Hlavní obsah

Žena a nevěra? Zahýbáme podobně jako muži!

Foto: ASDF_MEDIA, Shutterstock.com

Foto: ASDF_MEDIA, Shutterstock.com

Reklama

Teorii o mužích rozsévačích a o tom, jak mají nevěru v genech, asi znáte. Ale pozor, zdá se, že s věrností na tom nejsou lépe ani ženy. Milenecký poměr zažije prý 40 procent žen!

Článek

Říká se, že návštěvy cizích ložnic jsou výsadou spíš mužů. Nejnovější průzkum, o kterém informuje britský magazín Daily Mail, ale přišel s tím, že milence má až 40 procent žen žijících v manželství či dlouhodobém vztahu. Což je v podstatě porovnatelné s muži. Ti jsou nevěrní svým partnerkám ve 47 procentech. Je to logické, s kým by muži zahýbali, kdyby všechny ženy byly čistě monogamní.

Jak vypadá typická nevěrnice

Je jí něco mezi čtyřiceti a padesáti, má dlouholetého partnera či manžela, prepubertální či pubertální děti, dobrou práci, slušné zázemí, určité sociální postavení (nemá na kontě miliony, ale také nemusí jezdit přes půl města kvůli mléku v akci).

Uplynulý víkend strávila se svým milencem a teď stojí v předsíni svého bytu, vítá se s dětmi a manželem, a jak odhazuje cestovní tašku do kouta, vrací se do reality. Opět se soustředí na svou rodinu, znovu se stává milující manželkou, pečující matkou, výkonnou a zodpovědnou zaměstnankyní, pečlivou hospodyní, milující dcerou, co se stará o stárnoucí rodiče.

Miluje svého muže, své děti, svou rodinu. A rozhodně netouží po rozvodu a po jiném životě, nechce nic ničit a bourat. Proč má tedy milence? Je tu totiž jedna její část, která chce alespoň čas od času všechny každodenní povinnosti hodit za hlavu, zbavit se alespoň na pár hodin zodpovědnosti, starat se jen o sebe, cítit se svobodná, sexy, chtěná a žádoucí.

Dá se to pochopit?

Některé ženy také zahýbají čistě jen kvůli sexu, zvedání si sebevědomí, další tak zalepují krachující vztah. Ale žen podobných té z předešlých odstavců prý přibývá.

Ne že by odborníci nevěru schvalovali, ale rozumí jejich motivům. „V běžném životě se ženy mohou cítit tak trochu vykořisťované. Tvrdě dřou, aby byly super manželkami, matkami, poslušnými dcerami. V práci bojují o postavení. Ale vlastně jim pořád něco chybí. Mileneckým poměrem tak část své psychiky nakrmí, aniž by bylo nutné ničit manželství a vybudovaný život,“ říká britská psychoterapeutka Lucy Beresford.

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Muži i ženy zahýbají v podobné míře. Většinu žen k tomu vede únik ze stereotypu a potřeba cítit se zase chtěná, nepřipadat si jen jako hospodyně a výkonná manažerka domácnostiFoto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Pozor, nebezpečí!

To, že se dá nevěra z těchto důvodů pochopit, neznamená, že je to v pořádku (může se projevit i na vašem fyzickém zdraví). Nevěra značí, že se ve vašem životě něco děje, něco vám schází. Milenec vám na tenhle nedostatek pomůže na chvíli zapomenout. To je sice pohodlné, ale nebezpečné. Váš problém neřešíte a on se v tichosti prohlubuje, aniž byste si toho všimly.

Většinou je za tímto druhem nevěry nedostatek emocí. „Ženy si toho na sebe nakládají hodně, jedou na 150 procent, ale i tak mají pocit, že jsou pro své muže něčím automatickým. Chybí jim od protějšku projevy lásky. Třeba naslouchání, pohlazení či obejmutí, bez nutnosti následné intimity,“ vysvětluje vztahová koučka a zakladatelka Školy pro ženy Lenka Černá.

Co s tím?

Máte pocit, že vás partner bere jako samozřejmost? Řekněte mu to (zdravá komunikace ve vztahu je základ)! Vysvětlete, jak vás mrzí, že vám neumí dát najevo své city. A dávejte je najevo také vy jemu!

A jedna rada pro muže (dámy, dejte jim to přečíst): „Hýčkejte si svou ženu, neberte ji jako součást domácí výbavy a zkuste ji třeba občas překvapit drobností, kytičkou. My ženy emoce k životu opravdu potřebujeme a ano, skutečně to máme jinak než vy muži,“ dodává Lenka Černá.

Reklama

Související témata:

Načítám