Tahle úprava sice mezi ty nejdietnější nepatří, věřte ale, že vám zachutná! „V naší rodině tohle jídlo patří mezi nejoblíbenější, a navíc není nijak těžké na přípravu,“ napsala nám Marie. A jak tedy na to?

Na 4 porce potřebujete: 1 kg kuřecího masa (čtvrtky, řízky – je to jedno), 250 ml plnotučné hořčice, 20 dkg anglické slaniny vcelku, 1 menší cibuli, 120 g másla, sůl, pepř a 150 ml smetany na vaření.

Podle zvolené hořčice bude kuře chutnat; Petr MakovičkaFoto: Petr MakovičkaPodle zvolené hořčice bude kuře chutnat

Kuřecí maso ze všech stran osolte, pomažte hořčicí a přes noc nechte odležet v lednici, aby do sebe natáhlo chuť a vůni hořčice.

Osolené kuře pomažte hořčicí a nechte přes noc uležet; Petr MakovičkaFoto: Petr MakovičkaOsolené kuře pomažte hořčicí a nechte přes noc uležet

Cibulku nakrájejte najemno a zlehka ji zpěňte na rozpuštěném másle. Když začíná zlátnout, přidejte na kostičky pokrájenou anglickou slaninu a vše chvíli restujte, až bude i slanina osmahnutá dozlatova.

Na másle opečte cibuli a slaninu; Petr MakovičkaFoto: Petr MakovičkaNa másle opečte cibuli a slaninu

Vůně linoucí se z redakční kuchyně přilákala i Michala, který se nedal odradit teplotou připravovaného jídla; Petr MakovičkaFoto: Petr MakovičkaVůně linoucí se z redakční kuchyně přilákala i Michala, který se nedal odradit teplotou připravovaného jídla

Když je vše takto připraveno, orestujte na směsi z obou stran také uleželé kuřecí maso. Pak vše zalijte asi 3 dl vody, přiklopte poklicí a nechte asi 15 minut vařit na mírném ohni. Do šťávy pod kuře můžete přimíchat zbytek hořčice, aby měla lepší barvu.

Na směsi orestujte kuře, zalejte vodou a nechte vařit; Petr MakovičkaFoto: Petr MakovičkaNa směsi orestujte kuře, zalejte vodou a nechte vařit

Mezitím si roztopte troubu na 200 stupňů Celsia. Když je maso provařené, vložte je ještě asi na 15 minut zapéci. Používejte proto buď pánev, kterou můžete dát i do trouby, nebo maso přendejte do pekáčku.

Po 15 minutách kuře přendejte do pekáčku, přelijte omáčkou a vložte do trouby; Petr MakovičkaFoto: Petr MakovičkaPo 15 minutách kuře přendejte do pekáčku, přelijte omáčkou a vložte do trouby

Když má kuře zlatou kůrčičku, vydejte je z trouby, vyjměte z výpeku a odložte na chvíli stranou na teplé místo. Do výpeku nalijte smetanu na vaření, podle potřeby ještě trochu vody, omáčku dochuťte solí a barevným mletým pepřem a nechte ještě krátce projít varem.

Dozlatova upečené kuře vyndejte z pekáčku a do výpeku přidejte smetanu; Petr MakovičkaFoto: Petr MakovičkaDozlatova upečené kuře vyndejte z pekáčku a do výpeku přidejte smetanu

„K tomuto jídlu se nejlépe hodí americké brambory nebo bramborový knedlík,“ napsala nám Maruška. Já jsem jako přílohu pro jednoduchost zvolila obyčejné vařené brambory a byly taktéž vynikající!

Jak to vidí redakce

Petr Makovička

U kuřete na hořčici znamená méně více, omáčka je totiž vynikající, ale velmi výrazná a člověk by se mohl přejíst. Celkově je to výborný nápad a výsledek byl skvělý, určitě si ho vyzkouším. A brambory posypané nasekanou bazalkou byly nejlepší možnou volbou!

Pokud vás láká kombinace kuřete a hořčice, ochutnat můžete také kuře zapečené s hořčičnou krustou, recept na něj najdete v článku Souboj receptů: Kuře 3x jinak!. Milovníci hořčice jistě ocení také tipy redaktorek v článku Souboj receptů: Hořčičné dobroty.

Jako přílohu zvolila Jana vařené brambory; Petr MakovičkaFoto: Petr MakovičkaJako přílohu zvolila Jana vařené brambory

Příští týden se v novém seriálu Recepty od čtenářů můžete těšit na skvělou bábovku s kompotovaným ovocem. A hlavně nezapomínejte posílat mi libovolné recepty na e-mail jana.ch@prozeny.cz!

Za recept ještě jednou moc a moc děkujeme čtenářce Marii Fořtové z Prahy!

Jana Chmelíková