Když máte fůru času na vyšlehání luxusně tuhého sněhu z bílků nebo ladění roztomilých zákusků, není co řešit. Jsou ale chvíle, kdy vám koudel hoří u příslušných partií, nestíháte a dali byste cokoli za rychlý, snadný a dobrý recept. Pár nápadů, které vám přijdou vhod, pro vás dnes máme…

Mrkvové muffiny

Na 16 kousků potřebujete: 250 g celozrnné pšeničné mouky, 100 g cukru krupice, 3 vejce, 2 lžičky prášku do pečiva, 100 ml rostlinného oleje, šťávu z poloviny pomeranče, 1 lžičku vanilkového extraktu, 2 lžičky skořice, 2 lžičky zázvoru (koření), 2 větší mrkve, 1 větší jablko, hrst lískových ořechů.

Kouzlo muffinům dodá třeba květina z jedlého papíru; Mona MartinůFoto: Mona MartinůKouzlo muffinům dodá třeba květina z jedlého papíru

Postup musí být rychlý, a proto je i jednoduchý. Vejce krátce vyšlehejte s cukrem, přidejte mouku, prášek do pečiva, olej, šťávu z pomeranče, vanilkový extrakt, skořici, zázvor, ořechy a nastrouhané mrkve a jablko. Dobře vařečkou promíchejte, nalijte do silikonových formiček na muffiny a pečte 25 minut při 190 stupních Celsia. Můžete podávat přelité čokoládovou polevou. Uvidíte, uvnitř jsou krásně vláčné a měkké.

Tip: Vyzkoušejte i muffiny z perníku! Recept najdete zde.

Švestkové šátečky z listového těsta

Na 8 šátečků potřebujete: 100 g okapaných kompotovaných švestek bez pecek, 50 g máslových sušenek, 250 g rozváleného listového těsta, mandle nebo ořechy.

Šátečky jsou v troubě za pět minut!; Mona MartinůFoto: Mona MartinůŠátečky jsou v troubě za pět minut!

Listové těsto rozdělte rádýlkem na čtverce o straně asi 8 centimetrů. Doprostřed každého položte dvě švestky, pár oříšků a lžičku rozdrobených sušenek. Čtverec přehněte tak, že vám vznikne trojúhelník, okraje k sobě přitlačte prsty, šátečky potřete rozšlehaným vejcem, posypte rozdrobenými sušenkami a dejte péct na 25 minut při 190 stupních Celsia.

Tip: Z listového těsta můžete připravit i dokonalé jednohubky. Tři recepty najdete zde!

Hrušky s vanilkou a karamelem

Na 4 porce potřebujete: 4 hrušky, 2 lžíce skořice a 2 lžíce cukru krupice na obalení, 50 g cukru krupice na sirup, lžičku vanilkového extraktu, 30 g másla, 100 ml vody.

Snadné, a přitom tak dobré; Mona MartinůFoto: Mona MartinůSnadné, a přitom tak dobré

Hrušky podélně rozřízněte a řez obalte ve směsi skořice a cukru. Na pánvi rozehřejte máslo a hrušky v něm ze všech stran zlehka poválejte. Mezitím vedle v kastrůlku zahřejte vodu s cukrem a vanilkovým extraktem. Po 3 minutách smažení hrušek na másle do pánve přilijte vanilkovou směs, zakryjte pokličkou a 5 minut vařte. Hrušky pak z omáčky vyndejte na talířky, pod pánví přitopte a nechte vodu vypařit tak, že vám vznikne karamelová omáčka. Tou hrušky na talířích přelijte. Kdo si chce vyhrát, může na talířky přidat lžíci řeckého jogurtu a kuličky z granátového jablka.

A jaké rychlé dezerty vítězí u vás doma? Které vám vždycky zachrání krk? Podělte se o vyzkoušené recepty s ostatními v diskusi pod článkem!