Už se vám sbíhají sliny? Ani se nedivím! Vepřové koleno je opravdu lahůdka!

Tohle všechno budete potřebovat na pečené koleno;Petr MakovičkaFoto: Petr MakovičkaTohle všechno budete potřebovat na pečené koleno

Co na koleno budete potřebovat? 750g vepřového kolene, 1 celer, 1 petržel, 1 mrkev, 1 kedlubnu, špalíček pórku, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl, nakládané okurky a chilli papričky, křen, hořčici.

Marináda: 3 lžíce grilovacího koření, 3 lžíce oleje, 1 lžíce medu, 3 stroužky česneku, 1 lžíci hořčice, 50 ml 10° piva (zbytek z 0,33 l piva použijte na podlévání), sůl.

Suroviny potřebné na domácí chléb;Petr MakovičkaFoto: Petr MakovičkaSuroviny potřebné na domácí chlébDomácí chléb: 400 g celozrnné žitné mouky, 250 g pšeničné mouky hladké, 400 ml vlažné vody, 42 g droždí, 15 g sušeného kvásku, med, sůl, kmín.

Mouku dejte do velké mísy, přidejte droždí a sušený kvásek;Petr MakovičkaFoto: Petr MakovičkaMouku dejte do velké mísy, přidejte droždí a sušený kvásekVlijte med;Petr MakovičkaFoto: Petr MakovičkaVlijte medKmín dejte podle chuti a zalijte vodou;Petr MakovičkaFoto: Petr MakovičkaKmín dejte podle chuti a zalijte vodou

Chléb musí vykynout

Ze všeho nejdřív začněte připravovat těsto na chléb, nějakou dobu to přece jen trvá. Do velké mísy vsypte oba druhy mouky, sušený kvásek, rozdrobené droždí, kmín a osolte. Dejte přitom pozor, aby se sůl nedotýkala kvasnic. Smíchejte s vlažnou vodou a vypracujte v hladké těsto. Pokud by se hodně lepilo, přidejte si na vál trochu mouky a zapracovávejte ji do těsta, dokud se nelepí a je lesklé. Hnětení trvá přibližně 15–20 minut. Když máte těsto hotové, dejte kynout odkryté na 50 minut na teplé místo. Těsto vám nabude asi o jednu polovinu. (Tipy na chleby z domácí pekárny najdete v článku Tuhle domácí pekárnu musíte mít!)

Z těsta udělejte dva bochánky a nechte dále vykynout;Petr MakovičkaFoto: Petr MakovičkaZ těsta udělejte dva bochánky a nechte dále vykynout

Po 50 minutách těsto znovu prohněťte a dejte ještě jednou kynout na 50 minut na teplé místo. Když je těsto opět vykynuté, rozdělte ho na dva menší kusy a vytvarujte bochníky. Ostrým nožem navrchu můžete udělat mřížku. Plech vyložte pečicím papírem a dejte péct do trouby na 50–60 minut při 200 °C podle velikosti bochníků. Deset minut před koncem pečení je pomažte vodou, aby se vytvořila lesklá kůrka.

Zeleninu a maso vložte do hrnce;Petr MakovičkaFoto: Petr MakovičkaZeleninu a maso vložte do hrncePřidejte koření a zalijte vodou;Petr MakovičkaFoto: Petr MakovičkaPřidejte koření a zalijte vodouMaso uvařte doměkka;Petr MakovičkaFoto: Petr MakovičkaMaso uvařte doměkka

Maso musí být měkké

Koleno omyjte a vložte do „papiňáku“. Kořenovou zeleninu očistěte, nakrájejte na větší kusy a přidejte ke kolenu. Okořeňte bobkovým listem, novým kořením a pepřem. Osolte a dolijte vodu do poloviny hrnce. Nechte odkryté, než se voda začne vařit, až potom uzavřete pokličkou. Plamen stáhněte na polovinu. Po dvaceti minutách z hrnce opatrně vypusťte páru a koleno otočte. Znovu přikryjte pokličkou a vařte ještě dalších 20 minut.

