Babiččiny recepty: Domácí vdolečky s povidly a tvarohem

Svět nejlepších smažených dobrot se dělí na koblihy a vdolky. Dnešní recept se bude věnovat právě domácím vdolečkům – těm poctivým se švestkovými povidly a strouhaným tvarohem!

Reakce na článek

Přidejte svůj názor

Vdolky X Lívance.

To,co paní vytvořila,je z litého těsta,takže lívance. U nás doma děláme Bavorské vdolečky a ty jsou z těsta kynutého,podobného jako na koblihy.Vykrajují se skleničkou a smaží se ve větším množství tuku.Po usmažení se na ně dávají černá povidla nebo klevela, tvrdý nastrouhaný tvaroh a trochu zakys.smetany. Jinak vdolky neboli sypánky se dělají z kynutého těsta, ale to těsto se nesladí,spíš se přisolí,do kvásku se trošku cukru pro kvasnice,povykynutí se dělají bochánky,pomašlují se vajíčkem,posypou se mákem,kmínem a posolí se.Pečou se dozlatova.Jí se k polévkám nebo se potřou kyselou zavařeninou a s bílou kávou jsou pouchoutkou.mrknutí

nekiru

31. května 2013, 12:17
  • Reagovat
  • Nevhodný příspěvek

RE: Vdolky X Lívance.

Stále tak nejak nemuzu pochopit,proc se jim říká bavorske vdolečky... ziju v Bavorsku několik let,ale podobne bavorske vdolky jsem tu nevidela...Tradicni bavorske vdolky se nicim nemazou,podavaji se jen posypane mouckovym cukrem a říká se jim Kuchle.Treba se ale dockam a jednou Bavori pojmenuji nějakou dobrotku také treba tschechische Buchtl úsměv

Maulina68

2. června 2013, 9:55
  • Reagovat
  • Nevhodný příspěvek

RE: Vdolky X Lívance.

souhlas, lité těsto = LÍVANCE. Krásné kynuté je na vdolečky a to smažené nebo pečené v troubě.
Vdolečky pečené v troubě -- vaše sypánky -- jsou u nás " osouchy ". Ale ono co kraj to název a i trochu pozměněný recept. Hlavní je aby to bylo dobré . Jen to lité těsto ať nás " nebalamutí, fakt to vdolky nejsou.

nachod47

31. května 2013, 16:47
  • Reagovat
  • Nevhodný příspěvek

RE: Vdolky X Lívance.

Nebyl by recept na ty sypánky? Babička je dělávala a byly moc dobré. Ale bohužel recept na ně nemám.zamračení

milltonia

31. května 2013, 12:51
  • Reagovat
  • Nevhodný příspěvek

RE: RE: Vdolky X Lívance.

Sypánky:
500g hl.mouky,500g plhr.mouky,2-3 lžičky soli, 3-4 žloutky,půl odlivky oleje nebo rozpuštěného sádla.
0,5 litru teplého mléka, 2lžíce cukru a 1,5 kostičky droždí´tj.asi 60g to vše na kvásek.Na potření 2 celá vajíčka
a na posypání sůl,kmín,mák.
Zaděláme těsto hustotou asi jako na buchty. Necháme vykynout,lžící děláme kousky,uděláme bochánky, ukládáme na vymaštěný plech nebo na peč.papír, necháme znovu chvíli kynout,pomašlujeme vajíčkem,osolíme, okmínujeme a posypeme mákem.Předehřejeme si troubu asi na 180 st. a pečeme dozlatova. Z tohoto těsta dělám i housky a sypu je jen solí a kmínem. Jsou dobré k polévce,ale i nasladko
s marmeládou.

nekiru

4. června 2013, 7:45
  • Reagovat
  • Nevhodný příspěvek

Sypánky

Mockrát Vám děkuji za receptík. O víkendu je vyzkouším, tak doufám, že se mi povedou. Babička je měla jeden jako druhý, pěkné kulaté bochánky. Měla to už v oku a byly moc dobré. úsměv

milltonia

4. června 2013, 8:40
  • Reagovat
  • Nevhodný příspěvek

RE: RE: Vdolky X Lívance.

