Tipy k nezaplacení
Další tipy našich redaktorek najdete v článku Souboj receptů: Tři dobroty z vařených vajec. Za vyzkoušení ale rozhodně stojí také třeba barmský guláš podle receptu, který najdete zde!

Velikonoční dilema většiny maminek je každoročně stejné: Co já budu dělat s 20 vařenými vejci? Kromě osvědčených pomazánek (já osobně vám na 300 % doporučuju tuhle s avokádem, lepší vajíčkovou jsem prostě nikdy nejedla!) můžete připravit třeba francouzské brambory podle naší editorky Sabiny nebo moji roládu z mletého masa.

Sabininy francouzské brambory

Na 3–4 porce potřebujete: asi 3/4 kila brambor, 4 vejce – 3 vařená, jedno na zalití, asi 2 dcl mléka či 12% smetany, 200 g uzeného masa, 1 cibuli, 100 g eidamu vcelku, trochu oleje na vymazání pekáčku, sůl, pepř a sterilované okurky k podávání.

Sabininy francouzské brambory potvrdily, že v jednoduchosti je síla; Greta BlumajerováFoto: Greta BlumajerováSabininy francouzské brambory potvrdily, že v jednoduchosti je síla

Postup: Brambory uvařte v osolené vodě ve slupce skoro doměkka, 3 vejce také v osolené vodě uvařte natvrdo. Oloupanou cibuli a uvařená vejce nakrájejte na tenká kolečka, uzené maso na kostičky a sýr nahrubo nastrouhejte. Uvařené brambory nakrájejte na plátky a mléko či smetanu smíchejte s rozkvedlaným vejcem. Nyní máte připravené ingredience, pojďte vrstvit. Začněte třetinou plátků brambor, kterými poklaďte dno pekáčku. Na ně přijdou kolečka vajec, cibule, uzené maso, poprašte pepřem, dále opět brambory, vejce, cibule, maso, trochu pepře, navrchu musí být brambory. Ty již jen bohatě zasypte strouhaným sýrem, zalijte směsí s vejcem a dejte péct do předehřáté trouby na 180 stupňů Celsia. Pečte 30 až 40 minut.

Janina roláda z mletého masa

Na 3 porce potřebujete: 500 g nepříliš tučného míchaného mletého masa, 350 g čerstvého nebo 200 g mraženého listového špenátu, 2 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, 1/2 červené papriky, 3 vejce uvařená natvrdo, 1 syrové vejce, sůl a čerstvě mletý pepř. Pokud chcete a máte rádi, tak přidejte ještě zelenou část malého pórku na „zábal“. Jako příloha se hodí brambory nebo jen chleba ;-).

Krásná a výborná roláda, která vás přesvědcí o tom, že jste se letos vajec ještě nepřejedli!; Greta BlumajerováFoto: Greta BlumajerováKrásná a výborná roláda, která vás přesvědcí o tom, že jste se letos vajec ještě nepřejedli!

Jak balit?
Nejste si jistí, jak roládu z mletého masa zabalit? Recept na velmi podobný závin krok za krokem najdete v tomto článku.

Postup:Česnek nasekejte najemno a zlehka orestujte na olivovém oleji. Přidejte čerstvý špenát, který nechte spařit, nebo rozmrazený špenát, který nechte prohřát, aby se chutě spojily. Maso smíchejte se syrovým vejcem a dochuťte solí a pepřem.

Zelenou část pórku rozeberte na listy, ty asi minutu spařte ve vroucí vodě, a pak je pod sítem vložte do ledové vody, aby netratily barvu a změkly. Na potravinářskou fólii rozložte těsně vedle listy pórku a na něj rovnoměrně rozložte maso jako placku. Doprostřed položte hezky za sebou poloviny uvařených vajec, na ně rozložte špenát a na nudličky nakrájenou červenou papriku (nebo jakoukoli jinou zeleninu). Fólii pečlivě zabalte, aby roláda držela pohromadě, a dejte na hodinu vařit do parní lázně – postačí vám napařovací vložka do hrnce.

Hodnocení redakce

Renata Vyšínová

Renata Vyšínová

„Ačkoli miluji francouzské brambory (a tyhle byly poctivé a skvělé), tentokrát mne ale víc zaujala roláda – a to jak chutí, tak i netradičním vzhledem.“

Sabina Trnková

Sabina Trnková

„Takto připravené francouzské brambory jsou pro mě klasika, kterou mám ráda již od dětství. Zkrátka nedám na ně dopustit. Janina roláda ale byla také vynikající. Nejenže skvěle vypadala, ale i bezvadně zkombinovala chutě.“

Jana Netopilová

Jana Netopilová

„V tuto chvíli jsem postavena před úkol srovnávat nesrovnatelné. Masová roláda byla nejlepší, jaká jen může být. A francouzské brambory byly geniální. Nevím, jestli jsem kdy tak podařené vůbec jedla. A přitom to vypadá, že na jejich přípravě nic není!“

Jana Chmelíková

Jana Chmelíková

„Sabininy francouzské brambory jsou jasným důkazem, že ať už se do nich dá cokoli, budou vždycky skvělé. A že tyhle byly extra vyvedené!“

Jak si s vařenými vajíčky letos poradíte vy?

Jana Chmelíková