Hlavní obsah

Zeleninové hranolky s kuřecím steakem: Zdravá večeře pro celou rodinu!

Foto: autorka

Zeleninové hranolky jsou jistě příjemným osvěžením tradičního jídlaFoto: autorka

Reklama

Zeleninové hranolky jsou skvělou změnou od klasických bramborových. Tyto navíc nemusíte smažit v litrech oleje, a jsou proto mnohem zdravější. Zkusíte je s úžasným kuřecím steakem?

Článek

Podzim už je tady, ale vy máte stále chuť na lehčí jídla? Vyzkoušejte zeleninové hranolky. A pokud je doplníte kuřecím steakem na rozmarýnu a jednoduchým bylinkovým dresinkem, máte skvělou podzimní večeři téměř bez práce. Kuřecí maso a rozmarýn se skvěle doplňují, příště si můžete připravit třeba pečené kuře s citronem a rozmarýnem.

Kuřecí steak se zeleninovými hranolkami

Na 2 porce potřebujete: 2 střední mrkve, 1 větší červenou řepu, 2 brambory, ½ muškátové dýně nebo dýně Hokkaidó, 1 petržel, 2 kuřecí prsa, rozmarýn, sůl, pepř, olivový olej, půl plechovky černých oliv. Na dip:1 zakysanou smetanu, čerstvou pažitku, 1 stroužek česneku, sůl, pepř

Postup: Nejprve si připravte zeleninové hranolky. Všechnu zeleninu očistěte (pokud máte dýni Hokkaidó, tu loupat nemusíte) a nakrájejte ji na tenké hranolky. Zeleninu přemístěte na plech vyložený pečicím papírem, osolte, opepřete, zakápněte olivovým olejem a promíchejte.

Pečte na 180 stupňů asi půl hodiny, nebo dokud okraje hranolek nezezlátnou. Zeleninu můžete občas promíchat, pozor ale, aby vám řepa vše nezabarvila do červena. Čas a teplotu pečení přizpůsobte svému typu trouby.

Mezitím, co se vám peče zelenina, si připravte kuřecí prsa. Maso opláchněte, osolte, lehce opepřete a posypte rozmarýnem. Můžete použít jak čerstvý, tak sušený. Ten čerstvý si ale raději nasekejte nadrobno. Černé olivy si nakrájejte na tenká kolečka a nechte bokem.

Na nepřilnavé pánvi si rozehřejte kapku olivového oleje a prsa na ní z obou stran opékejte dozlatova. Když už budou téměř hotová, přisypte na pánev černé olivy, ať se také lehce opečou.

Nakonec si v mističce připravte jednoduchý dresink ze zakysané smetany. Prolisujte do ní 1 stroužek česneku, přidejte najemno nasekanou pažitku a dochuťte solí případně špetkou pepře.

Další tipy a triky na zeleninové hranolky najdete v článku Domácí hranolky jinak: Zapomeňte tentokrát na brambory.

Se zeleninou pečenou v troubě můžete teď experimentovat do nekonečna. Příště můžete zkusit hranolky jen z jednoho druhu, například mrkve. Na dochucení jsou skvělé bylinky a česnek, krok vedle ale neuděláte ani s kurkumou či sladkou paprikou. A pokud máte rádi batáty – sladké brambory, určitě si připravte hranolky i z nich.

Už víte, co budete mít dnes k večeři? :-)

Reklama

Načítám