Pokud všechny vaše dosavadní pokusy o zmrzlinu skončily buď zlomenou lžící, nebo tekutou neurčitou hmotou, na které si pochutnala leda tak záchodová mísa, nevěste hlavu. Domácí zmrzlinu skutečně lze připravit tak, že bude lepší než ta z cukrárny, a navíc bez jakýchkoli ztužovačů a emulgátorů. Nevěříte? Také jsem tomu nevěřil. A tak jsem testoval, testoval a testoval… a pak už jen ochutnával, až vůbec nic nezbylo!

Základem je pečlivě vyšlehaný sníh; Mia MirrelliFoto: Mia MirrelliZákladem je pečlivě vyšlehaný sníh

Není vanilková jako vanilková

Abych mohl porovnávat, jaká vanilková zmrzlina bude lepší – jestli ta ze strojku, nebo bez něj, musel jsem si půjčit na vyzkoušení nový zmrzlinovač. Skládal se z nádoby, kterou jsem nechal přes noc zmrazit v útrobách našeho redakčního mini mrazáčku (díkybohu se tam vešla). Vedle této chladicí nádoby nechyběly ani šlehací metly a poklice s motorem, která má zmrzlinu optimálně našlehat. Ale to už předbíhám.

Šlehačku použijte s co největším obsahem tuku; Mia MirrelliFoto: Mia MirrelliŠlehačku použijte s co největším obsahem tuku

Inspiroval jsem se receptem přímo z dodané příručky. Na přípravu první domácí vanilkové zmrzliny bylo potřeba: 150 ml smetany (ta moje byla 40%), 150 g cukru, 250 ml mléka, 4 bílky a 1 sáček vanilkového cukru nebo vanilkový lusk (ten jsem já nesehnal, takže musel posloužit vanilkový cukr). Nejprve jsem vyšlehal z bílků sníh a poté do něj jemně metlou přimíchal všechny zbylé ingredience. Směs jsem jednoduše přelil do namraženého zmrzlinovače, přiklopil, zapnul metly a nechal 40 minut pracovat.

A takhle zmrzlinovač vypadá!; Mia MirrelliFoto: Mia MirrelliA takhle zmrzlinovač vypadá!

Pevná metla zmrzlinu jen zlehka převaluje; Mia MirrelliFoto: Mia MirrelliPevná metla zmrzlinu jen zlehka převaluje

Po skončení cyklu byla hmota krásně našlehaná, ale konzistenci hotové zmrzliny stejně neměla. Nejspíš proto, že pro správné namražení základny je třeba teplota minus 18 stupňů – což se obávám, že náš mrazáček nesplňuje. Ale to nevadí, chuť byla skvělá, a tak jsem hmotu přelil do misky a nechal ještě 3 hodiny v mrazničce. Pak už zmrzlina neměla chybu, a navíc byla jemná a krásně našlehaná.

První šlehaná zmrzlina - vanilková!; Petr MakovičkaFoto: Petr MakovičkaPrvní šlehaná zmrzlina - vanilková!

Druhá zmrzlina, tentokrát bez strojku!

Jako druhá přišla na řadu vanilková zmrzlina bez použití strojku. Na tu je potřeba: 150 ml smetany, 2 bílky, 3 žloutky, 1 sáček vanilkového cukru a 60 g cukru krupice. Žloutky spolu s cukrem jsem smíchal v kovové míse, tu jsem zahřál ve vodní páře a ručně jsem asi 5 minut šlehal metličkou. Mísu jsem poté vyndal, přidal do ní ušlehaný sníh z bílků, vyšlehanou šlehačku a vanilkový cukr. Vše jsem ještě důkladně, ale zlehka promíchal, a přelil do připraveného kovového pekáčku. Ten zůstal v mrazáku 3 hodiny. Zmrzlina pak byla pevná, sice nebyla našlehaná jako ta předešlá, ale zato byla rychle hotová, a dokonce i chutná. „Takovou zmrzlinu dělávala moje babička, jako malá jsem ji milovala,“ přiznala při ochutnávkách kolegyně Jana Finferlová.

