Tipy a triky šéfkuchaře: Petr Hradecký

Tipy a triky šéfkuchaře

Petr Hradecký
Petr Hradecký

Šéfkuchař a majitel rodinné firmy. Pro inspiraci zachází do kuchařek starých desítky let. Vrcholem jeho kariéry je otevření první tradiční Plzeňské restaurace v centru Nymburka. Více na hotelgrandnymburk.cz

Položit svůj dotaz »
  • Dobry den pane Hradecky, vzdy kdyz delam jablecny zavin z listoveho testa, tak mi praskne po cele delce. Zkousela jsem dat mene jablek nebo volneji zamotat ale stejne praskl. Co delam spatne? Dekuji Eva

    18. září 12:13

    Dobrý den,
    je potřeba těsto pořádně vyválet a méně plnit. Jablečná směs nabývá a pouští štávu, která chce ven, a těsto praskne. Petr

  • Dobrý den, moc rádi chodíme s manželem do Vaší restaurace v Nymburce,jakmile se v jídelníčku objeví Vaše čína musím jít koupit dvě porce ještě na doma protože ji manžel pak chce i k večeři.Škoda že takovou masovou směs nemáte i ve stálém jídelníčku neuvažujete o jeho doplnění?
    Teď k mému dotazu,jak se dělá maso na takovou čínu aby bylo obalené takovým tím těstíčkem jako to máte vy?Ať už děláte maso dvou barev po čínsku nebo po Pekingu tak je vždy obalené jakýmsi těstíčkem a je to super . Zkoušela jsem to naložit do vejce a solamylu ale udělaly se mi při opékání cucky a ty se pak ve směsi rozpustily a maso zůstalo obyčejné hladké. Jak dosáhnu toho aby těstíčko na mase drželo. Předem děkuji za Vaši radu. Těším se na další Váš oběd.
    S pozdravem

    Monika

    Monca.Vaska
    18. září 12:11

    Dobrý den,
    děkuji za poklonu. Jsme staročeská restaurace, takže o číne vůbec neuvažuji, ale od toho je polední nabídka, kde je docela často (na mě až hodně často, ale hosté si to přejí). Vše děláte dobře - solamyl, žloutky a olej, do rozpáleného oleje, vídličkou maso roztrhejte. Petr

  • Dobrý den,
    prosím, jak přesně (na kolik stupňů a jak dlouho) dobře usušit rajčata v troubě ?
    děkuji Dita

    18. září 12:09

    Dobrý den,
    čím déle, tím lepší, cca 140°C tak 8 -10 hodin, na pečicí papír. Petr

  • Dobrý den.
    Mám dotaz ohledně omáčky. Dělám univerzálni hnědou omáčku (UHO) a přijde mi že ji mám takovou hodně mlazgavou.. sníst se dá ale není to prostě ono.. dělám ji s hovězím masem tak že dám dozlatova cibulku zapráším moukou zaluju silným vyvarem a dochucuji sůl pepř a kmín. Co dělám špatně? Děkuji za odpověd Kučerová Soňa

    ehgv
    18. září 12:08

    Dobrý den,
    méně mouky. Když bude řidší, tak ji dohustěte solamylem. Petr

  • Dobrý den, prosím o radu - jaká doba je potřebná na ohřátí párků? A jak je tu s klobásou - tu ohřívám 20 min. je to dostatečné?

    18. září 12:07

    Dobrý den,
    párkům stačí opravdu chvilka, s klobásou je to delší, ale 20 min. je až až. Petr

  • Dobrý den,
    syn je diabetik,chtěla bych si zavařit lečo na zimu a mám strach,aby
    se nekazilo.Před lety jsem ho zavařovala a občas se stalo,že nějaká
    sklenice byla špatná.Totéž se stávalo i s přesnídávkami,nakonec jsem je uchovávala v lednici,jinak plesnivěly.Skleničky jsem i vyvařovala.Děkuji za odpověď. Lenka

    18. září 12:06

    Dobrý den,
    zavařovat na 100°C cca 20 min, po vyndání sklenice obrátit víčkem dolů. Pokud se Vám zdá, že některá sklenice nechytla, tak opakovat znovu. Petr

  • Dobrý den, poradíte, jak péct maso? Ať dělám, co dělám, mám ho vždy jak podešev. Děkuji Vlaďka

    ostluzina
    18. září 12:04

    Dobrý den,
    zprudka zapéct a pak dlouho pomalu táhnout na cca 160-170°C pod pokličkou, nakonec odklopit. Petr

  • Dobrý den mistře,mám problém se zahušťováním omáček.Když ji zahustím moukou,tak je hustá,ale druhý den je řídká.Poraďte mě prosím. Děkuji

    simak1234
    18. září 12:03

    Dobrý den,
    používejte jíšku. Samozřejmě, že druhý den je omáčka hustší, tak ji zředíme vývarem. Pokud se stane, že je řidší, tak přihustíme bramborovým škrobem, ten už se nemusí převářet. Petr

  • Dobrý den, mám dotaz ohledně teploty v troubě, všude se píše 180st, 200st, ovšem jak to mám poznat v plynové troubě, kde mám jen tři puntíky, malý, střední a největší. A nevím, uda-li plynová trouba peče stejně, jako elektrická, jak se píše...nechte dopéct kotlety 15 min v troubě. Děkuji za pomoc...Jana

    janul.s
    31. července 11:18

    Dobrý den,
    to je problém, ale z vlastní zkušenosti vím, že max teplota v troubě je 200 - 210°C, i když se uvádí více (v porovnání s konvektomatem, který umí až 300°C). Plynová trouba je silnější. Dopéct můžete i ve vypnuté rozehřáté troubě. Petr

  • Dobrý den, prosím o radu,nedaří se mi správně vyškvařit sádlo,při škvařeni se lepí na dno a škvarky jsou světlé.děkuji za radu Danuše.Hezký den.

    danuse.pech
    22. července 15:13

    Dobrý den,
    nakrájené sádlo podlijte vodou a pozvolna škvařte, nakonec škvaření kápněte trochu mléka, aby škvarky zezlátly. Petr