Hlavní obsah

10 knížek pod stromeček. Které novinky stojí za vaše peníze?

Foto: bbernard, Shutterstock.com

Foto: bbernard, Shutterstock.com

Reklama

Doma jsme vždycky říkali, že pod stromečkem by měl být alespoň jeden měkouš a jeden tvrďák. Měkoušem jsme mysleli oblečení, tvrďákem knihu. Tentokrát pro vás máme tipy na dárky tvrdé, které potěší vaše okolí, ať už budete obdarovávat maminku nebo dědu.

Článek

Jestliže někdo ve vašem okolí rád čte, máte velkou kliku. Knihou pod stromeček totiž nikdy nešlápnete vedle. S čím je to ale horší, je výběr. Nemá ji náhodou? A co když se mu nebude líbit? Co když je jen pěkná obálka, ale obsah už tak lákavý není? Abychom vám ušetřili tyto dilema, přinášíme vám pár zaručených tipů na knihy jako vánoční dárek. Anebo možná jen namlsáme vás, co byste si mohli od Ježíška přát vy. A pokud se kniha nebude líbit, můžete to svést na nás.

Pro mámu a babičku

Halina Pawlowská: Díky za fíky

Humor Haliny Pawlowské lze buď milovat, nebo nesnášet. Nic mezitím většinou nebývá. Pokud někdo z vašich blízkých patří do první kategorie, určitě jej potěší nová kniha, která vyšla letos na podzim a jmenuje se „Díky za fíky“. Jde o volné pokračování jedné z nejúspěšnějších knih této spisovatelky „Díky za každé nové ráno“ (1996). Ústředním motivem je opět láska, tentokrát taková, která se odehraje mezi dvěma lidmi během jedné vášnivé noci. Halina Pawlowská to popisuje jazykem sobě vlastním – trapné situace bere s nadsázkou, i když někomu by se nad tím chtělo spíš plakat.

Foto: Archiv firmy

Nakladatelství Motto, doporučená cena 299 Kč, počet stran 256Foto: Archiv firmy

Eva Límanová: Chodí pešek okolo

Říká vám něco jméno Eva Límanová? Možná vám bude povědomější Ivan Passer – český režisér. Eva Límanová je jeho sestra, která v šedesátých letech emigrovala do Kanady, kde mimo jiné pracovala i jako redaktorka Hlasu Ameriky, a letos na podzim jí vyšla nová kniha „Chodí pešek okolo“. V knize je popsán osud dvou sourozenců Eminky a Adámka, a jak jejich dětství ovlivnily nacismus a Druhá světová válka. Jejich maminka od nich odešla, aby proti režimu bojovala na Slovensku, a oni vyrůstali v široké rodině plné dědečků, babiček a vychovatelek. Kniha je autobiografická a nečekejte oddychovku. Zato je psaná velice krásným jazykem.

Foto: Archiv firmy

Nakladatelství Argo, doporučená cena 298 Kč, počet stran 260Foto: Archiv firmy

Pro tátu a dědu

Edward Docx: Nech mě jít

Každá rodina má svého kostlivce ve skříni a jinak tomu není ani v případě Louise Laskera, hlavní postavy tragikomické knihy „Nech mě jít“. Svoji rodinu vlastně nemá moc rád a pojí ho s ní spíše nenávist než vřelé vztahy. Může za to rozvod jeho rodičů, smrt matky i rozkol s jeho dvěma staršími bratry. Jenže když za ním přijde jeho otec, že je v terminálním stádiu rakoviny a že všechny tři syny žádá, aby jej doprovodili na kliniku eutanazie v Curychu, najednou na vše začne nahlížet jinak. Nakonec s otcem z  Anglie do Švýcarska vyráží pouze Louis a spolu s otcem ho čeká cesta nejen na konec života, ale i do hlubin vzpomínek, které možná pomůžou pochopit některé události, které se v jejich životech staly.

Foto: Archiv firmy

Nakladatelství Domino, doporučená cena 379 Kč, počet stran 376Foto: Archiv firmy

Jiří Janoušek: Jan Werich za oponou

Jaký byl Jan Werich? Určitý obraz vám mohou dát spisy korespondence Jana Wericha a Jiřího Voskovce (v letech 2007–2008 vyšly tři díly), ale také nová kniha, která se před pár týdny objevila na pultech. Jmenuje se „Jan Werich za oponou“ a obsahuje nejen vyprávění o tom, jaký byl tento velikán v osobním životě, ale i spousty fotografií. Je jich více než tři stovky a pocházejí z umělcova soukromého archivu. Ukazují ho ve světle světáckého dandyho, advokáta proletářů, kumpána ostatních umělců i osamoceného Mistra.

