Hlavní obsah

Za kolik vyperete? S gelem hodíte do pračky pokaždé skoro desetikorunu!

Foto: thinkstock

Kolik stojí vyprat za pomoci gelu? To jsme za vás spočítaliFoto: thinkstock

Reklama

Devadesát procent spotřebitelů údajně dává do pračky víc prášku, než je zapotřebí. Zbytečně tak vyhazují peníze. Kolik tedy použít prášku a kolik gelu, abyste vyprali dobře a zároveň netratili?

Článek

V současné době si můžete na trhu vybrat mezi klasickým práškem, gelem, gelovými kapslemi a v několika případech i tabletami. Všechny varianty mají své klady, ale i zápory – a různou cenu za jedno vyprání.

Jakou dávku použít?

První, co byste si měli vždy zapamatovat, je fakt, že víc prášku či gelu rozhodně neznamená lépe vyprané prádlo. Měli byste se řídit tím, co výrobce doporučuje na obalu. Většinou počítá s méně a více zašpiněným prádlem v kombinaci s tím, jak tvrdou vodu máte. Dávku počítá výrobce na 4–5 kilogramů suchého prádla.

Pokud si nejste jisti, jak tvrdou vodu máte, můžete se informovat u vašeho dodavatele vody nebo si nechat udělat rozbor, pokud používáte vodu z vlastní studně. Počítejte ale s tím, že na většině našeho území je středně tvrdá až tvrdá voda. V následující tabulce najdete orientační doporučené dávky.

Kam s ním?

Prací prášky dejte do příslušné přihrádky v pračce. Přímo na prádlo můžete dát prášek pouze v případě, že jde o bílé prádlo.

Gelové přípravky dejte naopak raději do bubnu pračky k prádlu. Část lze také použít jako přípravek na skvrny – pokud jej nalijete rovnou na ně.

Ročně spotřebuje každý něco přes šest kilogramů pracího přípravku. Vypadá to, že stále častěji sáhnete po gelu. Je to ale rozumné vzhledem porovnání pracích schopností prášku a gelu?

„Rozdíl v prací účinnosti prášků a gelů je dán především jejich odlišným složením. Gely neobsahují bělidla a neporadí si proto především s bělitelnými skvrnami. Na druhé straně jsou šetrnější ke tkaninám, nezapříčiňují poškození a nehrozí jim ani hromadění nerozpustných látek na tkanině," říká Václav Beneš z dTestu.

Foto: thinkstock

Gel je nejlepší dávat rovnou do bubnu pračky, ale lze i do zásobníkuFoto: thinkstock

Jeho slova potvrdila i naše čtenářka Karla z Přerova: „Prášek jsem nahradila nejprve u černého prádla, na kterém občas zůstávaly zbytky a musela jsem ho pak znovu prát. Postupem času jsem na gely přešla úplně, lépe se dávkují a jsem s nimi spokojená."

Možná máte také pocit, že gely a kapsle postupně vytlačují prášky z regálů. Je to fakt, nebo jen zdání?

„Stále jsou nejoblíbenější práškové prací prostředky, a to v poměru 2 : 1 při srovnání s gely, kapslemi a tabletami," říká Gabriela Bechynská, zástupkyně Billy a dodává: „Tablety a kapsle jsou novinkou, která spíš snížila prodej v segmentu gelů, ale prodeje klasických prášků se dotkla minimálně."

Podobnou zkušenost mají i v prodejnách Lidl. Jak řekla tisková mluvčí Jitka Vrbová: „Nezaznamenáváme výraznou změnu v poptávce po pracích gelech. Naopak můžeme říci, že k pracím práškům se zákazníci stále vracejí, což dokazuje fakt, že patří mezi tradiční produkty, které mají na trhu své místo."

Kolik to bude stát?

Ušetříte, když budete prát v klasickém prášku a vyhnete se gelům? Nebo jsou naopak šetrnější i k vaší peněžence? Přepočítali jsme cenu za balení na cenu za jedno vyprání.

Dáváte přednost gelu, nebo prášku? Napište nám proč.

Reklama

Načítám