Hlavní obsah

10 pohovek, které se hodí i do garsonky!

Foto: Thinkstock

Do malých bytů volte raději světlé pohovkyFoto: Thinkstock

Reklama

Posedět, poležet si, případně na ní i přespat – požadavky na pohovku jsou v každé domácnosti stejné. A nezáleží na tom, zda máte stometrový byt nebo obýváte třicetimetrovou garsonku. Sedačka je třeba všude. Jen v druhém případě bývá výběr o něco složitější. Inspirujte se proto našimi tipy.

Článek

Pohodlná – to je základní požadavek, který musí splňovat sedačka bez ohledu na to, kde stojí a jak je velká. Typy do malého bytu, kde je třeba využít každý centimetr místa, by však měly nabídnout ještě něco navíc. „Praktická do takových bytů jsou multifunkční řešení, tedy například s funkcí rozkládání, aby zde mohla přespat návštěva, nebo s úložným prostorem, kterého nebývá nikdy dost,“ radí Radka Jedličková z firmy Polstrin. Zjistěte si tedy, zda se vám vyplatí nákup rozkládacího gauče, nebo ne.

Na co dát pozor při výběru?

V rámci kompletního zařizování malého bytu platí i pro pohovku, že byste raději měli volit světlé potahy. Tmavá sedačka by vypadala příliš robustně. Vhodnější je i minimalistický nadčasový design než masivní retro výrobky nebo výstřední novinky.

Pozor také na volbu správné velikosti! Rozměry sedačky určitě přizpůsobte rozměrům místnosti. I když bydlíte doma čtyři, do malého bytu či místnosti rozhodně nevolte velkou sedačku pro tolik lidí. Mnohem lepší jsou dva menší dvojsedy, ideálním řešením by ale bylo pořídit jednu menší pohovku doplněnou křesílky či sedáky. Ty jsou variabilní, snadno se přenášejí a přemisťují. I když má každý člen rodiny své místo na sezení, pokoj nevypadá zahlcený nábytkem.

Navíc rozhodně neplatí, že čím větší pohovka, tím více komfortu. „Pohovky do malých bytů v sobě velmi často skrývají další funkce navíc, které je dělají maximálně pohodlné. Příkladem je sedačka Melo, která přes den slouží jako pohovka, odpoledne či k večeru ji snadno proměníte v naklápěcí lenošku ideální například ke čtení nebo sledování televize a navečer ji rozložíte na dvojlůžko, kde se pohodlně a zdravě vyspí dva lidé,“ popisuje Martin Šťastný ze showroomu BoConcept, co všechno dokážou pohovky, ideální do malých bytů.

Vyberte si z našich deseti tipů, která vám bude nejvíc vyhovovat!

Pohodlí za pět tisíc

Pohovka Laura má místo pevných područek několik polštářů, které si lze jednoduše přesouvat tak, abyste zde měli maximální pohodlí. Je široká 200 centimetrů a po rozložení z ní vznikne ležení o velikosti 145 x 196 centimetrů. Jamall nábytek ji nabízí za 4990 korun.

Foto: Jamall

Pohovka Laura patří k nejlevnějšímFoto: Jamall

Příjemná na sezení i cenou

Ačkoli má šířku jen 190 centimetrů, nabízí pohovka Kivik maximální pohodlí, a to díky měkkým a hlubokým sedačkám doplněným oporou pro záda. Potah lze sundat a vyprat nebo vyměnit za jinak barevný. V IKEA ji koupíte za 7990 korun.

Foto: IKEA

Měkké a pohodlné sezení nabízí sedačka KivikFoto: IKEA

Posezení trochu jinak

Žijete v malém bytě sami? Pak buďte sobci a místo klasické pohovky si pořiďte pohodlnou lenošku Ektorp. Má hloubku sedáku 163 centimetrů a opěrka vysoká 88 centimetrů zajistí pohodlnou podpěru zad. Na výběr ji máte v deseti barvách a vzorech, které lze díky snímatelnému potahu měnit. Koupíte ji v IKEA za 7990 korun.