V mističce si připravte marinádu;Petr MakovičkaFoto: Petr MakovičkaV mističce si připravte marináduDo marinády přidejte trochu piva;Petr MakovičkaFoto: Petr MakovičkaDo marinády přidejte trochu pivaPivo dejte i do pekáčku a koleno potřete marinádou;Petr MakovičkaFoto: Petr MakovičkaPivo dejte i do pekáčku a koleno potřete marinádou

Poté zkuste maso, jestli je dostatečně měkké, pokud ne, vraťte ještě na plotnu. Uvařené koleno vyndejte z hrnce a dejte do pekáčku. Připravte marinádu, kterou budete koleno potírat, aby se udělala kůrčička. V misce smíchejte olej s medem, hořčicí, grilovacím kořením, prolisovaným česnekem a trochou piva. Podle chuti dosolte. Koleno ostrým nožem podél kosti nařízněte a pomažte marinádou i zevnitř. Podlijte pivem a dejte péct do trouby na program gril na 180 °C po dobu 40 minut.

Maso potírejte i během pečení;Petr MakovičkaFoto: Petr Makovička Maso potírejte i během pečení

Maso během pečení párkrát otočte, polévejte vypečenou šťávou a mažte marinádou. Do šťávy můžete pořád dolévat pivo. Maso hlídejte, aby se vám kůrčička nespálila, přišli byste o to nejlepší. Koleno podávejte s domácím chlebem, jemně nastrouhaným křenem, nakládanými okurkami a chilli papričkami, které jídlu dodají patřičný říz. Já jsem vše ještě doladila staročeskou medovou hořčicí, ale můžete zvolit jakoukoli jinou podle chuti. A samozřejmě nesmí chybět točené pivo ze džbánku nebo z domácí pípy.

Markéta vám přeje dobrou chuť;Petr MakovičkaFoto: Petr MakovičkaMarkéta vám přeje dobrou chuť

Tipy a triky od Markéty:

  • Sůl nikdy nesypejte na droždí, kvasnice byste tím zabili.
  • Množství mouky i vody v receptu se může mírně lišit. Pokud použijete starší nebo sušší mouku, musíte přidat trochu vody. A když se těsto po zpracování moc lepí, přidávejte po troškách mouku.
  • Hnětením těsta se začne vytvářet lepek, ten těsto spojí v hladkou hmotu, která se nelepí.
  • Pokud nemůžete sehnat kvásek v pekařství, prodávají ho i sušený v drogerii DM.
  • Do chleba můžete přidat různá semínka, jako třeba slunečnicová, sezamová, dýňová.
  • Pokud se vám nechce dělat marinádu s medem a hořčicí nebo vám něco z toho doma chybí, postačí jen olej smíchaný s grilovacím kořením, koleno bude také dobré.
  • Podlévejte 10° pivem, použít můžete světlé i černé. Jen se vyvarujte použití 12° černého, zhořklo by.
  • Nemáte v troubě vestavěný gril? Nezoufejte, koleno je možné i upéct v troubě bez grilu, jen myslete na to, že teplotu před koncem pečení na 15 minut zvedněte na 220 °C. Kůrčička bude krásně křupavá.

  • Po uvaření masa vám zbyl vývar, který rozhodně nevyhazujte! Zeleninu pokrájejte na kostičky, a pokud vývar nebudete zpracovávat hned, zamrazte ho na horší časy. Pak stačí jen přidat pokrájené maso – třeba uzené, domácí nudle, a skvělý vývar je za pár minut na stole!

Tenhle recept určitě nepatří mezi rychlé. Koleno potřebuje svůj čas a udělat opravdu skvělý gurmánský zážitek je tak trochu umění. Musíte ho vařit s odpovídající láskou a péčí. Ale za ten vynaložený čas a energii to opravdu stojí. Každý milovník vepřového vám bude líbat ruce!

Zkusíte můj tip na grilované koleno? A jak ho doma připravujete vy? Co k němu máte nejraději? Napište mi na e-mail nebo do diskuse pod článkem!