„Hele, nechceš radši rozpálit gril v troubě?“ prohlásila provokativně fotografka Mona, když poprvé uviděla můj, řekněme „minimalistický“ cestovní gril. Když se jí ale po půl hodině začaly sbíhat sliny a nenápadně prosila aspoň o soustíčko, musela se grilu nahlas omluvit. Nechte se zlákat i vy a přesvědčte se pěti povedenými špízy, že se i s malým kašpárkem dá udělat velké divadlo!

Nebojte se krájet větší kusy; Mona MartinůFoto: Mona MartinůNebojte se krájet větší kusy

Hřích první: Exotický losos

Na 8 špízů potřebujete: 600 g lososa (filety bez kůže), 7 chemicky neošetřených citronů, sůl a pepř, 2 manga.

U lososa nemůže chybět citron; Mona MartinůFoto: Mona MartinůU lososa nemůže chybět citronKousky navlékejte postupně na špejli; Mona MartinůFoto: Mona MartinůKousky navlékejte postupně na špejli

Postup: Filety z lososa nakrájejte na menší kousky, pokapejte je šťávou z jednoho citronu, posolte a případně opepřete (není to nutné). Chemicky neošetřené citrony nakrájejte na osminky. Mango oloupejte, vykrojte pecku (s peckou můžete trochu bojovat, jak si poradit s úpravou manga najdete v článku Velký speciál o krájení a nožích) a naporcujte na kostky. Na připravené špízové jehly nebo špejle potom střídavě nabodávejte lososa, citron a mango (dělal jsem to tak, aby se dužina citronu vždy dotýkala masa) a grilujte 8–12 minut.

Navléknuto a jde se grilovat!; Mona MartinůFoto: Mona MartinůNavléknuto a jde se grilovat!Výsledek stál za to!; Mona MartinůFoto: Mona MartinůVýsledek stál za to!

Hřích druhý: Chalupářský špíz

Na 8 špízů potřebujete: 500 g vepřové kýty, 4 lžíce olivového oleje, 3 stroužky česneku, sůl a pepř, 2 nožky pikantní klobásy, 2 cibule, 2 papriky, 4 středně velké brambory.

Postup: Vepřovou kýtu nakrájejte na kostky, zakapejte olejem, promíchejte s propasírovaným česnekem, solí a pepřem. Nechte několik hodin uležet. Klobásu nakrájejte na kolečka, cibuli na měsíčky, papriky na kostky a brambory na plátky. Brambory můžete ještě lehce potřít olejem. Vše postupně navlékněte na špízové jehly a grilujte 20 minut.

Kdo má rád klobásu, určitě neodolá; Mona MartinůFoto: Mona MartinůKdo má rád klobásu, určitě neodoláNa grilu byly špízy jedna báseň; Mona MartinůFoto: Mona MartinůNa grilu byly špízy jedna báseň

Hřích třetí: Tajemný hermelín

Na 8 špízů potřebujete: 1 hermelín, 35 dkg dobré anglické slaniny, 2 fenykly.

Postup: Fenykl očistěte a nakrájejte na měsíčky (podobné cibuli), hermelín nakrájejte na menší kostičky. Každou kostičku hermelínu důkladně obalte ve dvou plátcích slaniny a hotový balíček poté napíchněte na špízovou jehlu tak, aby ho z obou stran kryly plátky fenyklu. Na grilu stačí nechat 6 minut a pak ještě za tepla podávat.

Kousky hermelínu obalte důkladně; Mona MartinůFoto: Mona MartinůKousky hermelínu obalte důkladněSlanina se krásně vypeče; Mona MartinůFoto: Mona MartinůSlanina se krásně vypeče

Hřích čtvrtý: Nebezpečný zázvor

Na 8 špízů potřebujete: 20 kloboučků žampionů, 300 g kuřecího masa, sůl, pepř, 4 lžíce sójové omáčky, olivový olej, zázvor, 1 větší cibuli.

Postup: Kloboučky žampionů oloupejte, maso nakrájejte na kostky, osolte, opepřete a naložte ve směsi oleje a sójové omáčky. Nezapomeňte k tomu přidat i kousek najemno strouhaného zázvoru. Cibuli nakrájejte na měsíčky. Na jehle poté vystřídejte kousky masa, celé kloboučky žampionů a cibuli. Opékejte, dokud není kuřecí maso hotové.

Štiplavá chuť zázvoru si vás získá; Mona MartinůFoto: Mona MartinůŠtiplavá chuť zázvoru si vás získáUž jste ochutnali houby na grilu?; Mona MartinůFoto: Mona MartinůUž jste ochutnali houby na grilu?

Hřích pátý: Šťavnatá rajčátka

Na 8 špízů potřebujete: 300 g kuřecích prsních řízků, 4 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce oleje, sůl a pepř, 1 menší cuketu, 20 cherry rajčátek.

Postup: Kuřecí maso nakrájejte na kostky, osolte, opepřete a naložte do sójové omáčky a oleje. Cuketu důkladně omyjte a nakrájejte na plátky. Na špízové jehly potom kombinujte maso, cuketu a celá cherry rajčátka. Grilujte, dokud není kuřecí maso krásně měkké.

Cherry rajčátka vás možná překvapí; Mona MartinůFoto: Mona MartinůCherry rajčátka vás možná překvapíA jde se ochutnávat!; Mona MartinůFoto: Mona MartinůA jde se ochutnávat!

A jaké špízy děláte domy vy? Nenechávejte si dobré nápady pro sebe a podělte se o ně s ostatními buď v diskusi pod článkem, nebo v rubrice Vaše recepty!