Žloutky je třeba našlehat ve vodní lázni; Mia MirrelliFoto: Mia MirrelliŽloutky je třeba našlehat ve vodní lázni

V kovovém pekáčku ztuhla zmrzlina jedna dvě; Mia MirrelliFoto: Mia MirrelliV kovovém pekáčku ztuhla zmrzlina jedna dvě

Druhá vanilková, tentokrát bez šlehání; Mia MirrelliFoto: Mia MirrelliDruhá vanilková, tentokrát bez šlehání

 

Tipy na další příchutě
Pravá čokoládová – 150 g cukru krupice, 200 ml mléka, 200 ml 40% smetany, 100 g kvalitní čokolády, 1 vejce, špetka vanilky. Čokoládu rozpusťte v mléce s vanilkou a nechte vychladnout. Vejce vyšlehejte s cukrem, přidejte smetanu, čokoládovou směs, dejte do zmrzlinovače a nechte ztuhnout.
Banánová zmrzlina – 150 g cukru krupice, 150 ml mléka, 2 lžíce citronové šťávy, 300 g dřeně z oloupaných banánů. Banány postříkejte citronem, rozmixujte, zmíchejte s ostatními surovinami, dejte do zmrzlinovače a zamrazte.
Jahodová zmrzlina – 150 g cukru krupice, 150 ml mléka, 100 ml smetany, 200 g očištěných jahod, 1 vejce. Vejce vyšlehejte s cukrem, přidejte rozmixované jahody, ostatní suroviny a dejte zamrazit do zmrzlinovače.

Melounový sorbet jako třetí na řadě

Pokud přece jen dáváte přednost ovocným zmrzlinám před krémovými, přijde vám k chuti spíše třetí vyzkoušená varianta – melounový sorbet. Na ten si připravte: 150 g cukru, 1 citron a 400 g melounové dřeně. Rozhodoval jsem se, jak naložit s melounovou dření. Nakonec jsem vzal mixér a dřeň letmo rozmixoval. Zakapal jsem ji šťávou z jednoho citronu, přidal cukr, promíchal a nalil do zmrzlinovače. Tam se pomocí metliček směs převalovala 40 minut, poté jsem ji stále ještě tekutou přelil do nádoby a nechal 5 hodin zamrazit (kdybyste chtěli do sorbetu přidat třeba panáka brandy, potrvá mražení ještě déle). Tady si troufám tvrdit, že použití zmrzlinovače bylo úplně k ničemu. Žádné našlehání, jen pomalé chlazení, které zvládne stejně dobře mrazák. Příště bych tak sorbet asi šoupl rovnou tam. Celkově byl ale moc dobrý, trochu sladký a jako osvěžení na letní naprosto ideální.

Meloun byl sladký, příště bych do sorbetu cukr nedal; Mia MirrelliFoto: Mia MirrelliMeloun byl sladký, příště bych do sorbetu cukr nedal

Malý mixer dobře posloužil; Mia MirrelliFoto: Mia MirrelliMalý mixer dobře posloužil

Citronová šťáva pro chuť; Mia MirrelliFoto: Mia MirrelliCitronová šťáva pro chuť

40 minut ve zmrzlinovači stačí; Mia MirrelliFoto: Mia Mirrelli40 minut ve zmrzlinovači stačí

Melounový sorbet šel ihned po vyndání z mrazáku servírovat; Petr MakovičkaFoto: Petr MakovičkaMelounový sorbet šel ihned po vyndání z mrazáku servírovat

Jak vidíte, i bez zmrzlinovače se dá připravit sladké letní osvěžení. Pokud si však potrpíte na nadýchanou a jemnou zmrzlinu, tento zázračný stroječek si určitě pořiďte. Jejich cena začíná na 2000 korunách.

Krásné léto! A pokud chcete ochutnat něco extra, pusťte se do božského dezertu s domácí zmrzlinou. Recept najdete ZDE!

Děkujeme společnosti DeLonghi za zapůjčení zmrzlinovače IC8500.