Aby vám nebyla zima
O potravinách, které byste měli v chladném období vyloučit ze svého menu, jsme podrobně také psali tady.

Kdybyste vešli v zimě do obchodu s oblečením a na ramínkách visely plavky a kraťasy nebo v obuvi byly místo sněhulí plážové žabky, asi byste kroutili hlavou. „Když ale přijdete v zimě do supermarketu a v regálech jsou naskládaná rajčata, salátové okurky, melouny a jiná letní zelenina, nikomu to divné nepřipadá,“ říká Jana Škramlíková, poradkyně pro zdravou výživu a životní styl. Vašemu organismu to vyhovovat nemusí, a nejen to...

Jahody v zimě? Ne!

„Pokud si v rámci doporučení ,jezte hodně zeleniny´ koupíte v zimě ledový salát nebo rajče ze Španělska a máte pocit, že jste něco udělali pro svoje zdraví, zklamu vás,“ říká Jana Škramlíková. Zelenina má mnoho významných vlastností. „Kromě toho, že je zásadotvorná, a tudíž je nenahraditelná pro udržení pH vašeho vnitřního prostředí, vám přináší spoustu důležitých látek, jako jsou vitaminy, minerály a enzymy, a je významným zdrojem vlákniny," uvádí odbornice.

Podle ní to s obsahem zdraví prospěšných látek u zeleniny, která není pěstovaná za přirozených přírodních podmínek, ale uměle ve sklenících za pomoci chemických postřiků a v místě tisíce kilometrů vzdáleném našemu podnebnímu pásmu, není příliš valné. Ano, vitaminy nějaké zůstávají, ale třeba chuť se vytrácí téměř zcela. I proto je lepší vsadit na potraviny sezonní.

Květák, brokolice, růžičková kapusta – zelenina, ze které se dají připravit vynikající jídla; thinkstockFoto: thinkstockKvěták, brokolice, růžičková kapusta – zelenina, ze které se dají připravit vynikající jídla

Sezonní má přednost

Proč je tedy například lepší dát si v zimě v Čechách zelí místo kiwi? „Zelí je plodina, která se pěstuje a dozrává u nás. Obsahuje hodně vlákniny, vitaminu C, draslíku a další zdraví prospěšných látek. Lze jej dlouhodobě skladovat při zachování všech důležitých živin ve formě zakysaného zelí, které navíc velmi kladně působí na váš zažívací trakt,“ říká Ing. Monika Bartolomějová, nutriční specialistka Světa zdraví.

Podle ní kiwi sice také obsahuje mnoho vitaminu C a draslíku. „Potíž je ale v tom, že do obchodu musí urazit dlouhou cestu a je nutné ho sklízet ještě nedozrálé, když ještě není plod zcela nabitý všemi prospěšnými látkami,“ doplňuje důvody. Navíc na potraviny pěstované tradičně v pásmu, kde žijete, jste i vy po staletí zvyklí. Jsou pro vás tedy i přirozenější než exotické ovoce z tropů.

Jezte, co je přirozené

Tip redakce
Abyste nebyli nemocní, zkuste si pomoci i jídlem. V článku Jak účinně zahnat chřipku jsme vám prozradili několik tipů.

V zimě byste se zkrátka měli ve větší míře vyhnout nesezonním potravinám a těm, které ochlazují organismus. „Mezi ně patří například studené listové saláty, mléčné výrobky, ale také jižní ovoce,“ uvádí Monika Bartolomějová. „Toto ovoce dozrává v oblastech, kde je teplo a je určeno pro obyvatelstvo, které žije v teplých oblastech, proto bude jejich organismus ochlazovat. Stejně tak bude ale působit i na vás, ačkoli máte zimní období.“ To pak pochopitelně může způsobit i to, že se cítíte bez energie a zmrzlí. Důsledkem je mimo jiné i špatná imunita...

V zimě je lepší jíst teplou zeleninu, protože vás zahřeje; thinkstockFoto: thinkstockV zimě je lepší jíst teplou zeleninu, protože vás zahřeje

Proto je naopak vhodné vsadit na kořenovou zeleninu – mrkev, červenou řepu – tyto rostliny shromažďují veškerou energii právě v kořeni. Do jídelníčku byste měli také zařadit polévky, vývary, zázvor, různá koření a další. Tyto potraviny vás zahřejí, dodají vám energii, nevyčerpají a dobře se tráví. A jak je to s ostatními?

Jak se orientovat v zelenině podle Jany Škramlíkové

Zelenina a ovoce, které můžete konzumovat celoročně:

(jedná se o zeleninu a ovoce, které se dá mimo období sklizně skladovat, a proto je k dostání po celý rok)

Cibule, česnek, mrkev, celer (bulva), červená řepa, zelí bílé a červené, pórek, brambory, řeřicha, jablka

Zelenina a ovoce vhodné na konec podzimu / začátek zimy (listopad, prosinec)

Celer, cibule, česnek, čekanka, červená řepa, kapusta hlávková, kapusta růžičková, mrkev, pastinák, petržel, pórek, ředkev bílá, řeřicha, špenát, zelí bílé, červené, hrušky, jablka

Zelenina a ovoce vhodné na zimu (prosinec, leden, únor)

Celer, cibule, česnek, červená řepa, kapusta růžičková, mrkev, pastinák, petržel, pórek, ředkev bílá, ředkev černá, tuřín, zelí bílé a červené, jablka

Zkuste pár změn a uvidíte, že vám bude líp. Co vy na to?

Blanka Kubíčková