Sezamové mléko
„Může vhodně nahradit kravské a ořechové mléko u osob s nesnášenlivostí laktózy a alergií na ořechy. Dá snadno vyrobit tak, že 3 lžičky sezamových semínek důkladně rozmixujte se 3 dcl vody. Toto ,mléko‘ připravujte vždy čerstvé. Jeho konzumace je vhodná na odporu tvorby mateřského mléka, prospívá kloubům a je velmi vhodné i při zácpě,“ radí Zuzana Komůrková.

„Semena jsou zdrojem živin pro budoucí rostlinku, proto jsou zásobárnou cenných látek. Obsahují minerály, kvalitní tuky, zejména omega 3 mastné kyseliny, a fytochemikálie podporující imunitu i snížení cholesterolu. Každý druh je svým složením jedinečný, proto bychom je měli kombinovat,“ radí MUDr. Hana Mojžíšová, specialistka na výživu a léčbu obezity.

Na ta nejzajímavější jsme se podívali zblízka!

Sezamová semínka

Řadí se k nejzdravějším a nejstarším známým olejninám vůbec. Obsahují velké množství vápníku, bílkovin i vitaminu B1. Působí jako prevence vysokého krevního tlaku a chrání játra.

V kuchyni: „Můžete jimi sypat saláty, přidávat je do pomazánek, využít jako posyp při pečení sladkých moučníků i naslano. Sezam můžete vhodně kombinovat s rýží nebo jinými obilovinami, obalovat v něm ryby, maso nebo zeleninu a brambory při pečení. Zkuste si připravit nepečené raw sladkosti ze sušeného ovoce, které obalíte v sezamu,“ radí instruktorka zdravého vaření Zuzana Komůrková ze studia Výživou ke změně.

Sezamová semínka patří do různých typů asijské kuchyně; ThinkstockFoto: ThinkstockSezamová semínka patří do různých typů asijské kuchyně

Konopná semínka

Mají vysoké antioxidační účinky a oproti ostatním olejům obsahují nadstandardní množství esenciálních mastných kyselin. Jsou také bohatým zdrojem fytonutrientů, díky nimž posilují imunitu a představují ochranu pro vaše orgány, buňky, tkáně a kůži. Navíc zahánějí chuť na sladké!

V kuchyni: Konopná semínka jsou silně aromatická a snoubí se v nich chuť několika druhů ořechů. Podtrhnou saláty, pomazánky i omáčky. Rozemletím z nich vytvoříte velmi kvalitní bezlepkovou mouku, kterou můžete při běžném vaření mísit s klasickou.

Dýňová semínka

„Semena z dýní obsahují vitaminy skupiny B (vyjma B 12), E, A, z minerálů pak hořčík, železo a mangan. Díky esenciální aminokyselině tryptofan, což je prekursor serotoninu, jsou nápomocná v boji proti depresi,“ říká Hana Mojžíšová.

Ořechy
Zdraví prospěšné jsou nepochybně i ořechy. Jak poznat kvalitní? Rádi si je kupujete rovnou ve směsi se sušeným ovocem. Pozor, mnohdy to může být jen drť!

V kuchyni: „Dýňová semínka, která běžně kupujete, jsou obtížně využitelná, protože se musí loupat. Doporučuji proto zakoupit loupané semínko či speciální tmavě zelenou odrůdu,“ doplňuje Hana Mojžíšová. Nejchutnější jsou opražená nasucho na pánvi. Tak je můžete využít, prakticky kamkoli vás napadne. Skvělá jsou mimo jiné i v kombinaci s praženými mandlemi, jako zdravé zobání nejen k televizi.

Dýňová semena se musí loupat; ThinkstockFoto: ThinkstockDýňová semena se musí loupat

Chia semínka

„Drobná semínka podobná máku mají údajně větší obsah omega 3 mastných kyselin než losos, jsou bohatá na antioxidanty a minerály, a hlavně jsou komplexním rostlinným zdrojem aminokyselin – bílkovin, obsahují také více vlákniny než lněné semínko,“ uvádí Zuzana Komůrková.

V kuchyni: „Jejich chuť je neutrální, proto je možné je přidávat do sladkých i slaných těst při pečení. Já chia semínka přidávám do kváskového chleba. Můžete je vmíchat do rýže, quinoy, kuskusu. Jejich pomocí můžete i zahušťovat různé omáčky, guláše a polévky – asi 2–4 lžíce na jeden litr omáčky nebo polévky a poté přibližně 10–30 minut míchejte, až zhoustne. A v létě určitě vyzkoušejte osvěžující nápoj Chia Fresca – semínka smícháte s vodou, citronovou šťávou a agáve sirupem,“ radí dále Zuzana Komůrková.

Slunečnicová semínka

Jsou skvělým zdrojem minerálů, vitaminu E a vitaminů skupiny B. Obsahují i fytosteroly, díky nimž snižují hladinu cholesterolu a posilují imunitu. Slouží také jako prevence migrén, snižují riziko infarktu a mozkové mrtvice.

V kuchyni: Využitelná jsou všestranně. „Hodí se do kaší, jogurtů, müsli, do pečiva, nákypů, karbanátků, jako posyp salátů, brambor či jako součást rizota, kuskusu, bulguru a zapečených jídel,“ radí Hana Mojžíšová.

Jaká druhy máte oblíbené vy?

Denisa Chňoupková