Banány jsou v moučnících a dezertech zázračně dobré. Přirozeně je osladí a zvláční, jako třeba v banánových muffinech nebo křehkém koláči. Diana dnes připravila banánové suflé – je rychle hotové a bude chutnat malým i dospělým strávníkům.

Na 4–6 porcí (podle velikosti formiček) potřebujete: 2 banány, půlku citronu, 120 ml mléka, 4 lžíce cukru krystal, 1 lžičku škrobu, 2 vajíčka, 2 lžíce cukru moučka, máslo a cukr krystal na vymazání a vysypání formiček

Banány moučník přirozeně osladí a zjemní, vyzkoušejte ho!; Jakub JurdičFoto: Jakub JurdičBanány moučník přirozeně osladí a zjemní, vyzkoušejte ho!

Postup: Formičky na suflé vymažte máslem, vysypte cukrem a dejte do lednice. Nejdříve nalejte mléko do hrnce a dejte vařit. Než mléko začne pomalu probublávat, vyšlehejte žloutky se dvěma lžícemi cukru krystal do pěny a přidejte škrob. Pak vaječnou směs přelejte bublajícím mlékem, důkladně promíchejte, aby ve směsi nebyly hrudky, a nalejte zpátky do hrnce. Nechte ji ještě jednou probublat a přelejte do misky. Krém za občasného promíchání nechte vychladnout.

Krém v misce nechte za občasného promíchání vychladnout; Jakub JurdičFoto: Jakub JurdičKrém v misce nechte za občasného promíchání vychladnout

Suflé
Suflé, v originále soufflé, je původem francouzský moučník. Je to nákyp, který má křupavý upečený povrch a tekutý vnitřek. Výhodou je, že se peče jen chvíli a těsto můžete mít předpřipravené. Nejčastěji se připravuje čokoladové, známé jsou však také jeho vanilkové či ovocné obdoby.

Banány a šťávu z půlky citronu dejte do misky a rozmixujte na kaši. Tu opatrně přimíchejte k mléčné hmotě. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu a přisypte další dvě lžíce cukru. Sníh zlehka vmíchejte k banánovému krému. Těsto nalejte do připravených formiček, vršek zarovnejte nožem a okraje otřete. Suflé dejte péct na 20 minut na 190 °C. Po upečení posypejte cukrem moučka a ihned podávejte.

Rozmixované banány přidejte k připravené směsi; Jakub JurdičFoto: Jakub JurdičRozmixované banány přidejte k připravené směsi

Směs nalejte do připravených formiček a vršky zarovnejte nožem; Jakub JurdičFoto: Jakub JurdičSměs nalejte do připravených formiček a vršky zarovnejte nožem

Náš tým
Vizáž: Žaneta Gi

Těsto zvětší svůj objem a na povrchu se udělá křupavá krusta. Suflé posypte moučkovým cukrem a podávejte; Jakub JurdičFoto: Jakub JurdičTěsto zvětší svůj objem a na povrchu se udělá křupavá krusta. Suflé posypte moučkovým cukrem a podávejte

Pečete doma suflé? Pokud ano, dáváte přednost čokoládovému, nebo ovocnému?

Klára Střihavková