Na smažené!
Dejte si také poctivé babiččiny koblihy! Bonusový recept na vdolky – i když trochu jiné – najdete také v tomto článku.

Moučníky můžete péct, můžete je dělat nepečené nebo je můžete smažit. Do této kategorie jich nespadá zrovna mnoho, vdolky jsou ale jasnou ukázkou toho, že nejen, co se peče, si zaslouží výsostný post v žebříčcích nejoblíbenějších (a nejnezdravějších :-)) dobrot. Takže jestli hubnete do plavek, ve čtení už radši nepokračujte. Tyhle vdolky už zlomily nejednu pevnou vůli!

Na asi 8 kousků potřebujete: 250 g polohrubé mouky, 1 vejce, 250 ml mléka, 20 g (1/2 kostky) kvasnic, 1 lžíci cukru, 1 vanilkový cukr, špetku soli, asi 2 dl řepkového oleje na smažení, švestková povidla na pomazání a 150 g tvrdého tvarohu na posypání.

Strouhaný tvaroh a povidla jsou to, co vdolky korunuje; Jakub JurdičFoto: Jakub JurdičStrouhaný tvaroh a povidla jsou to, co vdolky korunuje

Dobrá mouka a čerstvé kvasnice jsou základem úspěchu tohoto receptu. Kvasnice si v ideálním případě vyndejte aspoň hodinu před přípravou z lednice, aby se „připravily na práci“, mléko nezapomeňte ohřát tak, aby bylo vlažné, jinak vám kvásek nevzejde.

Tip Jany Ch.
Protože já osobně švestková povidla nemusím, mám vyzkoušenou celou řádku různých jiných „ovocných pomazánek“. Jednoznačně za mě vítězí povidla hrušková a dobrá malinová nebo borůvková marmeláda. Určitě to vyzkoušejte!

Prosátou mouku nasypte do mísy a udělejte v ní důlek. Do toho nasypte lžíci krupicového cukru, rozdrobte kvasnice, přidejte vejce a zalijte částí vlažného mléka. Připravený kvásek uložte na teplé místo a nechte ho vzejít. Když jsou kvasnice dostatečně naběhlé, přidejte zbytek mléka a špetku soli a zadělejte nepříliš husté těsto. To nechte ještě asi hodinu na teplém místě kynout. Výsledkem je řídké, ale táhnoucí se a pohromadě držící těsto, které lze nabrat naběračkou.

Kynuté těsto připravíte klasickým způsobem, jen je ve výsledku řidší; Jakub JurdičFoto: Jakub JurdičKynuté těsto připravíte klasickým způsobem, jen je ve výsledku řidší

Náš tým
Vizáž: Ivana Holková (MA-DA Makeup Network)

V hlubší pánvi rozehřejte olej a postupně do něj naběračkou tvořte hromádky, které osmažte z obou stran dozlatohněda. Pak je vyjměte a papírovým ubrouskem zbavte přebytečného tuku. Usmažené vdolky podávejte ještě teplé (nebo když tedy zbudou – klidně už studené) potřené povidly a posypané nastrouhaným tvrdým tvarohem.

Vdolky usmažte z obou stran v rozpáleném oleji, potřete je povidly a posypte strouhaným tvarohem; Jakub JurdičFoto: Jakub JurdičVdolky usmažte z obou stran v rozpáleném oleji, potřete je povidly a posypte strouhaným tvarohem

Taky při pohledu na hotové vdolky cítíte vůni linoucí se z kuchyně? :-); Jakub JurdičFoto: Jakub JurdičTaky při pohledu na hotové vdolky cítíte vůni linoucí se z kuchyně? :-)

Ať už vdolky budete podávat jako hlavní chod nebo jako dezert, pochutnají si všichni!