Do chlebu s nimi!
Hřejivá polévka ještě více chutná v křupavém bochníku chleba. Hledáte inspiraci? Máme pro vás 3 skvělé vyzkoušené recepty – zde!

Na klasické masové vývary tentokrát zapomeňte. Dnes budeme vařit husté krémové polévky ze zeleniny! Máte rádi rajčata, řapíkatý celer nebo kukuřici? V tom připadě si dnes přijdete na své.

Krémová s řapíkatým celerem

Potřebujete: 1 cibuli, 5 stonků řapíkatého celeru, 1 litr zeleninového vývaru, 4 lžíce oleje, bagetu, 2 lžíce strouhaného parmezánu, 200 ml smetany, sůl a pepř.

Celeru se nebojte, v polévce je vynikající; Vlado KnížFoto: Vlado KnížCeleru se nebojte, v polévce je vynikající

Cibuli nakrájejte nahrubo a na oleji ji nechte zpěnit. Přidejte pokrájený řapíkatý celer, nechte zesklovatět, a poté polévkový základ zalijte vývarem. Nechte asi patnáct minut prohřát, dochuťte solí a pepřem a polévku rozmixujte tyčovým mixérem. Pak už jen vmíchejte smetanu, nechte probublat. A můžete podávat! Samozřejmě s plátky opečené bagety, posypané parmezánem.

S pečenými rajčátky

Potřebujete: hrst cherry rajčátek, 1, cibuli, 4 stroužky česneku, snítku čerstvé bazalky, 400 ml krájených konzervovaných rajčat, 1 lžíci cukru, sůl a pepř, olivový olej, smetanu ke šlehání na zjemnění.

Pro zjemnění můžete polévku ozdobit smetanou; Vlado KnížFoto: Vlado KnížPro zjemnění můžete polévku ozdobit smetanou

Od čtenářů
Které recepty jsou nejlepší? Ty, co se v rodinách vaří už léta. O tři takové se s námi podělily naše čtenářky. Najdete v tomto článku!

Cherry rajčátka omyjte, naskládejte do pekáčku, zalijte olejem a nechte je při 180 stupních asi 25 minut péct. Mezitím uvařte polévku. Cibuli nakrájejte nahrubo a na oleji ji osmahněte. Přidejte nasekanou bazalku, plátky česneku a minutku prohřejte. Pak do hrnce přidejte konzervovaná rajčata, stejné množství vody (vyplatí se vypláchnout onu plechovku), cukr, sůl, pepř a polévku 15 minut vařte. Kdo chce, může ji zjemnit smetanou. Na talíř vždy dejte pečená rajčátka, zalijte je polévkou a podávejte.

Kukuřičná se slaninou

Potřebujete: 200 ml konzervované kukuřice, 50 g anglické slaniny, 1 cibuli, 2 brambory, 150 ml smetany ke šlehání, sůl a pepř, 750 ml zeleninového vývaru, olej.

Ještě jste kukuřičnou polévku nikdy nejedli? Teď je ten správný čas!; Vlado KnížFoto: Vlado KnížJeště jste kukuřičnou polévku nikdy nejedli? Teď je ten správný čas!

Cibuli nakrájejte nahrubo, slaninu na kostičky a opečte je společně na oleji. Do základu přidejte přecezenou kukuřici, na kostičky pokrájené brambory a vše v hrnci asi 5 minut převalujte. Pak základ zalijte vývarem a vařte ho zhruba 15 minut. Dochuťte ho solí a pepřem. Když máte uvařeno, zhruba třetinu polévky dejte stranou a zbytek, tedy větší část, rozmixujte. Do krému pak vyndanou část vraťte zpět, polévku zahustěte smetanou, a můžete podávat.

A na jakou polévku se v zimě těšíte nejvíc vy?