Hlavní obsah
3,4
(75)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Vánoční perníčky je potřeba péct s řádným předstihem, aby do Štědrého dne změkly. Jestli je ještě nemáte, přišel právě nejvyšší čas – a s ním i náš recept na perníčky s kapkou rumu.

1 hod.
Příprava
1 hod., 20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 plechy
Těsto
  • 50 g másla
  • 560 g hladké mouky
  • 300 g cukru moučka
  • 1 lžíce kakaa
  • 3 lžíce medu
  • 2 lžíce rumu
  • 1 lžíce jedlé sody
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 3 ks vejce
Bílková poleva
  • 1 ks bílku
  • 150 g cukru moučka
  • 1 lžička citronové šťávy
Vymazání plechu a potření
  • 1 lžíce tuku
  • 1 ks bílku
Článek

Postup

01.

Nakrájené máslo propracujte s prosátou moukou s cukrem i kakaem a s medem, rumem, jedlou sodou, kořením i vejci na tuhé těsto, které nechte v chladu 2 dny odpočinout.

02.

Pak ho rozválejte na plát silný 2 mm a vykrájejte z něj tvary s vánoční tematikou. Perníčky rozložte na plech vymazaný tukem a pečte v troubě předehřáté na 180˚C asi 20 minut.

03.

Po upečení je potřete rozšlehaným bílkem, nechte krátce vychladnout na plechu, a pak přendejte na kovovou mřížku.

04.

Z bílku, cukru a citronové šťávy utřete hladkou lesklou polevu, naplňte ji do malého papírového kornoutku z pečicího papíru a perníčky ozdobte.

Reklama

Související témata:

Načítám