V dnešním souboji bylo od začátku jasné, kdo se zúčastní. Kamila s Luckou každé léto tráví víkendy na houbách a ani já v tom nejsem výjimkou. Pro nás houbomilce byl potěšující i fakt, že toho na nás hodně zbude – Michal s Magdou houby nejí a Jana F. jako vegetariánka útok na kuchyni taky předem vzdala. Jako inspiraci jsme si předem vzaly Sabinin recept na hovězí na houbách z článku Souboj receptů: Rodinné speciality a s chutí se pustily do našich osvědčených receptů.

Moje vepřové na houbách s hřebíčkem

Na 4 porce potřebujete: 4 plátky vepřové kýty (asi 600 g), 2 větší cibule, 4 velké hrsti sušených hub, 3 lžíce oleje, 300 ml hovězího vývaru, asi 1/2 lžičky mletého hřebíčku nebo 3 celé hřebíčky, 3/4 lžičky mleté papriky, sůl a pepř.

Janina omáčka voněla kromě hub i po hřebíčku; Petr MakovičkaFoto: Petr MakovičkaJanina omáčka voněla kromě hub i po hřebíčku

Postup: „Cibuli nakrájejte najemno a osmažte na oleji dozlatova. Mezitím vepřové řízky z obou stran naklepejte, osolte a opepřete a vzápětí je zprudka orestujte na oleji, aby se maso zatáhlo. Pak vše zalijte částí hovězího vývaru, přiklopte poklicí a za občasného zamíchání a podlití vývarem vše duste asi 45 minut.

Když je maso skoro měkké, přidejte sladkou papriku pro barvu omáčky (tu se nebojte občas nechat zlehoučka ‚přichytnout‘, aby byla krásně tmavá), mletý nebo celý hřebíček a houby spařené horkou vodou včetně onoho houbového ‚vývaru‘. Vše duste ještě asi 20–30 minut, až je maso opravdu křehké a cibule úplně rozvařená. Hotové jídlo podávejte s bramborami nebo rýží, já rýži nejím, takže u nás doma je příloha jasná :-). A proč hřebíček? Dá masu šmrnc a lehoučce štiplavou, pikantní chuť, která ale zároveň nemá nic společného s ostrostí.“

Lucčino vepřové na houbách s kmínem

Na 4 porce potřebujete: 2 střední cibule, sušené houby, 4 plátky vepřového masa (já použila řízky, ale je možné použít i kotlety), 2 lžíce sádla, 500 ml vepřového bujonu, sůl, pepř a kmín.

Lucčino maso bylo i díky přípravě v papiňáku nejkřehčí ze všech; Petr MakovičkaFoto: Petr MakovičkaLucčino maso bylo i díky přípravě v papiňáku nejkřehčí ze všech

Postup: „Cibuli nakrájejte nadrobno a v papiňáku osmahněte na sádle. Plátky masa omyjte, osolte a opepřete. Přidejte je k cibuli a po obou stranách mírně opečte, jen aby se maso zatáhlo. Zalejte vodou, přidejte bujon a usušené houby a kmín podle chuti. Nechte asi 30 minut vařit. Poté případně dochuťte solí či pepřem, podle toho, jak to máte rádi, můžete šťávu mírně zahustit lžící hladké mouky.“

Máte rádi křehké maso z papiňáku? Tipy na další recepty najdete v článku Tři rychlovky z papiňáku. Odoláte?.

Kamilino vepřové na žampionech

Na 2 porce potřebujete: 400 g vepřových řízků, 250 g žampionů nebo sušených hub, jednu velkou cibuli, kousek másla, 300 ml houbového bujonu, sůl, čerstvě mletý pepř, houbové koření a trošku solamylu.

Kamila do boje vyrazila se žampiony; Petr MakovičkaFoto: Petr MakovičkaKamila do boje vyrazila se žampiony

Postup: „Vepřové řízky pokrájejte na nudličky a případně okořeňte dle chuti (pepř, trocha grilovacího koření), žampiony na plátky a cibuli na kostičky. Na kousku másla orestujte cibuli, přidejte houby a duste, dokud nejsou žampiony pěkně měkké. Pak směs poprašte houbovým kořením – hlavně pokud použijete žampiony, houbové koření je víc přiblíží těm pořádným, lesním houbám :-). Přidejte maso a chvíli restujte. Podlijte tak 300 ml bujonu a chvíli ještě duste. Pak dochuťte kořením a přidejte lžičku solamylu rozpuštěnou ve 100 ml studené vody. Naposledy prohřejte a stáhněte z plotny. Doporučuji podávat s rýží parboiled.“

Hodnocení redakce

Lucie Müllerová

Lucie Müllerová

„Tentokrát budu asi trochu samolibá, ale moje verze vepřového na houbách mi chutnala nejvíc. Ale šlo spíš o to, že jsem měla krásně měkoučké a křehoučké maso, za což vděčím papiňáku, nikoli svému kuchařskému umění :-). Kamilina dobrota je hned na druhém místě, moc dobré, jen bych trochu přitvrdila s kořením včetně soli. Janin výtvor vypadal úžasně, šťáva měla krásnou barvu. Ale nevím, čím to bylo, zda hřebíčkem či silnějším výpekem, ale chuť byla mírně nahořklá, což moc nemusím.“

Jana Netopilová

Jana Netopilová

„Jana Ch. měla nejlepší maso, výborné houby i omáčku, akorát k tomuhle jídlu preferuji rýži před bramborami. Lucka měla vyvážené, výborné jídlo, maso se jen sypalo, jak to mám ráda, nemám jedinou výhradu. Kamila zabojovala se žampiony, dohnala to ovšem super cibulkou, bylo to taky výborné, a hlavně bylo toho hodně! Takže tentokrát mají první místo všechny tři: Chmelda za omáčku, Lúca za rýži a Kamila za množství, které se bude hodit ještě zítra ke snídani…;-).“

Jana Chmelíková

Jana Chmelíková

„Budu dneska trochu samolibá stejně jako Lucka – nejlepší bylo prostě moje :-). I když přiznávám, svoje maso jsem považovala za křehké jen do chvíle, kdy se Lucka vytasila s tím svým. Výborná byla i omáčka, byť já bych ubrala na kmínu, který moc nemusím, v tomhle se s Luckou ale neshodujeme dlouhodobě :-). Poslední je tentokrát Kamila a za ten rok, co souboje děláme, je to snad poprvé. A není to žampiony – spíš mi to přišlo takové nedokořeněné (což mě v Kamilině případě fakt překvapuje, jinak má všechno vždycky super!) a nesedí mi ani solamyl…“

Sabina Trnková

Sabina Trnková

„Houby miluji, tak jsem byla zvědavá, jak dnešní souboj dopadne. A byla jsem fakt překvapená, jak jedno jídlo může být ve výsledku úplně jiné. Došla jsem totiž k názoru, že opravdu záleží na tom, jaké houby použijete. Třeba žampiony jsou skvělé, ale oproti babkám nemají dle mě šanci. Takže já dávám na první dělené místo Janu Ch. (dokonalá chuť) a Lucku (úžasně velké kousky hub), pak Kamilu (zkrátka méně výrazné, neplést s nedobrým, prosím!).“

 

Jak vepřové na houbách doma připravujete vy? Čím kořeníte a zahušťujete šťávu? Podělte se o svoje tipy v diskusi pod článkem. Svoje nápady, co byste chtěli v rubrice Souboj receptů vidět někdy příště, mi posílejte na e-mail jana.ch@prozeny.cz!