Máte doma hromadu jablek a hrušek a už nevíte, co s nimi? Buď je můžete zavařit jako Michal v tomto článku, nebo z nich upečte sladkou tečku. Jasně, můžete udělat klasický koláč z jablek nebo nějaký luxusní moučník s hruškami, proč ale tyhle dva druhy ovoce nesmíchat? Čtenářka Šárka, podle které jste už mohli vyzkoušet luxusní cupcakes nebo voňavý švestkový koláč, upekla moučník s nízkou vrstvou jemného těsta, zato s pořádnou porcí ovocné náplně. Upečte ho rodině hned o víkendu!

Na těsto na formu o průměru 20 cm potřebujete: 400 g hladké mouky, 75 g moučkového cukru, 200 g másla, studenou vodu

Na náplň potřebujete: 4 hrušky, 4 jablka, 2 citrony, 50 + 20 g třtinového cukru, lžíci strouhaného zázvoru, 1 vanilkový lusk, 100 g sekaných mandlí, 1 žloutek, 1 skořici vcelku, 1 vrchovatou lžíci mouky, 125 ml vody

Hrušky, jablka, vanilka a skořice, to nemůže dopadnout špatně!; Mona MartinůFoto: Mona MartinůHrušky, jablka, vanilka a skořice, to nemůže dopadnout špatně!

Postup: Nejprve si připravte těsto. V misce smíchejte hladkou mouku, moučkový cukr a máslo. Vznikne vám drobivé těsto. K němu přilévejte ledovou vodu a propracovávejte, dokud nevznikne hladké pevné těsto. Množství by mělo být okolo 60 ml, může se ale při každém pečení trochu odlišovat. Těsto zabalte do fólie nebo mikrotenového sáčku a nechte ho v lednici odpočívat aspoň 30 minut.

Do těsta přilévejte ledovou vodu tak dlouho, dokud nebude jednotné a pevné; Mona MartinůFoto: Mona MartinůDo těsta přilévejte ledovou vodu tak dlouho, dokud nebude jednotné a pevné

Hrušky a jablka oškrábejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostky. Do misky dejte pokrájené ovoce a zalejte ho šťávou ze dvou citronů. Směs zasypte 50 g třtinového cukru, zázvorem a semínky z vanilkového lusku. Směs přendejte do hrnce. Nakonec přidejte celou skořici, vše zalejte vodou a náplň přiveďte k varu. Vařte do měkka, 10–15 minut a hotovou směs nechte vychladnout.

Ovocnou směs dejte do hrnce, přidejte k ní celou skořici a zalejte vodou; Mona MartinůFoto: Mona MartinůOvocnou směs dejte do hrnce, přidejte k ní celou skořici a zalejte vodou

Jaká jablka zvolit?
Nevíte, jaká jablka si vybrat, aby byla co nejlepší? Proto jsme pro vás připravili test jablek!

Troubu předehřejte na 200 °C. Polovinu těsta vyválejte na plát a dejte ho na dno koláčové formy. Okraje zařízněte. Dno koláče několikrát propíchněte vidličkou a dejte na chvíli vychladit do lednice. Pak těsto 20 minut pečte. Upečené těsto vyndejte z trouby, dne pokryjte směsí mandlí, mouky a 20 g cukru a koláč zalejte připravenou ovocnou směsí. Z druhé poloviny těsta vyválejte placku a vyřízněte proužky. Ty vyrovnejte na vršek koláče do mřížky, povrch potřete rozkvedlaným žloutkem a dejte péct na dalších 20 minut. Vychlazené krájejte a podávejte.

Vyválené těsto dejte do formy a přimáčkněte ho tak, aby formu kopírovalo; Mona MartinůFoto: Mona MartinůVyválené těsto dejte do formy a přimáčkněte ho tak, aby formu kopírovalo

Na vrstvu mandlí nalejte provařenou a vychladlou ovocnou směs; Mona MartinůFoto: Mona MartinůNa vrstvu mandlí nalejte provařenou a vychladlou ovocnou směs

Na závěr vytvořte ze zbylého těsta proužky, ze kterých udělejte na koláči mřížku a dejte znovu péct; Mona MartinůFoto: Mona MartinůNa závěr vytvořte ze zbylého těsta proužky, ze kterých udělejte na koláči mřížku a dejte znovu péct

Koláč na závěr lehce pocukrujte a vystydlý krájejte; Mona MartinůFoto: Mona MartinůKoláč na závěr lehce pocukrujte a vystydlý krájejte

Máte raději jablečné, nebo hruškové moučníky? Líbí se vám dnešní tip?

Klára Střihavková