Jablka omyjte, vykrojte jádřince a rozdělejte je na osminky. Dejte je do hrnce, zalejte je vodou tak, aby byly ponořené, přidejte celou skořici, hřebíček i cukr. Rozmíchejte, přiveďte k varu a vařte asi 5 minut. Nakonec do kompotu vhoďte maliny, nechte je jen prohřát a podávejte teplé.

Jaké dobroty si ze zářijových surovin připravíte vy?

Reklama

Načítám