Nabídnu Vám "svůj" mrknutí recept, je z internetu :
1000 g hladké mouky, 50 g kvasnic, 8 PL oleje, 500 ml mléka, 1 PL cukru (pouze do kvásku), 1 vejce na potření.
- dělala jsem je z poloviční dávky, vyšlo mi přibližně 30 ks - 6 ks á 60 g a 24 ks á 30 g. Jo, jsem takový pošuk, že jsem jednotlivé kousky vážila.
Co je ale důležité, v těstě chybí SŮL, takže nezapomenout osolit. Na 1 kg mouky bych dala alespoň 2 kávové lžičky soli. Sypala jsem mákem a semínky. S mákem mi chutnaly nejvíc.
- umíchat těsto, nechat vykynout, udělat bochánky, dát na plech (vymazaný nebo papír), nechat opět cca 20 min. nakynout, potřít rozšlehaným vejcem, posypat mákem, solí, kmínem ... co je libo ... a upéct v předehřáté troubě, cca 15-20 min ? do pěkně hněda. Peču v remosce, takže teplota a čas jsou pro mě pomíjivé. Remoska peče max. na 150°C - myslím úsměv

ladysa220

31. května 2013, 14:31
  • Reagovat
  • Nevhodný příspěvek

RE: RE: RE: Vdolky X Lívance.

Vám také děkuji, vyzkouším recepty oba. Tak uvidím, jak se povedou. Ale ta remoska je dobrý nápad, to bych mohla vyzkoušet. Mám ještě tu starou a mě by tohle množství stačilo. úsměv

milltonia

4. června 2013, 8:45
  • Reagovat
  • Nevhodný příspěvek

Lívance

Určitě je to moc dobré, ale nedá se nic dělat, tohle těsto ja klasické lívancové, i vzhledem jsou to tlusté lívance, jak zde již bylo řečeno, i viz poznámka o Sandtnerové. Vdolky i vdolečky jsou něco jiného... stačí se podívat do prakticky kterékoli kuchařky, zejména do nějaké té "babičkovské", tedy starší.

fravera

31. května 2013, 11:02
  • Reagovat
  • Nevhodný příspěvek

Lívance

Tak koukám do Sandtnerové (1939) a toto jsou Lívance, ne vdolky:)

GGSnowy

31. května 2013, 10:41
  • Reagovat
  • Nevhodný příspěvek

Ilona

My je na Plzeňsku děláme úplně stejně. Akorát nahoru dáváme ještě Lipánek nebo Bobíka. Někdo dává šlehačku. Dobrý je také džem místo švestkových povidel a ještě lepší jsou hrušková povidla. Moje babička i prababička je také dělaly stejně. Holt každá rodina to dělá jinak.mrknutí

ilona.polakova

31. května 2013, 10:15
  • Reagovat
  • Nevhodný příspěvek

RE: Ilona

Omlouvám se paní Vostrá. Já si špatně přečetla článek. Taky je děláme z kynutého těsta a vykrajujeme skleničkou. Ale jak říkám, každá rodina to dělá jinak.

ilona.polakova

31. května 2013, 12:43
  • Reagovat
  • Nevhodný příspěvek

RE: Ilona

Mluvte za sebe, ano? Taky jsem z Plzeňska a dělám je z hustého těsta, každá, kterou znám, jiné nedělá. Jediný rozdíl je ten, že některá je smaží, jiná peče, ale testo máme stejné.

Kůťa

31. května 2013, 10:47
  • Reagovat
  • Nevhodný příspěvek

RE: RE: Ilona

ale proč se hned rozčilujete, jsem také z Plzně a nesouhlasím s Vámi, dělám je jinak... hlavně snad že každému ty jeho chutnají, ne???

23ivka23

31. května 2013, 11:08
  • Reagovat
  • Nevhodný příspěvek

RE: RE: RE: Ilona

Já se nerozčiluju, jen konstatuju.

Kůťa

31. května 2013, 11:11
  • Reagovat
  • Nevhodný příspěvek

lívance

to jsou..vdolečky jsou buclatý

mirelai

31. května 2013, 8:31
  • Reagovat
  • Nevhodný příspěvek

RE: lívance

souhlas. U nás se vdolky pečou v troubě, jí se i naslano s čočkou..., koblížky smažíme v oleji a jsou kulaté jak míčkysmích lívance děláme tak jak je vyobrazeno výše co by vdolečky.Jsme z jiného kraje a jiný kraj, jiný mrav. Nakonec je to jedno, protože je vše skvělé a hříšně nezdravémrknutí!

