Hlavní obsah

Zastavte konečně jeho chrápání!

Foto: Thinkstock

Chrápání patří mezi deset nejčastějších důvodů k rozvoduFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rychle usnout, než začne chrápat! Možná si právě tohle říkáte před každou společně strávenou nocí. Co ale dělat, když už jste vyzkoušely snad všechno od třesení a pískání po mlaskání, ale bezvýsledně? Než dojde na oddělené ložnice, zkuste naše tipy. Poradíme vám, jak vašemu miláčkovi pomoci a sobě dopřát klidný spánek. Možností řešení se nabízí poměrně dost!

Článek

Donedávna se chrápání nepovažovalo za zdravotní komplikaci, nýbrž za společenský problém, a navíc je uváděno mezi deset nejčastějších důvodů rozvodu. Nenechte to dojít tak daleko a vezměte řešení do vlastních rukou.

Proč vlastně chrápe?

Chrápání, odborně ronchopatie, vzniká tak, že vdechovaný nebo vydechovaný proud vzduchu rozechvěje povolené tkáně v nosohltanu a dutině ústní. „Záleží na anatomických poměrech horních cest dýchacích u každého člověka,“ vysvětluje Tomáš Moravec, otorhinolaryngolog z kliniky Asklepion. Prosté chrápání většinou nemá vliv na zdraví, jde „jen“ o sociální problém. Nebezbečná může být tzv. spánková apnoe, která může zvyšovat krevní tlak a následně způsobit mozkovou příhodu. A právě proto je třeba začít kout železo, dokud je žhavé, a partnerovi i sobě pomoci. Zkuste níže uvedené fígle.

Rovnou do boje!

1. Mučící samoléčba.Jednoduchým trikem, který je známý mezi širokou veřejností, je všít chrápajícímu do pyžama na záda míček, a přinutit ho tak podvědomě v noci změnit polohu spaní, čímž docílíte toho, že přestane vyluzovat nepříjemné zvuky. Možná si vzpomenete, že se také v minulosti doporučovalo obdobné všívání velkých knoflíků nebo dát kolíček na nos, ale tím asi nikdo svého drahého mučit nechce.

Foto: Thinkstock

Svému partnerovi můžete od chrápání pomociFoto: Thinkstock

2. Postačí změna chovánípřed spaním a pozice v posteli. Než se pustíte do experimentování, můžete zkusit tyto tipy. Zajistěte, aby partner spal v chladné a dobře vyvětrané místnosti. Ideální je 16–18 stupňů Celsia. Někdy mívá chrápající problémy se samotným usínáním. Pusťte relaxační hudbu. Před spaním mu dejte vypít sklenici teplého mléka, protože pomáhá na klidný spánek. Zaexperimentujte i s jeho spací polohou. Ať zkusí spát místo na zádech na boku nebo na břiše s rukou pod polštářem.

3. Zázrak jménem nosní kapky. Pomáhají tak, že udržují nosní sliznici neustále vlhkou, a díky tomu snižují možnost vibrací v nose. Fungují na přírodní bázi a výrobci se soustředí na vybrané byliny a rostliny, jejichž účinky jsou prokazatelné. Jsou to například mateřídouška, eukalyptus, meduňka, anýz, citron, levandule, koriandr setý nebo pomeranč a podobně. Uvádí se, že až polovina postižených chrápáním se ho zbaví už během první noci. Další třetina se svých potíží zbaví po deseti až patnácti dnech. Chcete-li si to ověřit, nakapejte miláčkovi pár kapek na kapesník a nechte ho několikrát se nadechnout. V noci bude jistě klidnější. Můžete zkusit například Adenol nebo Asonor.

Foto: Thinkstock

Bez chrápání se vyspíte obaFoto: Thinkstock

4. Laserová operace. Je to metoda rychlá a spolehlivá, a vlastně jde jen o vaše dobré přesvědčovací metody, kterými partnera dokážete přilákat na kliniku plastické chirurgie. Jedná se o ambulantní zákrok. Výhodou je rychlost výkonu a velmi vysoká úspěšnost. Zda je zákrok pro vašeho chrápače vhodný, či nikoli, rozhodne ovšem lékař. Při zákroku se provede plastika měkkého patra pomocí laserového paprsku. Na sále si drahý pobude pouhých 15 minut. Nedá se říci, že to je příjemné, ale nejde o bolestivou proceduru, takže to určitě vydrží. Období po operaci je nepříjemné, rádo se přirovnává k angíně. Do dvou týdnů by měl být dotyčný úplně v pohodě. S výsledkem operace je spokojeno zhruba 92 % pacientů.

5. Radiofrekvence.Dalším operativním řešením je zákrok pomocí přístroje pracujícího na principu radiofrekvenčně indukované termoterapie. Speciální sonda, zavedená pod sliznici, vytváří ve tkáni kontrolované tepelné poškození. To se pak hojí jizvou. Díky tomu se časem zmenší objem tkáně a dojde i k jejímu zpevnění. Je to bezpečná metoda, která nepoškozuje sliznice. Partner si může dokonce vybrat, zda podstoupí zákrok v místním, nebo úplném umrtvení.

Přestaňte se podřizovat jeho chrápání se špunty na uších, nebo dokonce s práškem na spaní či v oddělené ložnici. Raději s chrápáním začněte účinně bojovat společně a připomeňte mu hrdinské: Jeden za všechny, všichni za jednoho!

Reklama

Související témata:

Načítám