Předem přiznávám, že jsem recept chystala tak trochu se sebezapřením – od dětství cokoli, co se jmenuje ‚na paprice‘, nemám ráda. Nakonec jsem se ale přece jen překonala, recept vyzkoušela i s ochutnáváním, a nakonec jsem musela uznat, že milovník papriky musí být tímto receptem naprosto nadšený! :-).

Kuře s paprikou

V původním receptu Marie Sandtnerové se píše: „Větší očištěné vykuchané kuře rozdělíme na 5 dílů a osolíme. V kastrole na rozehřátém másle usmažíme drobně nakrájenou cibulku a papriku. Pak vložíme kuře, po chvíli je podlijeme trochu vývarem a udusíme do měkka. (Mezi dušením je obrátíme.)

Měkké kuře vyndáme, šťávu nalijeme do kyselé smetany, ve které jsme umíchali hladkou mouku, a povaříme ji. Kuře urovnáme na mísu a polijeme procezenou šťávou. (Chceme-li mít omáčku červenou, zamícháme do ní před vařením lžíci prolisovaných rajských jablíček.)

Rozpočet pro 5 osob: 1 větší kuře, sůl, 6 dkg másla, 6 dkg cibule, minimálně 3 lžičky sladké papriky, 130 ml husté kyselé smetany, 2 dkg mouky, 2 rajská jablíčka nebo lžíci zavařeniny (pyré) z rajských jablíček.“ (Ve výčtu chybí asi 1 litr kuřecího vývaru.)

Množství papriky není přesně dané, záleží na velikosti kuřete; Mona MartinůFoto: Mona MartinůMnožství papriky není přesně dané, záleží na velikosti kuřete

Kuře na 5 dílů?

Jako první mě zarazilo, že mám kuře naporcovat na pět dílů. Zkušenější kuchařky by mi jistě poradily, já jsem ale nikde nenašla porcování jiné, než na 4 díly. Za ten pátý jsem se proto rozhodla považovat biskupa s úpravou, že se nakonec jedná o rozpočet pro 4 osoby. Kuře (vážilo asi 1,2 kg) jsem tedy naporcovala nůžkami na drůbež, osolila a začala chystat omáčku.

Kuře naporcujte nůžkami na drůbež a osolte; Mona MartinůFoto: Mona MartinůKuře naporcujte nůžkami na drůbež a osolte

Papriku zpěňte!

Cibulku jsem zpěnila na rozehřátém másle, a když začala zlátnout, přidala jsem asi 3 lžičky papriky. V tuhle chvíli je důležité cibulku opravdu míchat, aby se paprika nepřipálila a nezhořkla. Pokud byste ji ale nenechali zpěnit, nepustila by všechnu tu svoji úžasnou chuť. Do zpěněné směsi jsem vložila kuřecí čtvrtky, několikrát jsem je prohodila s cibulkou, aby byly směsí celé obalené, a vše zalila kuřecím vývarem.

Ten si můžete buď připravit vyvařením kuřecích krků nebo použijte kostku. Já osobně používám ty gelové – chutí jsou mnohem podobnější skutečnému vývaru a lépe se rozpouštějí. Vývaru použijte tolik, aby maso bylo zcela ponořené. Kastrol jsem přikryla pokličkou a za občasného promíchání jsem maso dusila asi 20–25 minut. Maso se jen rozsýpalo!

Důležité je zpěnit, míchat, obalit a zalít... takže všechno; Mona MartinůFoto: Mona MartinůDůležité je zpěnit, míchat, obalit a zalít... takže všechno

Nezapomeňte na kuřecí vývar; Mona MartinůFoto: Mona MartinůNezapomeňte na kuřecí vývar

Finální úprava omáčky

Hotové čtvrtky kuřete jsem vyndala a odložila na talíř. Zakysanou smetanu jsem promíchala se lžící hladké mouky (podle mě to ani není potřeba, ale předpis je v tomto případě předpis…) a metlou jsem ji vmíchala do omáčky. Pro barvu jsem přidala lžíci doporučených prolisovaných rajčat, respektive protlaku. Chuti to přidalo na šmrncu a i barva byla opravdu o něco červenější. S protlakem to ale nepřehánějte, nebo z toho budete mít kuře na rajčatech :-).

Zahustěte a dobarvěte, chuti přidejte, míchejte a proceďte; Mona MartinůFoto: Mona MartinůZahustěte a dobarvěte, chuti přidejte, míchejte a proceďte

Hotovou provařenou omáčku, ve které už není cítit syrová mouka, jsem přecedila přes síto a zbytek tuhých kousků (většina je z cibule) jsem vyhodila. Omáčka tak byla krémově hladká. Jako přílohu jsem tentokrát zvolila klasický houskový knedlík, i když osobně se přimlouvám klidně za těstoviny nebo rýži. Jídlo by tak bylo o něco lehčí.

Před nandáním na talíř ještě zkontrolujte chuť; Mona MartinůFoto: Mona MartinůPřed nandáním na talíř ještě zkontrolujte chuť

Výborné kuře na paprice, jako od prababičky; Mona MartinůFoto: Mona MartinůVýborné kuře na paprice, jako od prababičky

Máte doma nějaký skvělý recept po babičce, o který byste se rádi podělili s ostatními? Pošlete mi jej na jana.ch@prozeny.cz!

Jak kuře na paprice připravujete vy? Máte ho rádi, nebo vám ho školní jídelna definitivně zprotivila? Diskutovat můžete pod článkem!