Tahle bílá dobrota je jednou z prvních věcí, které lze vypěstovat na jaře ve skleníku, a když počasí přeje, brzy se urodí i na záhonku. A když nemáte zahrádku, nevadí! Seženete karfiol jistě někde na trhu.

Květákové ragú podle Jany Ch.

Na 4 porce potřebujete: 500 g květáku, 300 g nových brambor, slunečnicový olej, 500 ml mléka, sůl, pepř, muškátový oříšek, podle chuti také cayenský pepř, malou plechovku (200 g) sterilovaného hrášku s baby karotkou, 2 lžíce francouzské hrubozrnné hořčice.

Květákové ragú potěší oko i žaludek; Mona MartinůFoto: Mona MartinůKvětákové ragú potěší oko i žaludek

Postup: „Květák rozeberte na růžičky a uvařte asi 3–4 minuty v osolené vodě do poloměkka, ale aby už nebyl syrový. Mezitím omyjte nové brambory (není potřeba je loupat), nakrájejte je na malé kostičky, osolte je a opepřete a orestujte na hluboké pánvi. Když začínají lehce měknout, zalijte je mlékem, podle chuti přidejte muškátový oříšek, cayenský pepř nebo jiné chilli, použít můžete i jakékoli jiné koření, které máte rádi. Brambory v mléce uvařte doměkka. Mléko se vám bude během vaření odpařovat a houstnout, takže jej podle potřeby dolévejte. Když už jsou brambory měkké, přimíchejte k nim pokrájený uvařený květák, hrubozrnnou hořčici a plechovku hrášku s baby karotkou. Talíř můžete ozdobit nasekanou petrželkou.“

Penne zapečené s květákem a gorgonzolou podle Sabiny

Na 2 porce potřebujete: 300 g těstovin (penne), půlku menšího květáku, sýr gorgonzola (je možné použít i levnější nivu), trochu olivového oleje, sůl, pepř, 2 vejce a 100 ml smetany na vaření.

Květák zapečený s těstovinami je velmi chutný; Mona MartinůFoto: Mona MartinůKvěták zapečený s těstovinami je velmi chutný

Postup: „Toto jídlo je velmi jednoduché na přípravu. Těstoviny uvařte dle návodu na obalu, květák rozdělený na růžičky uvařte doměkka v osolené vodě. Menší zapékací misku vymažte olejem, poklaďte půlkou těstovin, na ně vyskládejte květák, posypte nastrouhaným sýrem (protože gorgonzola se moc strouhat nedá, tak ji spíše nadrolte), opepřete čerstvě namletým pepřem a poklaďte druhou polovinou těstovin. Teď už jen zalijte vajíčky rozkvedlanými ve smetaně a šup s tím do trouby. Pečte cca půl hodiny při 180 stupních.“

Polévka à la zadělávaný květák podle Jany N.

Na 4 porce potřebujete: půlku středně velkého květáku, 1 středně velkou cibuli, 2 lžíce másla (jednu pod cibuli, druhou do jíšky), 3 lžíce hladké mouky na jíšku, sůl, pepř, kmín, strouhaný muškátový oříšek a vodu.

Janina květáková polévka; Mona MartinůFoto: Mona MartinůJanina květáková polévka

Postup: „Květák očistěte a rozdělte jej na růžičky. Pokud byste chtěli připravit pořádně hustou polévku, prostě přidejte květák; na stejné množství ostatních ingrediencí dávám až dva malé květáky. Do hrnce dejte rozpustit polévkovou lžíci másla, na ní osmahněte jednu středně velkou cibuli až do tmava, ale nespalte ji! Na cibulku vložte květákové růžičky a zalijte asi 2 litry vody. Polévku osolte, opepřete, přidejte kmín a větší špetku strouhaného muškátového oříšku, můžete přihodit i dvě hrstičky sekané petrželky. Vše vařte asi 10 minut. Nakonec polévku zahustěte tmavou jíškou z jedné lžíce másla a hladké mouky. Při servírování ozdobte polévku na talíři jemně nasekanou petrželkou!“

Čí květák sklidil nejvíc úspěchů?
Sabina Trnková: „Nechci se vytahovat, ale dnes musím na první místo zařadit mé těstoviny. Na gorgonzolu zkrátka nedám dopustit. Pak mi chutnalo Janino Ch. ragú, na třetím místo řadím květákovou polévku Jany N. Ona nebyla špatná, ale nějak mi tam neseděla ta tmavá jíška, já ji dělám ze světlé, takže zvyk zde byl u mě silnější.“
Kamila Tomsová: „Dneska mohu srovnávat jen dva recepty, neb třetí na mě nezbyl. Jasným vítězem jsou Sabininy těstoviny. Ovšem nemůže za to ani tak květák, jako gorgonzola. Výrazné sýry miluju, čili to byla jasná volba. Polévka Jany N. byla také dobrá, ale na mě trochu málo výrazná.“
Jana Netopilová: „Nejvíc mi chutnaly těstoviny s gorgonzolou, ale v nich by ani nemusel být ten karfiol, což je trochu zápor receptu, kde měl být květák na prvním místě :o) Takže poctivě by mělo zvítězit Janino ragú – fakt bylo skvělé, a hlavně květákové!!! Svoji polévku znám :-).“
Lucie Müllerová: „Za prvé se omlouvám Sabině, že jsem její těstoviny neochutnala, ale teda vůně to byla báječná! Jinak jsem měla tu čest okusit Janinu květákovou polévku a směs květáku a brambor od druhé Jany. Obojí moc dobré, jen ta směs byla taková mdlejší. Vítěz je pro mě tedy jednoznačně Jana, tedy ta polévková :-D. Její výtvor byl moc dobrý, tak akorát okořeněný a hlavně ta úžasná chuť kmínu, který já miluji a Jana jím opravdu nešetřila, to bylo něco.“
Jana Chmelíková: „Abych pravdu řekla, dnes jsem tak nějak bez vítěze, protože u všech receptů mám nějaké ale. Sabininy těstoviny byly skvělé, gorgonzola je úžasná, ale tak nějak úplně přehlušila chuť toho květáku :-). Janina polévka byla taky skvělá, ale na rozdíl od Lucky kmín ráda nemám, a tudíž ho tam na mě bylo moc. A přiznávám, že to není zcela objektivní hodnocení. Co bych ale chtěla pochválit, je moje ragú, jen do něj příště místo sušeného cayenského pepře nasekám červenou chilli papričku!“
Michal Snížek: „Pro mě to dnes na plné čáře vyhrála květáková polévka od Jany Netopilové, a hned vám řeknu proč. Může za to ta tmavá jíška, kterou se snad nikdy v životě nenaučím a kterou do každé polévky dělávala moje babička. Ragú pro mě bylo trochu nevýrazné na to, abych si ho ještě někdy chtěl dát, a gorgonzola, ač vyzdvihována všemi ostatními, mi prostě jako sýr vůbec nechutnala."

Jaký květákový recept je ten váš nejoblíbenější? Svoje recepty můžete vkládat do sekce Vaše recepty. Recept na skvělé květákové placičky najdete jako druhý v pořadí v tomto článku.