Med byl odjakživa používán jako všelék – na popáleniny, působí antisepticky a ostatně ani dnes si v době nemoci čaj bez medu jistě nedokážete představit. A tak si říkám, že když přidáte med do moučníku, proměníte ho v zázračný medikament. Což určitě podle mě znamená, že je zdravý, a že ho tedy k odpolední kávě můžete přikusovat neomezené množství… Ve jménu zdraví :o).

Hned měkký medovník

Potřebujete: 165 g másla, 2 poctivé lžíce medu, 250 g hladké mouky, 200 g cukru krupice, půl lžičky jedlé sody, 2 vejce, trochu mléka; na krém: půl litru mléka, 6 lžic dětské krupičky, 2 lžíce cukru, půl plechovky salka, 200 g másla, 100 g nahrubo nasekaných ořechů.

Snad nejznámější z medových moučníků je medovník; Petr MakovičkaFoto: Petr MakovičkaSnad nejznámější z medových moučníků je medovník

Máslo zahřejte a rozpusťte v něm med. Ručním šlehačem poté k základu přidejte postupně cukr, vejce a mouku smíchanou s jedlou sodou. Pokud bude těsto příliš tuhé, zřeďte ho trochou mléka. Těsto nalijte na dva plechy vyložené pečicím papírem, dobře rozetřete a pečte dozlatova při 160 stupních Celsia asi 6 minut. Pláty nechte vychladnout, překrojte je na půl a strany seřízněte tak, abyste ze všech plátů vytvořili stejně velké obdélníky.

Z mléka a krupičky uvařte kaši, přidejte cukr, zamíchejte a nechte zchladnout. Poté přidejte půl plechovky nevařeného salka a zašlehejte máslo. Všechny čtyři pláty potřete krémem, navrstvěte je na sebe a vršek ještě posypte směsí ořechů a rozdrcených odkrojků. Nechte odpočinout asi hodinu v lednici (ideálně zabalené do potravinářské fólie) a podávejte.

Tento recept je jednodušší verzí pravého medovníku. Postup jeho přípravy krok za krokem najdete zde!

Brownies s medem a ořechy

Potřebujete: 150 g hladké mouky, půl lžičky prášku do pečiva, špetku soli, 180 g nahrubo nasekané hořké čokolády (70%), 125 g másla, 100 g cukru krupice, 125 ml medu, 2 vejce, 100 g najemno nasekaných vlašských ořechů.

Med a ořechy k sobě nerozlučně patří; Petr MakovičkaFoto: Petr MakovičkaMed a ořechy k sobě nerozlučně patří

Menší vyšší plech vymažte máslem. Smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Na nízký stupeň rozehřejte čokoládu s máslem a nechte pár minut zchladnout. K čokoládě přidejte med s cukrem a vše dobře promíchejte. Do směsi postupně přidejte vejce a vše důkladně zašlehejte. Nakonec přimíchejte směs s moukou a ořechy. Nalijte na připravený plech a pečte při 180 stupních Celsia 35 minut, dokud není povrch koláče suchý. Krájejte až zcela vychladlé!

Čerstvý medový chléb

Potřebujete: 250 g bílé chlebové mouky, 75 g tmavé chlebové mouky, půl lžičky soli, 1 balení sušeného droždí (nebo 30 g čerstvých kvasnic), 200 ml vlažné vody, 3 lžíce oleje, 3 lžíce medu, hrst krájených datlí bez pecek, 2 lžičky sezamu.

Na medový chleba můžete použít med třeba ze Šumavy; Petr MakovičkaFoto: Petr MakovičkaNa medový chleba můžete použít med třeba ze Šumavy

Mouku nasypte do mísy a přidejte sůl a droždí. Přimíchejte vodu, olej, med a několik minut rukama vypracovávejte hladké těsto. To poté přendejte na pomoučněný vál a prohněťte ho. Přidejte datle, sezam, krátce zapracujte a dejte na hodinu kynout. Bochánek poté vytvarujte na plechu s pečicím papírem, nechte ještě 20 minut kynout, a poté dejte péct do trouby na 30 minut při 220 stupních Celsia.

Chléb můžete upéct i v domácí pekárně. Pokud hledáte další recepty pro domácí pekárnu (třeba na makovec nebo česnekový chléb), podívejte se do článku Domácí pekárna. Tohle všechno umí!.

A jaké dobroty s medem děláte v kuchyni vy? Podělte se o své vyzkoušené recepty v diskusi pod článkem nebo v rubrice Vaše recepty!

Michal Vaníček