Jogurtu není nikdy dost u žádného pokrmu – ať už je to steaková omáčka, zálivka na salát nebo hlavní ingredience nějaké té sladkosti. A právě o ty se s vámi dnes podělí naše redakce!

Sabinina jogurtová bábovka

Potřebujete: 200 g hladké mouky, 100 ml oleje, 200 g cukru krupice (já použila třtinový), 200 g bílého jogurtu, 3 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, olej a mletý kokos na vymazání a vysypání formy.

Jogurtová variace na českou klasiku; Mona MartinůFoto: Mona MartinůJogurtová variace na českou klasiku

Postup: „Tahle bábovka je velmi jednoduchá. Nejdřív do mísy dejte sypké ingredience včetně obou cukrů a smíchejte. Pak přidejte vejce a jogurt, vše ještě jednou promiste a úplně na závěr vmíchejte olej. Vymažte bábovkovou formu a tu vysypte strouhaným kokosem. Těsto do ní vlijte, předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia a pečte, dokud bábovka nebude hotová – mně to trvalo asi 45 minut.“

Máte chuť na klasičtejší třenou bábovku? Vyzkoušejte tu z článku Babiččiny recepty: Třená bábovka.

Janiny jogurtové lívance

Na 4 porce potřebujete: 400 g hustého bílého jogurtu, 200 g hrubé mouky, 2 vejce, 1/2 prášku do pečiva, špetku soli, podle potřeby trochu mléka a olej na smažení. Podávat je můžete s ovocným jogurtem, bílým jogurtem a ovocem nebo třeba jen obalené ve vanilkovém či skořicovém cukru.

Lívanečky z jogurtu se na léto hodí; Mona MartinůFoto: Mona MartinůLívanečky z jogurtu se na léto hodí

Postup: „Kdo máte rádi lívance, určitě nepohrdnete tímhle receptem. V míse smíchejte jogurt, hrubou mouku prosátou s kypřicím práškem, vajíčka a sůl. Množství mouky tak trochu závisí na jogurtu, který použijete – čím je řidší, tím více mouky budete muset přisypat. Podle potřeby těsto můžete naopak trochu rozředit 2–3 lžícemi mléka. Na pánvi nebo lívanečníku rozpalte kapku oleje a lívance na něm z obou stran osmažte a můžete podávat!“

Michalova jogurtová buchta

Na 1 plech potřebujete: 4 vejce, 250 g cukru krupice, 7 lžic oleje, 7 lžic vody, 250 g hladké mouky, půl sáčku prášku do pečiva, 500 g bílého jogurtu, 500 ml šlehačky, 1 sáček vanilkového cukru, 1,5 sáčku želatinového ztužovače, ovoce (nektarinky).

Michalova skvělá kombinace jogurtu a meruněk byla neodolatelná; Mona MartinůFoto: Mona MartinůMichalova skvělá kombinace jogurtu a meruněk byla neodolatelná

Postup: „Žloutky utřete s cukrem, přidejte olej, vodu, mouku, prášek do pečiva a nakonec i sníh z bílků. Nalijte na plech, pečte asi 25 minut při 180 stupních Celsia. Nechte vychladnout. Poté vyšlehejte smetanu ke šlehání, želatinový ztužovač připravte podle návodu na balení. Do ztužovače přimíchejte šlehačku, jogurt, vanilkový cukr. Na zchladlý korpus vyskládejte ovoce, přelijte jogurtovým krémem a nechte ztuhnout.“

Skvělé dezerty připravíte i se zakysanou smetanou. Vyzkoušejte je zde!

Která z jogurtových sladkostí dnes vyhrála?
Sabina Trnková: „Dnes budu trochu za sobce, ale nejlepší dle mě byla má bábovka. Asi k tomu přispěl fakt, že jsem ji dělala poprvé a opravdu byla vynikající. Michalova variace mi přišla trochu mdlá a Janiny lívanečky asi příliš jednoduché. Zkrátka tak, snad mi kolegové i vy prominete:-).“
Kamila Tomsová: „Miluji bábovky, takže Sabinin výtvor už předem aspiroval na jasného vítěze. Její bábovka byla podle očekávání skvělá! Jemná, úplně se rozplývala. Jenže pak jsem ochutnala Michalovu buchtu… A od té doby jsem byla v háji. Nadýchaná, s fantastickým krémem. Takže zcela výjimečně zneužiji svého postavení a uleji se z povinnosti jmenovat vítěze:-). Jani, tvoje lívance byly fantastické, ale v téhle konkurenci byly prostě trošku moc obyčejné.“
Lucie Müllerová: „Tak v tomto souboji mám naprosté jasno, Michale, jsi jednoznačný vítěz! Tvůj moučník byl dokonalý – lehký, jen tak akorát sladký, prostě nebeský. Bábovka mi také moc chutnala, ale Michalův výtvor mi natolik rozmazlil chuťové buňky, že neměla šanci ho porazit. A Jano, promiň, tvé lívance jsem ani neochutnala, nemám je totiž příliš v oblibě, ale vypadaly moc krásně.“
Jana Finferlová: „Vítězem je u mě určitě Michalova buchta s jogurtovým krémem, zrovna jsme v ten den fotili a všichni, kteří ji ochutnali, se oblizovali až za ušima:-). Na druhé místo bych dala Sabininu bábovku – byla výborná. I lívance mi chutnaly, ale musím se přiznat, že bych asi dala přednost těm klasickým.“
Jana Chmelíková: „Budu dnes taky samolibá, ale jogurtové lívance miluji:-). Sabinina bábovka má rozhodně nakročeno k dokonalosti, ale dala bych do ní o něco méně cukru – v kombinaci s kokosem byla příliš sladká:-). A Michalova buchta? Ten jogurtový krém se prostě musím naučit!“

Do čeho všeho přidáváte doma jogurt vy? Diskutovat můžete pod článkem a svoje recepty nezapomeňte vkládat do sekce Vaše recepty!

Jana Chmelíková