Foto: Archiv firmy

Nakladatelství Práh, doporučená cena 499 Kč, počet stran 384Foto: Archiv firmy

Pro kamarádky

Jana Poncarová: Podbrdské ženy

Píše se začátek druhé poloviny dvacátého století a Československá republika od druhé světové války neustále kulhá, namísto toho, aby se začala uzdravovat. A většina lidí trpí s ní. Právě osudy obyvatel, nebo lépe obyvatelek, jsou zachyceny v románu „Podbrdské ženy“, který mapuje životy tří generací jedné rodiny. Emílie přežije druhou světovou válku, včetně všech bolestí s ní spojených, a spolu s tím řeší, jaké to je, žít v manželství bez lásky. To dopadá i na její dceru Janu, která vyrůstá v nelehké době, navíc bez matky, která velice brzy zemře, a ona zůstane jen s otcem. Zdá se téměř nemožné, že by osud nadělil nejmladší z žen Johaně lepší život, než měla její maminka a babička.

Foto: Archiv firmy

Nakladatelství Motto, doporučená cena 399 Kč, počet stran 448Foto: Archiv firmy

Marie Doležalová: Jeden kopeček šmoulový

Marie Doležalová napsala knihu vzpomínek na dětství, která ale má být spíše jakýmsi mementem pro všechny devadesátkové děti, tedy každého, kdo vyrůstal v devadesátých letech. V příbězích Mariiny rodiny se totiž často objevují takové artefakty, které mladší generace mnohdy nepochopí nebo nedocení. Kromě toho, že je celá kniha napsaná krásně milým jazykem, který člověka pohladí po duši, je navíc ilustrovaná Eliškou Podzimkovou. Tato talentovaná ilustrátorka je známá tím, že do fotografií dokresluje příběh. A tímto způsobem dopracovala i obrazové vzpomínky Marie Doležalové.

Foto: Archiv firmy

Nakladatelství Albatros, doporučená cena 369 Kč, počet stran 192Foto: Archiv firmy

Pro bráchu či partnera

Paul Finch: Mrtvý muž přichází

Jestliže váš muž ocení spíše pořádný thriller či detektivku než historický román, a ty severské mu už lezou i ušima, zkuste mu tentokrát pořídit něco z anglického prostředí. Ale Sherlocka nečekejte. Román „Mrtvý muž přichází“ je o sériovém vrahovi, jehož profil je velice podobný takzvanému Cizákovi, který řádil v Anglii před deseti lety. Způsob, kterým připravoval své oběti o život, byl totiž nezvykle krutý a neobvyklý. Detektiv Mark Heckenburg se jej snaží dopadnout, jenže pachatel uniká a vybírá další oběti.

Foto: Archiv firmy

Nakladatelství Domino, doporučená cena 359 Kč, počet stran 352Foto: Archiv firmy

Jan Novák a Jaromír 99: Zatím dobrý

Aniž bychom chtěli soudit, zda bratři Mašínové byli vrazi či hrdinové, rozhodně doporučujeme komiks „Zatím dobrý“. Je nakreslen podle stejnojmenné knihy od Jana Nováka, který velice podrobně (a napínavě) popsal osud těchto bratrů, kteří se v době studené války rozhodli dostat se na Západ za každou cenu, i za cenu lidských životů. Komiks nakreslil Jaromír 99, který má na kontě také například film „Alois Nebel“ nebo komiks „Zátopek“ o Emilu Zátopkovi. Kniha rozhodně stojí za to, a třeba někomu pomůže udělat si na bratry Mašínovy názor.

Foto: Archiv firmy

Nakladatelství Argo a Paseka, doporučená cena 458 Kč, počet stran 296Foto: Archiv firmy

Pro děti

Piotr Socha: Včely

Mami, a k čemu jsou vlastně včely? A proč mají svoji královnu? Pokud byste na tyto otázky hledali odpověď příliš zdlouhavě, pak svému dítěti kupte pod stromeček krásnou knihu „Včely“. Je převážně ilustrovaná a doplněná čtivým a pro děti pochopitelným textem, který vysvětluje, jak moc důležité včelky v přírodě vlastně jsou. Kniha se doporučuje pro děti od 3 do 6 let, ale zalíbení v ní nejdete určitě i vy.

Foto: Archiv firmy

Nakladatelství Slovart, doporučená cena 399 Kč, počet stran 72Foto: Archiv firmy

Lucy Maud Montgomery: Anna ze Zeleného domu

„Anna ze Zeleného domu“ je kniha pro starší děti. Jde o krásně ilustrovaný příběh jedenáctileté Anny, která je sirotek. Chvíli žila u pěstounské rodiny, kde toho ale příliš hezkého nezažila, a tak se dostává do Zeleného domu, k novým rodičům, kteří sice toužili po chlapci, ale Annu si nakonec zamilují. Je to klasický kanadský příběh plný optimismu a milých slov, která jsou jako pohlazení po duši. Kniha je určena dětem ve věku 9–12 let.

Foto: Archiv firmy

Nakladatelství Albatros, doporučená cena 299 Kč, počet stran 292Foto: Archiv firmy

O jakou knihu jste si Ježíškovi napsali letos vy? 

Reklama

Načítám