Pokud máte zahrádku plnou jahod a čerstvého chřestu, věřte, že z nich můžete připravit chutný dezert nebo hned hlavní jídlo! Jak? Podle našich receptů!

Krůtí roláda s bílým chřestem

Potřebujete: krůtí prso (o hmotnosti 500 g), 200 g vinné klobásy, 200 g bílého chřestu, půl nadrobno nakrájené kapie, 100 g anglické slaniny, sůl a pepř.

Krůtí prso rozřízněte tak, abyste získali plát masa zhruba 40 x 20 centimetrů. Vinnou klobásu vymačkejte, smíchejte s kapií a maso směsí potřete. Osolte, opepřete, poklaďte plátky anglické slaniny. Doprostřed naskládejte očištěný bílý chřest (chřestové recepty včetně postupu, jak ho správně čistit, najdete ZDE), roládu zabalte, zajistěte provázkem (vychytaný postup na videu ZDE) a ze všech stran opečte v pánvi na kapce oleje. Poté dejte do pekáčku a nechte 45 minut péct v troubě, předehřáté na 180 stupňů Celsia.

Tip: Do rolády můžete přidat trochu paštiky a čerstvé zeleniny.

Krůtí roláda s vinnou klobásou je delikatesa; Mona MartinůFoto: Mona MartinůKrůtí roláda s vinnou klobásou je delikatesa

Bramboráková roláda s houbovou náplní

Potřebujete: 400 g brambor, 5 lžic polohrubé mouky, 3 vejce, lžíci 33% smetany, 3 stroužky česneku, kmín a majoránku, sůl a pepř, 150 g hub (buď čerstvých, sušených, nebo sterilovaných), 1 menší cibuli, 1 vejce.

Brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Vymačkejte z nich přebytečnou tekutinu, přimíchejte k nim prolisovaný česnek, majoránku a kmín, sůl a pepř, lžíci smetany, vejce a dobře promíchejte. Těsto rozprostřete na pečicí papír na plech a dejte péct na 25 minut do předehřáté trouby na 180 stupňů. Mezitím si připravte náplň. Fantazii se meze nekladou – my jsme orestovali cibuli, smíchali ji s pokrájenými houbami a vajíčkem. Bramborák vyndejte z trouby, rozprostřete na něj houbovou směs, zabalte do rolády a dejte ještě na 10 minut dopéct.

Tip: Vyzkoušejte náplň z pokrájeného salámu, rajčat, paprik a tvrdého strouhaného sýru.

Houbová sezona se blíží a tato roláda bude ozdobou vašich stolů; Mona MartinůFoto: Mona MartinůHoubová sezona se blíží a tato roláda bude ozdobou vašich stolů

Sladká jahodová tečka

Potřebujete: 150 g polohrubé mouky, 4 vejce, 120 g cukru moučka, 4 lžíce holandského kakaa, lžičku prášku do pečiva, hrst čerstvých jahod, 250 ml jahodového kompotu, 1 jahodový pudinkový prášek, 200 g másla.

Vejce vyšlehejte s cukrem, přidejte mouku, prášek do pečiva a kakao a smíchejte. Těsto rozprostřete na pečicí papír a roládu pečte 8 minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů. Ihned po vyjmutí na ni položte další plát pečicího papíru, srolujte ji a nechte zchladnout. Mezitím si připravte náplň. Ke scezené části kompotu přidejte vodu, ve směsi rozmíchejte pudinkový prášek, krátce povařte a nechte zchladnout. Poté vyšlehejte s máslem a zbytkem jahodového kompotu. Roládu zbavte pečicích papírů, potřete ji krémem, zabalte a dozdobte jahodami a šlehačkou.

Tip: Přidejte k pudinku (šťávě z kompotu a vodě) kelímek ovocného jogurtu. Krém bude jemnější!

Jako při správném stolování... sladká tečka na závěr; Mona MartinůFoto: Mona MartinůJako při správném stolování... sladká tečka na závěr

Další recepty na sladké rolády najdete v článcích Souboj receptů: Tři sladké rolády nebo Víkendové vaření: Blesková roláda.