Hlavní obsah

10 nejlepších potravin, po kterých v zimě zhubnete

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plánujete shazovat kila? Rozhodně to nepůjde bez pořádného dietního jídelníčku. V zimních měsících by měl být tvořen zejména potravinami, které tělo zahřívají a zároveň mu pomáhají spalovat.

Článek

Odstartovat hubnutí už v lednu je velice rozumné. Kila navíc nehoníte na poslední chvíli a do plavkové sezony stihnete zformovat tělo jako bohyně. Jídelníček na leden, únor, případně ještě březen je nejlepší sestavovat ze zdravých a spíše prohřívacích potravin. Minimálně tak to velí tradiční čínská medicína, která se v posledních letech těší velké oblibě i v západních státech. Do zimní diety můžeme jednoznačně doporučit následující dobroty.

1. Mák

Přestože jsou teď v kurzu spíše chia semínka, my nedáme dopustit na mák. Nejenže představuje kvalitní zahřívací potravinu, ale jedná se také o mimořádnou zásobárnu vápníku – obsahuje ho až dvanáctkrát více než mléčné výrobky. Pyšní se také vysokým množstvím prospěšných tuků a solidním zastoupením bílkovin. Mák je ideální konzumovat namletý. Výborný je například v ovesné kaši se švestkami, k celozrnným nudlím nebo ve zdravých moučnících a dezertech. Doporučená denní dávka vápníku je 10 mg na 1 kg váhy, přičemž mák ve 100 gramech obsahuje 1 500 mg vápníku.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Mletý mák můžete přidat do kaše, do jogurtu, na těstoviny... Indická kuchyně ho dává třeba i do sekanéFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

2. Zvěřina

Na své si přijdou i masoholičky. Při dietě jsou samozřejmě nejvhodnější libové druhy masa, které mají méně tuku, a tedy i nižší energetickou hodnotu. V zimě je lepší místo drůbeže vsadit na červené druhy, zejména pak zvěřinu – organismus vnitřně zahřeje mnohem lépe, má vysoký obsah bílkovin a přiměřené množství energie.

3. Cizrna

Víceméně každá luštěnina je přínosná, a to nejen v zimě. Dáváte-li přednost fazolím nebo třeba čočce, klidně vsaďte na ně. Cizrna je však přece jenom o chlup prospěšnější – je bohatší na zastoupení minerálních látek. Dále stejně jako ostatní luštěniny snižuje hladinu cholesterolu, obsahuje kvalitní bílkoviny a na to, jak je sytá, je poměrně nízkokalorická.

4. Kysané zelí

Kysané zelí je jedním z mála rostlinných zdrojů probiotických bakterií, jež významně posilují imunitu. Je zásobárnou mnoha vitaminů, jako je kyselina listová či vitamin K, a najdete v něm také nezanedbatelné množství celulózy, která podporuje průchodnost střev – a dobře fungující zažívání je nejen při hubnutí základ. Musíte zelí ovšem konzumovat syrové, jinak se o mnoho výhod této kvašené potraviny připravíte.

Foto: CGissemann, Shutterstock.com

Kysané zelí dodá probiotika i vitamin C a posílí tak celý organismusFoto: CGissemann, Shutterstock.com

5. Pohanka

Bezlepková pohanka nejen zahřeje, ale navíc je bohatá na vlákninu a minerály a nadlouho zasytí. Největší benefit přináší v podobě rutinu, který zvyšuje pevnost a pružnost cév, pomáhá v boji proti křečovým žilám a při léčbě hemoroidů. Už jste vyzkoušeli jednoduchý pohankový dezert s jablky?

6. Ostré koření

Nezastupitelnou roli v zimním jídelníčku hraje koření. Čím je ostřejší, tím vyšší má zahřívací schopnost a tím více také podporuje spalování. Ideálními druhy jsou chilli, pepř, kari, zázvor, ale hodí se i méně pálivé, jako je skořice, kurkuma, hřebíček, bazalka nebo oregano.

7. Křen

Křen se často označuje za přírodní antibiotikum. Posiluje organismus a má silné antiseptické neboli dezinfekční účinky. Proto se doporučuje přidat do jídel při různých zánětech. Pravidelnou dávku křenu si mohou dopřát i dietářky. Podporuje metabolismus, tedy pomáhá kila shazovat rychleji.

Foto: matka_Wariatka, Shutterstock.com

Pomazánka z čerstvého křenu nakopne metabolismus a zažene virózyFoto: matka_Wariatka, Shutterstock.com

8. Batáty

Organismus dokážou prohřát také sladké brambory, které představují ideálního kandidáta na přílohu při hubnutí. Krom toho, že jsou chutné a dietní, obsahují množství vlákniny, vitaminu C a draslíku. Další jejich složkou jsou také karotenoidy, a proto mají i výborné antioxidační účinky. Dietní jídla nejsou nijak složitá: zapečené batáty se syrečky vás okouzlí.

9. Tučné ryby

K zimnímu hubnutí si také opatřete tučnější ryby. Nemusí to být pouze losos, spoustu bílkovin i dalších prospěšných látek a cenné omega-3 tuky najdete také v pstruhovi, candátovi, makrele, sledi či v tresčích játrech.

10. Česnek

Do pokrmů si také čas od času přidejte česnek. Má velice dobrý vliv na spalování tuků a samozřejmě na zdraví. Pomáhá k snížení krevního tlaku i cholesterolu a pyšní se také mimořádnými protizánětlivými účinky. Podle některých studií údajně umí i regulovat tvorbu tukových buněk.

Potřebujete zhubnout? Sledujte náš „Hubnoucí speciál“, ve kterém najdete každý týden jídelníček i odborné rady trenérky, jak docílit vysněné postavy. Výzva je na tři měsíce a ty ženy, kterým se shodit podaří, budou odměněny! Začali jsme v pondělí 7. ledna, vše ale ještě stihnete! Zhubněte s Proženy.cz zdravě a trvale až o dvě konfekční velikosti!

Reklama

Načítám