Třená niva, pomazánka z pivního sýru nebo jen obyčejný česnek. Takové jsou nejběžnější variace topinek, které obvykle najdete na jídelních lístcích českých hospod. My jsme se rozhodli trochu zaexperimentovat. A i když jsme očekávali vysokou úroveň, chutnost našich výtvorů nakonec zaskočila i nás samotné.

Na pohled vypadaly všechny lákavě;Mona MartinůFoto: Mona MartinůNa pohled vypadaly všechny lákavěMichal si odskočil od pečení cukroví a rád ochutnal něco slaného;Mona MartinůFoto: Mona MartinůMichal si odskočil od pečení cukroví a rád ochutnal něco slaného

F24Janin falešný tatarák, Sabinina pikantní pomazánka s parmezánem, Magdino „Sloní žrádlo“ i moje varianty ďábelské směsi a pomazánky z oliv, sardinek a kaparů byly skvělé. Byly dokonce tak dobré, že se nám nikomu ani nechtělo hodnotit. Pokud tedy chystáte večírek nebo jenom trochu jednodušší verzi rodinné večeře, určitě se nechte inspirovat!

Janin falešný tatarák

Potřebujete: asi 6 brambor, sůl, pepř, kmín, cibuli, kečup, hořčici, olej, žloutek z čerstvého vejce (můžete vynechat), worchester

Uvařte brambory ve slupce, oloupejte a rozmačkejte v misce. Přidejte podle chuti sůl, pepř a trochu kmínu, cibuli nakrájenou najemno a dále kečup, hořčici a worchester. Postupujte stejně jako u opravdového tataráku – koření a ochucovadla používejte podle chuti a namixujte si takovou variantu, která vám nejvíc chutná. Směs potom pořádně rozmíchejte, až se brambory úplně rozmělní. Přilijte olej a dále míchejte, dokud směs nezíská „tatarákovou“ konzistenci. Na závěr můžete přidat žloutek z čerstvého vejce.

Magdino „Sloní žrádlo“

Potřebujete: 1 lžíci octa, 2 lžíce oleje, 3 lžíce plnotučné hořčice, 2 lžíce kečupu, 2 kostky cukru, 25 až 30 dkg měkkého salámu (šunkový, dietní, gothaj a podobně), 2 až 3 kyselé okurky, 1 střední cibuli, 200 ml majolky

Ocet, olej, plnotučnou hořčici, kečup a cukr smíchejte v hrnci a nechte přejít varem, pak dejte vychladnout. Mezitím nastrouhejte na velkém struhadle salám, najemno nastrouhejte i 2 až 3 kyselé okurky a cibuli nakrájejte najemno. To vše smíchejte s 200 ml majolky, pak vmíchejte i uvařenou a vychladlou směs. Můžete podle chuti přisolit nebo připepřit.

Sabinina pikantní pomazánka s parmezánem

Potřebujete: 300 g šunkového salámu vcelku, 200 g brambor, 150 g parmezánu, plnotučnou hořčici, rajčatový protlak, 2 lžičky chilli, sójovou omáčku, 7 stroužků česneku, sůl

Oloupejte brambory, omyjte, nakrájejte na kostičky a uvařte v osolené vodě. Sceďte a nechte je vychladnout. Mezitím si nastrouhejte parmezán a rozmixujte oloupaný salám. Přidejte brambory, koření, sójovou omáčku, hořčici, protlak dle chuti a propasírovaný česnek. Vše rozmixujte na jemnou pomazánku. Nechte do druhého odležet v ledničce.

Pomazánka z oliv, sardinek a kaparů podle Kamily

Potřebujete: 200 g zelených oliv bez pecek, 125 g sardinek v oleji (nebo ančoviček), 2 lžíce kaparů, 1 rozdrcený stroužek česneku, 1 žervé, citronovou šťávu, půl lžičky dijonské hořčice

Tahle pomazánka vychází z tradiční francouzské tapenády. Já mám ale spíš než černé raději zelené olivy a místo ančoviček (sardelek), které v obchodě zrovna neměli, jsem koupila sardinky. Z oliv a sardinek slijte nálev a olej a dejte je do hlubší misky (budete pracovat s mixérem, tak ať nemáte pomazánku na zdi místo na topinkách). Přidejte kapary – množství záleží na vás. Já je mám ráda, takže s nimi nešetřím. Na někoho jsou naopak chuťově příliš výrazné, v tom případě stačí pár kousků. Přidejte rozdrcený česnek (opět můžete podle chuti přidat i ubrat), žervé, vymačkejte do misky trochu citronové šťávy a přidejte asi půl lžičky dijonské hořčice. Ručním mixérem celou směs pořádně rozmixujte a případně některé ingredience přidejte. Tahle pomazánka je skvělá nejen na topinky, ale i na čerstvý chleba!