Pavučinka

31. května 2013, 9:59
  • Reagovat
  • Nevhodný příspěvek

RE: RE: lívance

Jasně, máte naprostou pravdu o tom žádná!
Jen jak píšete, že jsme každý z jiného kraje, tak mě napadlo...že ten název nesouhlasí. V jednom kraji řeknou prdelačka a jinde zabijačková polévka a tak si myslím, že by název článku přestak neměl být o vdolcích, ale řeknu blbost o smaželích. Takže u nás jsou to lívance u té babičky smažele a my dvě budeme vědět, že smažele jsou lívance, ale tady je jasný název vdolky, ale vdolky jsou lívance... paneboženanebesích to je guláš :D

mirelai

31. května 2013, 10:47
  • Reagovat
  • Nevhodný příspěvek

RE: RE: RE: lívance

smíchsmíchsmích

beruskasarka70

31. května 2013, 14:21
  • Reagovat
  • Nevhodný příspěvek

RE: RE: RE: RE: lívance

smích

mirelai

31. května 2013, 19:08
  • Reagovat
  • Nevhodný příspěvek

lívance nebo vdolky?

Podle mě to jsou lívance, vdolky dělala moje babička sice taky smažené, ale v hrnci, podobně jako koblihy. Uprostřed udělala důlek, měla na to jakýsi speciální grif, takže ten důlek byl z jedné strany. Do důlku se se daly povidla nebo marmeláda a ozdobily se sypaným nebo rozmíchaným tvarohem. Šlehačkou ne, to už by bylo příliš tučné, to bych nestrávila, i tak je to nářez. úsměv

mkkko

31. května 2013, 8:20
  • Reagovat
  • Nevhodný příspěvek

RE: lívance nebo vdolky?

Správně, v-dolky jsou v-dolky už podle názvu. protože je v nich důlek !

di.diana

31. května 2013, 9:59
  • Reagovat
  • Nevhodný příspěvek

RE: RE: lívance nebo vdolky?

Ahá! smích

vivien.vest

31. května 2013, 10:36
  • Reagovat
  • Nevhodný příspěvek

RE: lívance nebo vdolky?

...na to není potřeba mít nějaký speciální grif, do vykrájeného a vykynutého kolečka se čímkoliv udělá důlek a tou stranou se i vkládá do oleje. To, co tu předvedla tato milá paní, bohužel nejsou vdolečky ani lívance.zamračení

Blond.Blanc

31. května 2013, 8:59
  • Reagovat
  • Nevhodný příspěvek

RE: RE: lívance nebo vdolky?

Jejda, jsem si nevšimla, že ladysa už na to reagovala...úsměv

Blond.Blanc

31. května 2013, 9:02
  • Reagovat
  • Nevhodný příspěvek

RE: lívance nebo vdolky?

Grif není potřeba úsměv vykrojím vdoleček, držadlem vařečky udělám důlek uprostřed, nechám vykynout, před smažením obnovím důlek a smažím pod pokličkou DŮLKEM DOLŮ, pak obrátím a bez pokličky dosmažím důlekm nahoru mrknutí

ladysa220

31. května 2013, 8:56
  • Reagovat
  • Nevhodný příspěvek

RE: RE: lívance nebo vdolky?

holka šikovná.úsměvúsměv

nachod47

31. května 2013, 16:49
  • Reagovat
  • Nevhodný příspěvek

Není nad pečené v troubě

Tyto vdolečky neznám, léta se setkávám pouze s vykrajovanými a ve směs smaženými v oleji.Naše rodina si pochutnává na vdolkách z trouby.Díky majolce jsou měkounké a vláčné i 3-4 den (pokud mají šanci takto dlouho vydržet).

1 kg hladké mouky světlé, 15 dkg cukru krupice, 1 vanilkový cukr,1 krabička majolky, 3 žloutky, 1 lžíce sádla, 3 lžíce másla - necháme rozpustit, 6 dkg droždí, 2 lžíce rumu, trošku soli a cca 0,5 l vlažného mléka, na ozdobení -libovolná marmeláda, tvaroh na strouhání, šlehačka
Těsto nechávám zpracovat domácí pekárnu.Nejprve vložím tekuté ingredience,pak sypké.Program TĚSTO.Pak z něj vyválíme plát, o něco silnější cca 1cm a skleničkou vykrájíme kolečka. Těsto už nepodmoučňuji, když je dobře vypracované, vůbec se nelepí. Vdolky vyrovnáme na plech vyložený pečícím papírem, necháme ještě chvíli nakynout a pak je potřeme rozpuštěným máslem. V předehřáté troubě na 200°C je pečeme 10 min.poté je obrátím,oni se pekně sploštějí, potřu máslem i druhou stranu a dopečeme do zlatova.
Ještě mírně vlažné na ně dáme lžičku povidel, pak i s vdolkem "obtisneme" do strouhaného tvarohu, tím docílíme, že nám z nich nebude padat a nakonec přizdobíme ušlehanou šlehačkou, mírně oslazenou.

