Dohadů, které francouzské brambory jsou nejlepší, je nekonečno. Někdo dává vrstvu vařených vajec, jiný rozšlehanými vajíčky brambory zalévá. Někdo dává sterilovanou papriku, jiný houby, další slaninu a někdo všechno troje. V dnešním receptu proto možná nebudou pro vás ty nejlepší (je nám jasné, že ty si děláte doma!), ale zato si myslíme, že změna nikdy neškodí a že tyhle vám budou chutnat taky!

Vepřová míchanina v bramborách

V původním receptu Anuše Kejřové se píše: „Nejlépe se hodí brambory zvané rohlíčky. Čistě je omyjeme, dáme do studené vody, přidáme špetku soli, špetku kmínu a uvaříme do měkka. Pak je oloupeme a nakrájíme na tenčí plátečky. Asi 40 dkg předního vepřového masa dáme do hrnce, nalijeme na ně vroucí osolenou vodu a uvaříme do měkka. Vepřová játra očistíme, nakrájíme na kousky, smícháme s uvařeným, studeným masem a protáhneme masovým strojkem. Dáme vše do mísy, patřičně osolíme, přidáme špetku tlučeného pepře, 1 stroužek česneku třeného se solí, špetku majoránky a dobře promícháme.

Brambory je lepší vybrat jednotlivě; Petr MakovičkaFoto: Petr MakovičkaBrambory je lepší vybrat jednotlivě

Asi 5 vajec osmažíme na 4 dkg sádla a 2 dkg strouhané cibule, lehce osolíme, necháme vychladnout, pak je drobně usekáme a opepříme. Pekáček vymažeme sádlem, vysypeme strouhanou houskou, dáme do něho vrstvu nakrájených brambor, lehce posypeme solí, tlučeným pepřem, dáme na to masitou míchaninu, posypeme ji sekanými vejci, na to dáme opět vrstvičku brambor atd., až máme pekáček plný. Na povrchu musí být brambory, které posypeme vepřovými škvarečky a polijeme cibulkou osmaženou na 3 dkg sádla. Pečeme v prohřáté troubě do zlatova asi 20 minut. Upečené vyklopíme na horkou mísu a podáme k tomu okurkový nebo hlávkový salát. Bude nám to jistě chutnat.“

Na 6 porcí potřebujete: 1,5 kg brambor, 40 dkg vepřového masa (například plecko), 250 g vepřových jater, 5 vajec, sůl, pepř, kmín, majoránku, 1 stroužek česneku, 7 dkg sádla (nebo oleje), 1 cibuli, 100 g špeku, tuk a strouhanku na vysypání pekáčku.

Příprava surovin

Nejdřív bylo potřeba připravit si brambory a maso. Brambory jsem očistila a dala vařit ve slupce do osolené a okmínované vody. Stejně tak jsem očistila maso a uvařila jej v osolené vodě. Vychladlé brambory jsem oloupala a nakrájela na tenké plátky. Mezitím vychladlo i maso, které jsem následně nakrájela na menší kousky. A protože jsem neměla po ruce klasický mlýnek na maso, vepřové i játra jsem „namlela“ v kuchyňském robotu. Pokud máte vhodný nástavec, nebude to určitě problém ani u vás doma. Namleté maso jsem jen nepatrně dochutila solí, pepřem a majoránkou.

Pokud vás láká tato kombinace chutí, můžete také vyzkoušet zapečný bramborák – jak jinak než s mletým masem. Recept najdete v článku Tři skvělá jídla z bramboráků.

Brambory i maso uvařte ve vodě, každé zvlášť; Petr MakovičkaFoto: Petr MakovičkaBrambory i maso uvařte ve vodě, každé zvlášť

Zatímco se brambory a maso vaří, pusťte se do ostatních surovin; Petr MakovičkaFoto: Petr MakovičkaZatímco se brambory a maso vaří, pusťte se do ostatních surovin

Uvařené maso a játra rozmixujte; Petr MakovičkaFoto: Petr MakovičkaUvařené maso a játra rozmixujte

Poslední surovina, která vyžaduje přípravu, jsou vejce. Na troše oleje, kterým jsem nahradila sádlo, aby jídlo bylo aspoň krapet zdravější, jsem osmahla jemňounce pokrájený kousek cibule (stačí opravdu asi 1/4 cibule), na tu jsem rozklepla vajíčka jako na volská oka, osolila je a asi 5 minut jsem je smažila na mírném ohni, až byly i žloutky hotové. Zchladlá volská oka jsem nakonec pokrájela ostrým nožem na menší kostičky.

Rozmixovanou směs lehce dochuťte; Petr MakovičkaFoto: Petr MakovičkaRozmixovanou směs lehce dochuťte

Vařené brambory oloupejte a nakrájejte na kolečka; Petr MakovičkaFoto: Petr MakovičkaVařené brambory oloupejte a nakrájejte na kolečka

Na sádle usmažte vejce ve stylu volských ok; Petr MakovičkaFoto: Petr MakovičkaNa sádle usmažte vejce ve stylu volských ok

Už stačí jen vyskládat

Závěrečná fáze už byla opravdu jednoduchá. Byť jsem doma zvyklá dělat „frbr“ z brambor syrových, z již uvařených brambor je zapékání mnohem rychlejší. Zapékací misku jsem vymazala pomocí kapky oleje a papírové utěrky a vysypala jsem ji strouhankou. Na dno jsem pak narovnala vrstvu nakrájených brambor, ty jsem osolila a opepřila. Druhou vrstvu tvořila míšenina z vepřového masa a jater (ta dají směsi šťavnatost) pokladená vajíčky a třetí vrstva byly opět brambory. Vzhledem k tomu, že jsem vařila z poloviční dávky surovin, měla jsem jen tři vrstvy – na víc nezbylo.

Zapékací misku vysypte strouhankou a můžete vrstvit; Petr MakovičkaFoto: Petr MakovičkaZapékací misku vysypte strouhankou a můžete vrstvit

Vychladlá vajíčka nakrájejte a vytvořte z nich další z vrstev; Petr MakovičkaFoto: Petr MakovičkaVychladlá vajíčka nakrájejte a vytvořte z nich další z vrstev

Na pánvi jsem vyškvařila slaninu, vzniklými škvarky jsem posypala vršek brambor a na zbylém tuku jsem dotmava orestovala na půlkolečka pokrájenou cibulku, kterou jsem přidala ke škvarkům. Teď už stačilo jen strčit brambory na 20 minut do trouby předehřáté na asi 200 stupňů Celsia a bylo hotovo!

Slaninu si připravte na kostičky a vyškvařte; Petr MakovičkaFoto: Petr MakovičkaSlaninu si připravte na kostičky a vyškvařte

Poslední vrstvu posypte vypraženou slaninou a orestovanou cibulkou; Petr MakovičkaFoto: Petr MakovičkaPoslední vrstvu posypte vypraženou slaninou a orestovanou cibulkou

Oslovila vás kombinace brambor zapečených s mletým masem? Pak musíte vyzkoušet také můj recept na irský guláš s fazolkami a mrkví. Najdete jej v článku Souboj receptů: 3 variace na mleté maso.

Po vyndání z trouby už stačí jen položit na stůl a je hotovo; Petr MakovičkaFoto: Petr MakovičkaPo vyndání z trouby už stačí jen položit na stůl a je hotovo

A jak děláte francouzské brambory doma vy? Co všechno do nich přidáváte? Svoje tipy nám můžete psát do diskuse! Na e-mailu jana.ch@prozeny.cz stejně tak přivítám recepty po vašich babičkách a prababičkách!

Jana Chmelíková