Hlavní obsah

Židle a jídelní sestavy. Poohlížíte se po nových?

Foto: Ikea

Máte rádi návštěvy? Pak se u vás užije větší jidelní stůl i více židlíFoto: Ikea

Reklama

Zvládnete se navečeřet třeba i na koberci, když sledujete televizi? Nic proti, ale u stolu a na pohodlné židli vám bude stoprocentně více chutnat.

Článek

Pořídit si nové jídelní posezení se zdá být hračka. Prostě projdete několik obchodů, mrknete, co se vám líbí a zda na to máte, a hotovo. Nebo by to mělo být jinak?

Na vlastní pozadí

Židli musíte osobně vyzkoušet. Každému sedí, a to doslova, něco jiného, každý má jiné tělesné dispozice. Zapomeňte na vzorné chování a na židli se uvelebte přesně tak, jak jste doma zvyklí. Co by se při sezení určitě nemělo objevit? Tlak na spodní část stehen (podkolenní cévy) a zakulacení zad, tlak na břišní partie.

„Výška klasické jídelní židle, respektive jejího sedadla, by podle normy měla být 42 až 48 cm. U barové židle už tak striktní rozdíl není, může jít například o 78 cm, ale třeba i kolem 60 cm – kvůli nižším barovým pultíkům,“ vysvětluje Anna Handlová ze společnosti TON.

Foto: Le Patio

Kovové židle s patinou, cena 3200 Kč/kusFoto: Le Patio

Foto: Bonami

Židle Vinyl-Vinyl jako ukázka praktického minimalismu, kov a vinyl, cena 3689 KčFoto: Bonami

Foto: TON

Židle Merano, dřevo, případně v kombinaci s čalouněním, na foto (zleva): barová, cena od 6050 Kč, jídelní, cena od 6870 KčFoto: TON

Na co ještě myslet

Řešte tvar židle. Dnes jsou k dostání nejrůznější variace nejen sedáku, ale i zádové opěrky nebo područek. Pokud jste zvyklí u stolu se jen najíst, a hned poté se zvedáte, pak patrně snesete téměř cokoli. Ale kdo naopak na židli rád posedí delší čas, měl by mít na paměti hlavně pohodlnost. A tu mu kromě tvaru nabídne čalouněný sedák, nebo ještě lépe – celočalouněná židle.

Setkat se můžete i s tím, že čalouněná židle bude vybavena taštičkovými pružinami, podobně jako u matrací, což výrazně prodlužuje její životnost.

Foto: Designville

Židle Form, plast a ořechové dřevo, cena za židli bez opěrek 6690 KčFoto: Designville

Foto: Butlers

Židle Hudson, kov a kůže, cena 7990 KčFoto: Butlers

Foto: Dekado

Židle Skovby 51 s flexibilní opěrkou zad, dřevo s čalouněním, cena od 9849 KčFoto: Dekado

Rady navíc

„V prodejně se také zajímejte o to, zda a jak byla židle testovaná – aby vám po prvním pádu na zem hned nepraskla. A neprohlížejte si ji pouze z vrchu, otočte ji. Právě podle části, která není na první pohled vidět, často poznáte, jestli jde o zručně vyrobený kus, nebo jen líbivou stoličku,“ připomíná Anna Handlová.

Foto: JAB ANSTOETZ

U židlí Leona si lze vybrat verzi s područkami nebo bez nich, výšku sedu i materiál potahu, cena od 33 372 KčFoto: JAB ANSTOETZ

Foto: Ton

Ukázka různých kluzáků, na foto (zleva): filcový, kovový, plastovýFoto: Ton

Pozvánka ke stolu

Vybírat stůl je snazší. Jeho výška se pohybuje asi od 72 do 78 cm a velikost je na vás, přesněji – na obvyklém počtu stolujících. A když jste zvyklí na častější návštěvy? Spolehněte se na rozkládací stůl. „Jinak obecně platí, že k výrazně zaobleným či vůbec ke kulatým stolům se zpravidla vejde o jednoho člověka víc než ke stolům hranatým. Ale ty hranaté se zase dají lépe zakomponovat do prostoru,“ podotýká Anna Handlová.

Tip redakce:U židle s područkou si vyzkoušejte, zda se vejde pod stůl. Když má lub (rám stolu pod vrchní stolovou deskou), nemusí se to podařit.

Foto: IKEA

Stůl Billsta se dvěma jídelními deskami, lamino a hliník, délka 130 cm, cena 3490 KčFoto: IKEA

Foto: KIKA Nábytek

Stůl Bandon, akácie, délka 160 cm, při rozložení 210 cm, cena 14 499 KčFoto: KIKA Nábytek

Foto: Designville

Stůl Raft Table s originálními trojnohými podnožemi, délka 200 cm, dřevo, cena 42 900 KčFoto: Designville

Foto: Dekado

Stůl Skovby 32, různé dřeviny, průměr 120 cm, při rozložení 146 cm, cena od 61 858 KčFoto: Dekado

Všechno v jednom

Dáváte přednost pestrosti? Pak si třeba ke dřevěnému stolu pořiďte plastové židle nebo každou z jiného materiálu či odlišného tvaru. Ovšem výrobci myslí i na ty, kteří chtějí stůl a židle sladit. Buď se prodávají celé jídelní sety, nebo se k danému stolu doporučují konkrétní židle tak, aby z pohledu tvaru i funkce vzájemně ladily.

„Dnes si lidé čím dál častěji pořizují větší jídelní sety s více sedacími místy,“ říká Tereza Rážová ze společnosti La Casa Nova. Důvod je zřejmý: návštěvy jsou v kurzu. Když už si někoho pozvete k sobě domů, neposadíte ho na zem, navíc kuchyně s jídelnou představuje centrum dění. A v době, kdy nevyužíváte židle u stolu, může třeba jedna z nich posloužit i jinde, například v pracovně.

Foto: IKEA

Set rozkládacího stolu se skleněnou deskou a dvou plastových židlí Glivarp/Tobias, stůl lze rozložit na 115 cm, cena za set 6470 KčFoto: IKEA

Foto: Butlers

Sestavu Chairlock tvoří sklápěcí stolek se dvěma zásuvkami a dvěma stoličkami, borovicové dřevo, překližka a MDF, cena za set 8990 KčFoto: Butlers

Foto: Moravia Flat

Jídelní set Bond se skládá ze stolu o délce 150 cm, jedné velké a jedné malé lavice a dvou taburetů, laminovaná dřevotříska, na výběr barva čalounění i imitace dřeva, cena za set 12 190 KčFoto: Moravia Flat

Foto: TON

Stůl Malmö i židle stejného jména, vyrobené z buku nebo dubu, si můžete pořídit jako set, například stůl + čtyři židle od 28 580 Kč, ale i samostatněFoto: TON

Co se vám více líbí – různorodé posezení, nebo sladění materiálů a tvarů?

Reklama

Související témata:

Načítám