Hlavní obsah

Zdravé vánoční cukroví? 3 variace s oříšky, semínky a ovocem

Foto:  Eva Malúšová

Foto:  Eva Malúšová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hledáte inspiraci na zdravé vánoční cukroví nebo jen máte vždy rádi po ruce něco dobrého sladkého, po čem rozhodně nebudete trpět výčitkami svědomí? Jste na správné adrese!

Článek

Semínka a ořechy by měly být každodenní součástí vaší stravy a jedním z nejpříjemnějších způsobů, jak je konzumovat, je nepečené cukroví. V kombinaci se sušeným ovocem z nich totiž vytvoříte lahodné sladkosti, ze kterých rozhodně nemusíte mít výčitky svědomí (ani když s nimi zatočíte už dávno před Vánocemi :-)). Na rozdíl od klasického cukroví z bílé mouky a cukru je totiž připravené z čistých primárních surovin plných živin, a navíc vás i zasytí, takže ho zdaleka nesníte takové množství (věřte mi, na velkospotřebu cukroví jsem tak trochu expert…).

Následující recepty se nebojte obměňovat – ořechy můžete použít v podstatě jakékoli včetně vlašských a arašídů, ze semínek je kromě máku a sezamu dobré i lněné nebo dýňové. Sušené ovoce jednoduše použijte to, co máte po ruce.

Nepečené makové kuličky se švestkami

Na 16–20 kuliček potřebujete: 100 g máku, 100 g sušených švestek, ½ lžičky skořice, lžičku citronové šťávy, mák na obalení

Foto: Eva Malúšová

Makovo-švestkové kuličky jsou nejen dobré, ale taky opravdu nabité vápníkemFoto: Eva Malúšová

Postup: Švestky zalejte vroucí vodou a nechte chvilku změknout. Mezitím pomelte mák (vždy je lepší čerstvě namletý než kupovaný mletý) a smíchejte se skořicí. Švestky slejte a rozmixujte s mákem a citronovou šťávou na hladkou hmotu. Dejte na chvíli zpevnit do lednice a poté tvarujte malé kuličky, které obalujte v máku.

Tip: Pokud by vám kuličky připadaly málo sladké, oslaďte je trochou javorového sirupu či medu. Počítejte pak ale s tím, že bude třeba použít víc máku. Mák a švestky také skvěle ladí s holandským kakaem (stačí dvě lžíce) a kapkou rumu.

Pistáciovo-mandlové kuličky

Na 16–20 kuliček potřebujete: 4–6 velkých sušených fíků, 100 g loupaných mandlí, 100 g neloupaných pistácií, lžíci kokosového oleje

Foto: Eva Malúšová

Oříškové kuličky sice něco stojí, ale na rozdíl od cukroví z bílé mouky a cukru jich rozhodně nesníte tolik (a i kdyby ano, alespoň nebudete mít černé svědomí :-))Foto: Eva Malúšová

Postup: Fíky zalejte vroucí vodou a nechte chvilku změknout. Čtvrtinu pistácií si odložte stranou a zbylé spolu s mandlemi lehce nasucho opražte – budou pak mít lepší chuť a snadněji je rozmixujete. Ještě horké ořechy rozmixujte se lžící kokosového tuku, přidejte 4 fíky a znovu propracujte. Pokud by byla hmota příliš drolivá, přidejte další fík. Hmotu pak nechte chvíli zpevnit v lednici a tvarujte z ní malé kuličky, které obalujte ve zbylých nadrcených pistáciích.

Tip: Jestli vám kuličky připadají málo sladké, oslaďte je trochou medu nebo datlového sirupu a přidejte víc oříšků. Pistácie můžete pro zajímavější chuť ovonět lžičkou růžové vody a špetkou kardamomu.

Sezamovo-kakaové kuličky

Na 16–20 kuliček potřebujete: 12 malých vypeckovaných datlí, 100 g sezamu, 3 lžíce holandského kakaa, ½ lžičky vanilkového extraktu, ¼ lžičky soli, sezam na obalení (já použila světlý i tmavý)

Foto: Eva Malúšová

Lahodné sezamovo-kakaové kuličky obalujte v sezamu světlém, tmavém i mixu obouFoto: Eva Malúšová

Postup: Pokud nepoužíváte hodně měkké datle, zalejte je vroucí vodou a nechte chvíli nabobtnat. Mezitím nasucho na pánvi opražte sezam, aby se rozvoněl a šel snáz mixovat. Ještě horký ho pak rozmixujte, přidejte kakao, vanilku, sůl a polovinu datlí a mixujte, až vznikne hladká hmota. Pokud by se směs stále drolila, přidejte další datle. Z hmoty pak tvarujte kuličky (kdyby se těsto moc lepilo, dejte ho na chvíli do lednice), které obalujte v sezamu.

Tip: Kuličky můžete dosladit trochou datlového sirupu nebo medu a obalovat třeba v kokosu.

Po čem saháte, když máte chuť na sladké, ale snažíte se hlídat si linii?

Reklama

Načítám