Luštěniny jsou vašemu tělu velmi prospěšné. Zasytí vás, jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu a mají nízký obsah tuků. Cizrna je luštěnina, na kterou si někteří teprve zvykají, přitom je opravdu chutná a velice tvárná. Můžete si z ní připravit polévku, kaši, salát, pomazánku, a dokonce i koláč! Dnes pro vás máme tradiční pochoutku z blízkého východu – hummus, lahodný cizrnovo–jablečný koláč vhodný i pro celiaky a salát s grilovaným sýrem.

Hummus

Na 4 porce potřebujete: 300 g uvařené cizrny, 40 ml kvalitního olivového oleje do hummusu a 60 ml Tahini pasty, 1 stroužek česneku, půlku chilli papričky, pár lístků listové petželky nebo koriandru, 1 citron, 200 g sezamových semínek, sůl, pečivo

Hummus je tradiční pokrm ze Středního východu, nic vám ale nebrání připravit si ho doma!; Greta BlumajerováFoto: Greta BlumajerováHummus je tradiční pokrm ze Středního východu, nic vám ale nebrání připravit si ho doma!

Postup: Nejdříve začněte s Tahini pastou, která dodá hummusu tu správnou chuť. Sezamová semínka rozprostřete na plech a dejte je péct na 180 °C, dokud nezhnědnou. Pak je nechte trochu vychladnout, přesypte je do mixéru, zalejte 60 ml kvalitního olivového oleje a rozmixujte. Mixujte dostatečně dlouho, aby vznikla hladká pasta. Tu dejte do skleničky a vychladit do lednice. Tak vám vydrží i několik měsíců (použít ji můžete i jako pomazánku nebo jako ochucovadlo spousty jídel).

Co ještě s cizrnou?
Cizrna se dá využít opravdu široce, v tomto článku pro vás máme rovnou tři recepty nebo připravte studenou večeři v podobě cizrny s kuřetem!

Uvařenou a okapanou cizrnu dejte do mixéru, přidejte k ní 40 ml oleje, vylisovaný česnek, sůl a bylinky a rozmixujte na hladkou a nadýchanou pastu. Pak začněte dochucovat, a podle vlastní chuti přidávejte citron, chilli papričku a sůl. Nakonec do hummusu vmíchejte vrchovatou lžičku tahini pasty. Podávejte buď namazané na pečivu, nebo v mističce, aby si každý mohl namáčet.

Cizrnový koláč s jablky

Na koláč o průměru 18 cm potřebujete: 230 g uvařené cizrny, 3 jablka, 40 g strouhaného kokosu, lžičku prášku do pečiva, lžičku skořice, lžičku muškátového oříšku, lžičku nadrceného hřebíčku, lžičku sušeného zázvoru, kůru z půlky citronu, 3 vajíčka, 2 vrchovaté lžíce medu, špetku soli, hrst vlašských ořechů, hrst mandlí, pečicí papír

Na omáčku:180 g tučnější zakysané smetany, lžičku medu, šťávu z půlky citronu

Koláč je vynikající, akorát sladký a věřte, že návštěva bude dlouho hádat, z čeho vlastně je; Greta BlumajerováFoto: Greta BlumajerováKoláč je vynikající, akorát sladký a věřte, že návštěva bude dlouho hádat, z čeho vlastně je

Postup: V misce smíchejte kokos, sůl a prášek do pečiva. Muškátový oříšek nastrouhejte a přidejte ho do směsi společně se skořicí, hřebíčkem a zázvorem. Do mixéru dejte cizrnu a med a rozmixujte ji úplně do hladka. Cizrnovou pastu přidejte k sypkým surovinám, přidejte vajíčka, citronovou kůru a posekané vlašské ořechy a mandle a vypracujte těsto.

Do koláčové formy dejte pečicí papír a těsto ne něj rozetřete. Na vrch koláče rovnoměrně rozprostřete oloupaná a pokrájená jablka. Pečte na 180 °C asi 40 minut. Koláč podávejte se smetanovou omáčkou, kterou vytvoříte smícháním zakysané smetany, medu a citronu.

Cizrnový salát s grilovaným sýrem

Na 4 porce potřebujete: 400 g uvařené cizrny, 100 g čerstvého špenátu, 3 pečené nakládané papriky, 200 g sýru na grilování (například jadel nebo halloumi), půlku chilli papriky, 3 cm nastrouhaného zázvoru, lžíci olivového oleje, sůl, pepř, limetku

Kořením do salátu šetřit nemusíte, grilovaný sýr je v kombinaci s lehce pikantním salátem prostě skvělý; Greta BlumajerováFoto: Greta BlumajerováKořením do salátu šetřit nemusíte, grilovaný sýr je v kombinaci s lehce pikantním salátem prostě skvělý

Postup: Na pánev dejte olivový olej a rozehřejte ho. Pak na něj dejte chilli papričku nakrájenou nadrobno a nastrouhaný zázvor. Vmíchejte uvařenou cizrnu a omytý špenát. Pečené papriky nakrájejte na proužky a přimíchejte je ke směsi. Nakonec salát osolte, opepřete a zvolna opékejte asi 5 minut.

Grilovací pánev rozpalte a dejte na ni opéct plátky sýru. Stačí dvě minuty z každé strany. Salát ještě dochuťte limetkovou šťávou a podávejte s plátkem sýra.

Jaké dobroty děláte z cizrny doma vy? A jsou luštěniny častou součástí vašich jídelníčků?

Klára Střihavková