Kamilina ďábelská směs

Potřebujete: 1 lžíci olivového oleje (může být i ochucený – chilli), 1 cibuli, 500 g kuřecích prsou, sůl, čerstvě namletý pepř, grilovací koření, nakládané feferonky, grilovací omáčku, ostrý kečup, strouhaný sýr ementálského typu

Cibuli nakrájejte na drobné kostičky, maso na malé nudličky (menší kousky jsou praktičtější – sice z topinek taky padají, ale ne tolik). Maso osolte a okořeňte čerstvě umletým pepřem a grilovacím kořením. Pak přijdou na řadu nakládané feferonky. S těmi opatrně. Hlavně v případě, když si nejste jisté, jak moc ostré jídlo snesou vaši strávníci. I já jsem se s nimi krotila – použila jsem jen tři. Přece jen jsem netušila, jestli mí kolegové sdílejí moji vášeň pro ostré jídlo. A představa, že si hned v pondělí dopoledne „vyhladím“ celou redakci, mě upřímně řečeno také moc nelákala:). Z feferonek odstraňte zrníčka a nakrájejte je na malé kousky.

Na pánvi rozehřejte olivový olej, chvilku na něm restujte cibulku, pak přidejte maso, minutku dvě opékejte a přihoďte feferonky. Když už je maso skoro hotové, vlijte do směsi omáčku. Vybírat můžete z různých druhů grilovacích nebo mexických omáček, dobrou volbou je i tradiční cikánská, pokud ji seženete. Přidejte ještě trochu ostrého kečupu, přisolte a ochuťte chilli. Pak už je lehounce prohřejte, maso musí zůstat křehké. Směsí potřete topinky a zasypte je strouhaným sýrem ementálského typu. A malé upozornění na závěr: Pokud necháte omáčku přes noc uležet v lednici, počítejte s tím, že co bylo těsně po uvaření ostré, bude druhý den skutečně ďábelské:).

Jak hodnotili členové redakce?
Michal Snížek: „Mě upřímně nejvíc dostala ona červená pomazánka s parmazánem. Nevím proč, ale ta chuť byla prostě neobvyklá a parádní. Na druhé místo bych dal Magdino Sloní žrádlo, pak asi ďábelskou směs a pak ty ostatní. U rybičkové mi vadilo, že tam nejsou kousky cibule, které já vždycky rád v případě rybičkovky rozkousávám.“
Lucka Bártová: „Ochutnávání bylo tentokrát nejkrásnějším okamžikem dne. Soutěžící se opravdu vytáhly. Jedna pomazánka pikantní, jiná rybičková, další s brambory či majolkou… A každá vynikající! Vítězem je u mě sice Magda se svou podivuhodnou majolkovosalámovojakousi, ale jestliže ona má 100 procent, ostatní mají 99,9 procent (ta desetina je za přednes:o). Nejchutnější stejně bylo naplácat si na topinku všechny najednou v úzkých proužcích.“
Andrea Medňanská: „Mně nejvíc chutnala slonovina od Magdy a napodobenina tataráku od Jany!“
Míša Čapková: „Předem musím všechny protagonistky pomazánek pochválit, byly dobré opravdu všechny a jen těžko se z nich vybíral absolutní vítěz. Raději jsem ani nechtěla vědět, kdo co dělal, abych náhodou nebyla ovlivněná při svém výběru a osočená ze šplhání nadřízeným. Všechny pomazánky mě mile překvapily, i když některé z nich by mě dříve nenapadlo na topinky dávat – například rybičkovou. Přesto byla výtečná a nebála bych se ji nabídnout v této podobě návštěvě. Nakonec jsem ale přeci jen našla své dva favority. Jednalo se o falešný tatarák – protože miluji i ten pravý a tenhle mě překvapil svou velmi podobnou chutí, aniž by v něm byla špetka masa, a Sloní žrádlo, které bylo perfektně a vyváženě okořeněné.“

Magda Krajmerová: „Na první místo řadím ďábelskou. Zatímco ostatní byly spíš pomazánky, tohle mi připomínalo opravdovou směs na topinky a díky hojnému zastoupení masa bych ji viděla i na rychlou večeři (klidně i bez topinky). Druhý je nepravý tatarák. Fakt výborný nápad k nerozeznání od pravého, jistě mnohem levnější a ve vedrech bezpečnější. Na třetí řadím pomazánku se sýrem od Sabiny, byla jemná a parmezán prostě můžu. Druhou i třetí lze použít podle mě i na jednohubky či chlebíčky, což se také cení, nemusím je pořád mazat pomazánkovým máslem nebo bramborovým salátem:o)“

Sabina Trnková: „Tentokrát se mi hodnotilo velmi těžko, každá pomazánka měla něco do sebe. Ale když musím, tak musím... Na první místo řadím ďábelskou naší šéfové Kamily (pikantní já ráda), na druhé Janin falešný tatarák, pak tedy musím přiznat, že tu svoji. Následuje Magdino Sloní žrádlo a na závěr rybí pomazánka opět od Kamily. Ona vlastně nebyla špatná, ale příliš se mi nehodila na chuťovku jménem topinka.“

A v čem budeme soutěžit příště? V dobrotách vyrobených z brambor. Těšíte se stejně jako my?