Máte doma brambory a čeká vás příprava večeře pro celou rodinu. Co s tím? Zapeklitou situaci v tváří tvář strávníkům vyřešíme za vás! Sami v redakci jsme si už totiž pochutnali na variacích, k nimž navíc nepotřebujete více než 7 různých surovin (když nepočítáte špetku soli a pepře). A je nám ctí se o tyto bramborové zázraky podělit i s vámi!

Cuketové knedlíčky

Na 4 porce potřebujete: 500 g brambor, 300 g hrubé mouky, 250 g cukety, 100 g šunky, 1 vejce, 4 lžíce sádla, 1 cibuli, sůl, pepř

Tento recept na knedlíčky můžete oprášit i v letní sezoně, kdy cukety bude tradičně nadbytek; Mona MartinůFoto: Mona MartinůTento recept na knedlíčky můžete oprášit i v letní sezoně, kdy cukety bude tradičně nadbytek

Postup: Brambory uvařte v osolené vodě ve slupce. Poté je zchlaďte, oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Přistrouhejte k nim omytou cuketu, přidejte vejce, pokrájenou šunku, sůl a hrubou mouku a vymíchejte soudržné těsto. Z něj pak lžící oddělujte části, které v rukou proměňujte v knedlíčky. Do většího hrnce nalejte vodu, osolte ji a přiveďte k varu.

Knedlíčky vařte asi 10 až 12 minut. Mezitím máte dost času pokrájet cibuli na půlkolečka a osmahnout je na dvou lžících sádla. Zbylým sádlem přelejte uvařené knedlíky. A teď už zbývá jen zakřičet: „Ke stolu!“.

Brambory plněné brokolicí a čedarem

Na 4 porce potřebujete: 8 velkých brambor, ½ brokolice, 2 stroužky česneku, 150 g zakysané smetany, 100 g čedaru, pažitku, muškátový oříšek, sůl, pepř

Pokud chcete pečené brambory vyšperkovat, přidejte do nich kousky slaniny; Mona MartinůFoto: Mona MartinůPokud chcete pečené brambory vyšperkovat, přidejte do nich kousky slaniny

Postup: Troubu rozpalte na 190 stupňů. Brambory dobře omyjte, položte je na plech a posypejte solí. Dejte je péct asi na 45 minut. Mezitím očistěte brokolici, rozdělte na růžičky a v osolené vodě ji krátce povařte.

Bez brambor

Dokážete se bez brambor obejít? V tom případě musíte ochutnat i hranolky z řepy, celeru nebo mrkve. Anebo se pusťte do vaření ze zdravějších batátů!

Brambory poté z trouby vyjměte, ale nevypínejte ji! Ostřejší lžičkou každou bramboru vydlabejte. Asi polovinu vydlabané části dejte do misky a přidejte k ní prolisovaný česnek, zakysanku, nastrouhaný čedar, nasekanou pažitku i špetku muškátového oříšku, soli a pepře. Směs promíchejte a naplňte jí brambory. Ty už teď jen vraťte na dalších 15 minut zpět do trouby. A může se hodovat!

Vepřový plátek se šťouchanými bramborami

Na 4 porce potřebujete: 600 g vepřové plece, 400 g brambor, 1 palici dobrého česneku, 2 lžíce másla, 100 ml mléka, petržel, 3 lžíce olivového oleje, sůl, pepř

Šťouchané brambory krásně voní po česneku; Mona MartinůFoto: Mona MartinůŠťouchané brambory krásně voní po česneku

Postup: Troubu rozpalte na 160 stupňů Celsia. Palici česneku z vrchu seřízněte a vrchní část vyhoďte. Česnek pak vložte do pekáčku, pokapejte olejem a dejte na 45 minut do trouby. Když je hotovo, nechte ho zchladnout a palcem z něj vymáčkněte upečené stroužky. Ty už jen vidličkou rozmělněte.

Poté vepřové maso nakrájejte na plátky, naklepejte je, osolte a opepřete. Brambory oloupejte, nakrájejte na čtvrtky a nechte vařit asi 15 minut v osolené vodě. Přichystané maso opečte z obou stran v pánvi na zbytku oleje. Uvařené brambory slejte a rozšťouchejte s máslem, mlékem, pečeným česnekem a nasekanou petrželkou. Brambory dochuťte solí a pepřem a můžete večeři podávat.

Jaká jídla z pár surovin vedou u vás doma? Už se také nemůžete dočkat sezony nových brambor?

Michal Vaníček