abcd3527

31. května 2013, 7:21
  • Reagovat
  • Nevhodný příspěvek

RE: Není nad pečené v troubě

Jen jsem se chtěl zeptat - je to jedno jaká majolka se použije?
Recept vypadá moc dobře a jak vidím, má úspěch. Už ho mám zkopírovaný a těším se na víkend, že ho vyzkouším. Máme rádi povidla, navrch dávám ochucený tvaroh místo šlehačky... mňam smích Děkuji dobrá práce

milltonia

31. května 2013, 9:55
  • Reagovat
  • Nevhodný příspěvek

RE: RE: Není nad pečené v troubě

Na značce majolky nezáleží,mám odzkoušené od Hellmansu až po levné varianty.Z vlastní zkušenosti mohu doporučit ještě variantu na zdobení marmeláda (povidla)+ ochucený tvaroh vanilkový PILOS z Lidlu.Nezkutečná mňamka.Kdysi jsem dávala pribiňáka nebo lipánka,ale při množství které dělám (dvojitou dávku) se to prodražilo a "lidlovský" ochucený tvaroh je vernou náhražkou a za pěkný peníz.Přeji dobrou chuť.

abcd3527

31. května 2013, 10:11
  • Reagovat
  • Nevhodný příspěvek

RE: RE: RE: Není nad pečené v troubě

Jojo, taky nám jeden tvaroh nestačil a domácí povidla, nebo marmoška. No úžasný, Vy mi tedy děláte chutě. Už mi kapou sliny na klávesnici.
Děkuji Vám, už se na ně těším! mrknutí mávání

milltonia

31. května 2013, 10:47
  • Reagovat
  • Nevhodný příspěvek

RE: RE: Není nad pečené v troubě

Ztratilo se mi "a" - chtěla... úsměv

milltonia

31. května 2013, 9:55
  • Reagovat
  • Nevhodný příspěvek

RE: Není nad pečené v troubě

Jupí, tohle jsou ty nejbáječnější vdolečky a já moc děkuju za recept, ten můj se mi ztratil a marně jsem se ho pokoušela trefit podle paměti úsměv Děkuju a moc doporučujupolibek

saarka.klimes

31. května 2013, 9:12
  • Reagovat
  • Nevhodný příspěvek

RE: RE: Není nad pečené v troubě

mrknutí

abcd3527

31. května 2013, 9:26
  • Reagovat
  • Nevhodný příspěvek

RE: RE: Není nad pečené v troubě

smažené vdolečky jsou nezdravé-lepší z kynutého těsta.TO je tak na podráždění žlučníku-vyzkoušené!!!

jirinaskrivankova

31. května 2013, 9:20
  • Reagovat
  • Nevhodný příspěvek

RE: Není nad pečené v troubě

Podle mě se pečou VDOLKY - původně kynuté prázdné (bez náplně, slané) bochánky sypané mákem, dnes třeba i semínky, které se jedí např. ke gulášové nebo dršťkové polívce jako příloha. Ty se pečou v troubě a nebo můžete i na suché plotýnce.

Vy je ovšem na povrchu nesypete, ale osladíte, proto je sladké i těsto. Pokud je nesmažíte, nevidím důvod dávat do těsta rum. Ten se dává proto, aby těsto tolik nepilo omastek. Je i zbytečné dávat tolik vajec. Já je dělám úplně bez vajec.

Ve Vašem receptu je strašně moc tuku - sádlo, máslo, majolka - já mám recept pouze s majolkou :
500 g hladká mouka, 30 g cukr, 100 g majolka, 3 žloutky, 30 g kvasnice, 3 PL rum, 1/3 l mléko, šp. soli - ty smažím

Dnešní recept je na VDOLEČKY - ty se smaží, proto rum a tolik vajec.

ladysa220

31. května 2013, 8:51
  • Reagovat
  • Nevhodný příspěvek

RE: RE: Není nad pečené v troubě

Někdo mluví o VDOLCÍCH jako VDOLEČCÍCH a naopak. Asi je to jedno,ať si tomu každý říká jak chce.

abcd3527

31. května 2013, 9:20
  • Reagovat
  • Nevhodný příspěvek

RE: RE: Není nad pečené v troubě

Jiný kraj jiný mrav,na vdolky je nesčetně moc receptů a setkala jsem se i s plněnými mákem a sypanými drobenkou (na Hanné) a také tomu říkají vdolky. Na 1 kg hladké mouky - 1 lžíce+2 lžíce másla (oboje rozpuštěného ) + 100 ml majolky, je v přepočtu skoro stejné množství jako u Vás v 0,5 kg mouky + smažení v oleji.
Každý podle svého gusta a rozhodně „svůj“ recept nikomu nevnucuji, kdo jednou zkusí- jinak už nechce!