Foto: IKEA

Tak trochu jiné sezení si užijete s lenoškou EktorpFoto: IKEA

Dejte svému pokoji styl

Stylovou sedačku Porto lze jednoduchým a rychlým způsobem rozložit na spací plochu velkou 148 x 195 centimetrů. Sestava je zdobena lemem z ekokůže, který si lze vybrat v různých barevných odstínech. Doplnit ji můžete křeslem nebo dvojsedem s úložným prostorem. Cena pohovky v obchodě Nábytek Forliving.cz je 11 248 korun.

Foto: nabytek-forliving.cz

Jednoduchost zdobí pohovku i křeslo PortoFoto: nabytek-forliving.cz

Pohodlí nejen pro záda

Díky své nadstandardní hloubce 100 centimetrů nabízí sedačka Surf pohodlné sezení a relaxaci. Korpus je potažený textilní kůží vanilkově bílé barvy. Sedáky a opěráky jsou z šedočernobílé tkaniny odolné proti oděru. Lze ji rozložit na lůžko 145 x 200 centirmetrů a ve Scontu se prodává za 11 999 korun.

Foto: Sconto

Pohovka Surf se liší od ostatních hloubkou jeden metrFoto: Sconto

Jedním pohybem vyčarujete postel

Elegantní Versa patří mezi pohovky, které rozložíte velmi snadno. Stačí jeden pohyb, a vytvoříte z ní praktické dvojlůžko. Cena u společnosti BoConcept začíná na 24 990 korunách.

Foto: BoConcept

Sedačku Versa rozložíte jedním pohybemFoto: BoConcept

Zrozená pro malé byty

Sedací souprava Janus značky Polstrin je ideální do malometrážních bytů. Aniž zabere velký prostor, poskytne svým uživatelům funkce, které v malém bytě jistě ocení – rozkládání a úložný prostor. Vybrat si ji lze s různými potahy za cenu 27 700 korun a více.

Foto: Polstrin

Rohová pohovka Janus byla vytvořená speciálně pro malometrážní bytyFoto: Polstrin

Pohovka třikrát jinak

Pohovka Melo se snadno promění z klasického gauče na naklápěcí lenošku a večer z ní uděláte pohodlné lůžko pro dva lidi. Na výběr máte různé potahy. V showroomech BoConcept je ke koupi za 31 990 korun.

Foto: BoConcept

Melo slouží jako klasická pohovka, lenoška i dvojlůžkoFoto: BoConcept

Pohodlí pro sezení i spaní

Pohovka Pergamon od české firmy Polstrin se po rozložení promění na dvojlůžko o velikosti 140 x 197 nebo 160 x 197 centimetrů, záleží na zvoleném typu. Díky kvalitní pružinové matraci je určena nejen pro občasné přespávání návštěv, ale i pro trvalé spaní. Koupíte ji jak u firmy Polstrin, tak například ve showroomech Nábytek Říha za 35 680 korun.

Foto: Polstrin

Sedačka Pergamon je díky kvalitní matraci vhodná i ke každodennímu spaníFoto: Polstrin

Pro milovníky moderny

Jednoduchý a odlehčený design zaujme na pohovce SSS!, která původně vznikla jako diplomová práce na VŠUP v Praze. Do malých bytů se hodí nejen svým vzhledem, ale i menším rozměrem a barvou, které prostor jednoznačně rozsvítí. Doma ji můžete mít za 40 550 Kč.

Foto: Nábytek Říha

I do malých bytů se hodí designové pohovky ve výrazných barváchFoto: Nábytek Říha

Zdají se vám tyto pohovky drahé? Tak se podívejte do naší nabídky Pohovek za méně než 10 000 korun.

Která pohovka se vám líbí nejvíc? A jak bojujete s možnostmi posezení u vás doma? Zapojte se do diskuse pod článkem...

Reklama

Načítám