Hlavní obsah

Co přidat do smoothie, když chcete hubnout nebo dodat energii?

Foto: Profimedia

Naučíme vás namíchat si koktejl proti únavě i nachlazeníFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahoďte léky proti nachlazení, nekupujte energetické nápoje. Nahradí je správně namixovaná směs ovoce, zeleniny a možná nějakých bylinek. Představujeme vám recepty na skvělé smoothie!

Článek

Ovoce a zeleninu byste si denně měli dopřát ideálně v pěti porcích, praví doporučení odborníků. Ale plníte to? „Z klasického českého jídelníčku se ovoce a zelenina bohužel téměř vytratily. Právě kvalitní pyré a džusy jsou ideálním způsobem, jak je nenásilnou formou konzumovat," konstatuje MUDr. Kateřina Cajthamlová.

Známá lékařka upozorňuje i na další výhody tekuté podoby: „Efektivita vstřebávání tekutých látek je až čtyřikrát rychlejší než u pevné stravy. V porovnání s celým plodem je šťáva dokonale strávena během několika minut, což ocení zejména ti, kteří potřebují načerpat energii téměř okamžitě.“

Koktejl, který pomůže s hubnutím

Smoothie, tedy pyré či koktejly z rozmixovaných surovin, jsou tudíž velmi příjemným způsobem, jak tělu dodat tolik potřebné látky a třeba pomoci i při hubnutí.

„Pokud chcete shodit kila, můžete sáhnout po odstředěné šťávě bez dužiny nebo zvolit zeleninové šťávy, které mají méně cukru,“ radí Denisa Vítková z firmy Ugo. V takovém případě radí použít červenou řepu, mrkev, jablko nebo celer – anebo jejich kombinaci. A připojuje i recept na přímo hříšnou kombinaci: „Když mám chuť na sladké, tak zdravě hřeším s ananasem nebo mangem, třeba sladkým koktejlem z kapusty, špenátu, ananasu, máty, jablka, ty si můžete dát bez stopy výčitek stejně jako kombinaci marakuji, banánu, manga, jablka a pomeranče."

Foto: Profimedia

Jestli jste nevyzkoušeli přidat do ovocných smoothie zeleninu, je ten nejlepší časFoto: Profimedia

Další smoothie vhodné při hubnutí nabízí i Mgr. Lada Nosková z Dietplanu. „Je dobrou volbou na svačinu, která vám dodá vitaminy, minerály i bílkoviny a zažene pocit hladu,“ říká o něm. Připravíte ho z šálku syrového špenátu, šálku zmrazené broskve, šálku zmrazeného ananasu, čajové lžičky lněného semínka, čajové lžičky kokosu, kopečku proteinového prášku, půlky banánu (plátky a zmrazené, jsou nejlepší) a šálku rostlinného mléka.

Zdravou svačinou může být i kombinace banán, jahody a bazalka.

Vyprošťovák i energetická bomba

Po sklence smoothie můžete sáhnout ale i v dalších případech – ať již po probdělé noci nebo před fyzickou námahou v posilovně či při práci na zahradě. A mohou velmi úspěšně nahradit energetický nápoj nebo léky proti nachlazení.

Foto: Profimedia

Máte vybité baterky? Dopřejte si sklenici koktejluFoto: Profimedia

  • Osvěžení v parném dni dodá kombinace vodního melounu a grepu.
  • Baterky vám dobije kombinace ananasu, mrkve a jablka.
  • Při prvních známkách nachlazení zvolte kombinaci se zázvorem nebo méně typickým křenem, které zahřejí, fungují protizánětlivě a doplní vitaminy. Prověřená je kombinace zázvoru, pomeranče, citronu a limety anebo křenu, citronu, řepy a jablka.
  • Imunitu posílí citrusy, které jsou plné vitaminů a antioxidantů, třeba grep s pomerančem a jablkem.
  • Jako detox se hodí jednodruhové šťávy nebo mix se zeleninou – například řepa s jablkem nebo čistý pomeranč.
  • Před fyzickou námahou se hodí řepa, která zvyšuje výkon. Kombinovat ji můžete s mrkví, jablkem a celerem.
  • Únavu zažene řepa s chia semínky, pomerančem, jablkem, banánem.
  • Po náročném víkendu vás místo energetického nápoje „nakopne“ kombinace jahod, broskve, borůvek, zázvoru, řeckého jogurtu. „Do té se skvěle hodí lžička lněného semínka, lžička chia semínka, skořice a asi půl šálku vody. Přidat můžete i led,“ radí Lada Nosková.

Máte vlastní recept na smoothie? Rozhodně nám ho pošlete!

Reklama

Načítám