Modrá je dobrá
Další recepty na skvělé švestkové koláče najdete v tomto článku, svoje vlastní recepty pak můžete vkládat do sekce Vaše recepty.

Švestky patří k tomu typu ovoce, bez kterých si asi žádný Čech nedovede přelom léta a podzimu představit. Dělají se z nich omáčky k masu, slivovice, suší se nebo třeba grilují se slaninou. Dnes ale nebudem příliš experimentovat, upečte si s námi kynutý švestkový koláč tak, jak ho dělávala legendární autorka kuchařek Anna Drůbková!

V původním receptu se píše: „Utři 10 dkg másla do pěny, přidej 10 dkg cukru, tři žloutky, ze 3 dkg droždí zkynutý kvásek, citronovou kůru a trochu soli. Zadělej těsto z 1/2 kg mouky, méně než půl litru mléka a dej je kynouti. Plech se vymaže máslem, těsto kynuté se po něm rozetře a poklade rozpůlenými švestkami. Kraje těsta se pomaží vejcem, koláč se nechá ještě trochu kynouti, načež se dá péci.“

Na 1 klasický hluboký plech potřebujete: 30 g kvasnic, 1 lžíci cukru a asi 1 dl vlažného mléka na kvásek. Dále 100 g másla, 100 g krupicového cukru, 3 žloutky, 1/2 lžičky sušené nebo celou lžičku čerstvé citronové kůry, špetku soli, 500 g hladké mouky, asi 400 ml vlažného mléka, máslo na vymazání plechu a ještě 1 vejce nebo zbylý bílek na potření koláče.

Z několika ingrediencí připravíte opravdovou dobrotu; Ondřej HoštFoto: Ondřej HoštZ několika ingrediencí připravíte opravdovou dobrotu

Pokud jste ještě nedělali kynuté těsto, je na čase se do něj pustit, není na něm totiž nic těžkého (ostatně, o tom, že kynutého těsta není potřeba se bát, už jsme psali zde).

Mléko ohřejte tak, aby vás při namočení prstu hřálo, ale nepálilo – v chladnu se kvasnice nemnoží a příliš horké mléko by je spálilo. Asi jeden dcl mléka dejte do misky, přidejte cukr a rozdrobené kvasnice a nechte takto připravený kvásek na teplém místě nakynout.

Dobrý kvásek je základem úspěchu; Ondřej HoštFoto: Ondřej HoštDobrý kvásek je základem úspěchu

Poctivé české koláče
Místo švestkového koláče si můžete udělat také klasické české a hlavně poctivé domácí koláče s povidly taktéž podle receptu Anny Drůbkové. Lepší jste ještě nejedli!

V míse vyšlehejte povolené máslo do pěny a postupně do něj zašlehejte cukr a žloutky. Pak přidejte mouku, kvásek, sůl a citronovou kůru, podle potřeby přilijte vlažné mléko a ručně nebo šlehačem s hnětacími háky vypracujte vláčné pevné těsto, které na omak nelepí. Mléka dejte pro začátek o trochu méně, přilít ho jde v případě potřeby vždycky! Hotové těsto přikryjte čistou utěrkou a dejte na teplé místo asi na 40 minut kynout.

Citron těsto krásně ovoní; Ondřej HoštFoto: Ondřej HoštCitron těsto krásně ovoní

Plech (nebo koláčovou formu, na tu stačí poloviční dávka) vymažte kouskem másla a rovnoměrně po něm rozprostřete těsto. Omyté, přepůlené a vypeckované švestky narovnejte na těsto a trochu je do něj zamáčkněte. Koláč nechte ještě asi 5 minut nakynout, kraje potřete zbylým bílkem, a pak ho vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia a pečte asi 35–40minut.

A můžete ochutnávat!; Ondřej HoštFoto: Ondřej HoštA můžete ochutnávat!

Jaký švestkový koláč je ten váš favorit? Napište nám do diskuse pod článkem!