abcd3527

31. května 2013, 9:17
  • Reagovat
  • Nevhodný příspěvek

RE: RE: RE: Není nad pečené v troubě

Jo jo, pravda, taky jsem si všimla, že pod jedním názvem si každý představuje trochu něco jiného ...
A s tím tukem máte pravdu - to těsta nebo je v něm potom "vykoupat" ...mrknutísmích

ladysa220

31. května 2013, 9:33
  • Reagovat
  • Nevhodný příspěvek

RE: RE: Není nad pečené v troubě

recept už mám opsaný a zítra je upeču... už na ně mám velkou chuť... Tuhle jsem dělala koblížky pečené v troubě a byly vynikající, jen se po nich zaprášilo, tak doufám, že po vdolkách se zapráší taky...
Díky moc za recept!

beru3ska

31. května 2013, 9:03
  • Reagovat
  • Nevhodný příspěvek

RE: Není nad pečené v troubě

Už si kopíruji recept a hned, jak budu mít rodinku doma, vyzkouším.úsměv

mkkko

31. května 2013, 8:22
  • Reagovat
  • Nevhodný příspěvek

RE: majolka

krabička majolky je jaké množství?úsměv

Linuse

31. května 2013, 8:16
  • Reagovat
  • Nevhodný příspěvek

RE: Není nad pečené v troubě

Váš recept vypadá lákavě,jen nevím přesně,co si představit pod krabičkou majolky?Můžete mi prosím napsat množství ?Moc děkuji mrknutí

HankerovaMonika

31. května 2013, 8:13
  • Reagovat
  • Nevhodný příspěvek

RE: RE: Není nad pečené v troubě

Ta majolka v kelímku (krabičce) má 100 ml.

abcd3527

31. května 2013, 8:17
  • Reagovat
  • Nevhodný příspěvek

RE: Není nad pečené v troubě

Ten váš recept na vdolky pečené v troubě vypadá báječně, jdu jej rovnou vyzkoušet. Jen bych se chtěla zeptat, jestli to rozpuštěné máslo a sádlo patří do těsta nebo slouží k potření připravenách vdolků.
Děkuji,Jančaúsměv

janca.rez

31. května 2013, 7:37
  • Reagovat
  • Nevhodný příspěvek

RE: RE: Není nad pečené v troubě

Sádlo i máslo z receptu přímo do těsta. Jejich tak 32 ks.Jsou fakt LUXUSNÍ!!

abcd3527

31. května 2013, 7:41
  • Reagovat
  • Nevhodný příspěvek

RE: RE: RE: Není nad pečené v troubě

Díky,slintám už s předstihem a JDU NA TO!!!

janca.rez

31. května 2013, 8:00
  • Reagovat
  • Nevhodný příspěvek

Tak to

vidím prvně, lít vdolky na pánvičku... šok

Kůťa

31. května 2013, 7:13
  • Reagovat
  • Nevhodný příspěvek

RE: Tak to

matení pojmů, že ??? Lité těsto -- LÍVANCE. Ale i ty jsou dobré, jen ne tak strašné " tlusté ", to by mne doma " hnali ", takové " podešve ". Ale co kuchařka to názor a každá " umí " něco, některá NIC. Vaření ZDAR !!! mrknutímrknutí

nachod47

31. května 2013, 16:54
  • Reagovat
  • Nevhodný příspěvek

RE: RE: Tak to

Lívance peču v lívanečníku, sypu cukrem s skořicí a omastím máslem. Ju, je to tak, někdo rád vdolky, jiný holky... ať chutná!!! úsměv

Kůťa

31. května 2013, 18:50
  • Reagovat
  • Nevhodný příspěvek

"Vdolky" ?

Zdravím,

já bych změnil název, ne vdolky, ale LÍVANCE.

oskec

31. května 2013, 7:03
  • Reagovat
  • Nevhodný příspěvek

RE: "Vdolky" ?

no u nás se to taky jmenuje lívance. asi jiný kraj jiný mrav

zlatka.pavlickova

31. května 2013, 7:43
  • Reagovat
  • Nevhodný příspěvek

Já dělám vdolky

radši pečený - nejsou tak mastný a nemusí se u toho stát, na plechu se udělají všechny najednou mrknutí

HaderachKwisatz

31. května 2013, 6:48
  • Reagovat
  • Nevhodný příspěvek

Staňte se naším fanouškem na Facebooku