Ušetříte! Věřte tomu!
Mýtus, že biopotraviny jsou drahé, je mylný: sníte jich totiž mnohem méně! Například jáhly, kuskus nebo bulgur pořídíte za 35 až 60 korun za 400 gramů, ale na porci vám jich stačí 35 gramů. Tak si to spočítejte! Navíc vás zasytí, nezvýší cukr v krvi (nebudete mít tedy rychle a velký hlad) a pomohou ve zlepšení vašeho zdraví. Chce to jen nebát se nových receptů...

Možná také občas v záchvatu zdravé výživy zastavíte před regálem plným různých potravin, ale nevíte, co s nimi. Rádi byste je i do svého jídelníčku zařadili, jenže jak se připravují? A jsou z nich dobré kaše, omáčky, nebo se připravují jako přílohy? Představíme vám takové, které umějí zázraky se štíhlou linií, a sami jsme je vyzkoušeli. Proto dáme ruku do ohně za to, že fungují a rozhodně vám budou i chutnat!

Kuskus zahustí lehká jídla

Jak vypadá: Drobné žluté kuličky z pšenice, které se na rozdíl od všech níže uvedených nevaří, ale zalévají horkou vodou a nechávají pár minut bobtnat. „Jde o velmi lehkou přílohu, která je skvělá do všech teplých zelenin, ale i na studeno do salátů, či k masu,“ uvádí nutriční specialistka Jana Altnerová. Dobrý je i na sladko ke snídani – s bílým jogurtem, ovocem a oříšky. Nemá výraznou chuť.

Co umí: „Zdravě zahustit lehká jídla tak, abyste po nich neměli hlad a nemuseli si tak dopřávat ještě další přílohu,“ říká Jana Altnerová. Pomocníkem je také ve chvíli, kdy nemáte na vaření čas. I když nevypadá a ani tak nechutná, patří kuskus mezi těstoviny. Obsahuje bílkoviny, vlákninu a má nízký glykemický index. Zároveň je lehce stravitelný, takže si ho můžete dát i před sportováním.

Zdravější varianta
Při hubnutí volte kuskus celozrnný. Má jednou tolik vlákniny než klasický a mnohem větší podíl bílkovin i nižší kalorickou hodnotu než třeba rýže.

Recept na večeři: Jeden menší lilek podusíte nakrájený na pánvi, zakapete tamari sójovou omáčku, přidáte trochu cibule a česneku. Mezitím si zalejete kuskus horkou vodou. Než lilek dopodusíte, je kuskus hotový a můžete ho přidat k lilku. Vše promícháte a dochutíte strouhaným sýrem (kozí, feta, madeland light) a můžete podávat s plátkem chleba.

Kuskus si můžete přidávat do čerstvých salátů, ale i teplé zeleniny; thinkstockFoto: thinkstockKuskus si můžete přidávat do čerstvých salátů, ale i teplé zeleniny

Bulgur coby skvělý multivitamin

Jak vypadá: Má větší zrnka než kuskus, musí se 12 minut vařit, ale tím veškerá složitost na přípravu končí! Je to celozrnná pšenice, která vás výsostně a bez výčitek zasytí. Není drahý a má minimum tuku. A také nenadýmá.

Co umí: Dodat vitaminy, minerály a vlákninu. Díky tomu všemu dohromady nebudete při hubnoucím jídelníčku mít nedostatek důležitých látek nebo trpět hlady. A ještě navíc vám pročistí střeva, zabrání průjmu i zácpě, čímž působí coby prevence rakoviny zažívacího traktu.

Recept na snídani: 30 g bulguru uvaříte, do něj pak přidáte půlku banánu, 150 g bílého jogurtu, lžičku javorového sirupu, 10 kusů lískových oříšků, pár rozinek či kuliček hroznového vína a podle chuti skořici či kakao.

Exotická quinoa vás pročistí

Tip redakce
Další zajímavé recepty na zdravá a hubnutí prospěšná jídla najdete v článku Recepty pro ty, kteří chtějí zhubnout.

Jak vypadá: Podobně jako předchozí dvě plodiny, jen je po uvaření příjemně měkká s jemnou oříškovou chutí. Je to velmi ceněná exotická obilovina s vysokým procentem (12–18 %) bílkovin.

Co umí: Narozdíl od pšenice nebo rýže obsahuje důležité aminokyseliny, čímž patří mezi neobvykle kompletní a zdraví prospěšné potraviny. Je zdrojem vlákniny, fosforu, železa a hořčíku. Neobsahuje lepek a je velmi lehce stravitelná. Je proto vhodná na přípravu pokrmů nejen zdravovovýživářů, ale i hubnoucích, celiatiků a některých alergiků.

Quinoa má spousty vitaminů a minerálů, což se na podzim hodí víc než kdy jindy; thinkstockFoto: thinkstockQuinoa má spousty vitaminů a minerálů, což se na podzim hodí víc než kdy jindy

Recept na oběd: Pod pokličkou vařte quinou 15 minut, a pak nechte dojít. Mezitím si připravte 200 g listového špenátu (je na vás, zda mraženého či čerstvého). Na pánvi orestujte cibuli, pokrájená rajčata a trochu kukuřice. Přidejte špenát, poduste a na závěr vmíchejte uvařenou quinou. Dochuťte sůlí a pepřem.

Mezi další pomocníky patří
Pšeničné klíčky: Jsou bohatým zdrojem vitaminů řady B a vitaminu E, přirozeně zvyšují odolnost proti únavě a tělesnou výkonnost. Přidejte si zhruba 5 gramů do jogurtu.
Pohanková krupice: Zalévá se horkou vodou a dělá se z ní nejčastěji kaše k snídani (s rozinkami a skořicí). Patří mezi nejlepší zdroj rutinu (vitamin P), který je důležitý pro cévní pružnost. Dobrá je i v lívancích či zavářkách.

Tak co, zkusíte zdravé snídaně nebo večeře? Máte nějaký svělý recept s uvedenými typy těstovin? Podělte se o své názory a nápady s ostatními čtenáři v diskusi pod článkem!