Hlavní obsah

Geniální alkohol! Čistí skvrny, zničí plísně i „vypere“ oblečení

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Skvrny, plísně, bakterie… To je jen pár problémů, kdy je nejlepším pomocníkem čistý alkohol nebo technický líh, a vyplatí se proto mít je doma. Kde všude kapka „něčeho ostřejšího“ pomůže? Přečtěte si deset vyzkoušených tipů i s návodem.

Článek

Pod pojmem alkohol si většina lidí vybaví sklenku něčeho tvrdšího s ledem či bez… Ovšem my máme na mysli ten pro technické použití. Nejlepším pomocníkem v této oblasti je isopropylalkohol (isopropanol neboli IPA) s více než 90% mocností. Je to velmi hořlavá a těkavá látka, která není volně k dostání v drogeriích ani hobbymarketech a seženete ji ve specializovaných e-shopech.

Nejbližším příbuzným isopropylalkoholu je vysokoprocentní pálenka z domácích zdrojů, a když nebudete mít nic jiného, lze pro čištění využít i obyčejnou vodku či francovku. V lékárně pak můžete zakoupit technický líh (60%) nebo sloučeninu zvanou lihobenzin.

Nezapomeňte na pravidla ukládání a používání chemických látek. Jsou obvykle distribuovány v tmavém skleněném obalu a měly by se uchovávat v chladu. Dbejte na to, aby byly vždy řádně označeny a nedaly se zaměnit s jinými chemikáliemi! Doporučení o ochraně před dětmi je skutečně namístě.

1. Zase ty skvrny

Nejčastějším použitím při čištění jsou fleky různého druhu. Možná skvrnu od červeného vína přeléváte bílým vínem nebo zasypáváte solí, ale účinným prostředkem je právě čistý alkohol. Podobně je to se skvrnou od fixu, dokonce i permanentního či zvýrazňovače. Stačí potřít a normálně vyprat.

Vodka si poradí i se zaschlými skvrnami po malování, dokonce ani latexové barvy neodolají. Stejně tak černé nebo šedé fleky po tmavých podrážkách na linu. Sedačka v obýváku doslova přitahuje všemožné nečistoty – je-li povrch z mikrovlákna, pak vsaďte na čistý alkohol.

2. Odmaštění a ztracený lesk

Foto: Greta Blumajerová

Nanášení barvy by mělo předcházet odmaštění natírané plochyFoto: Greta Blumajerová

Před natíráním či sprejováním se vždy doporučuje zbavit povrch mastnoty. Nejvíce je jí v kuchyni: vrchní strana skříněk linky je přímo lapačem lepkavého prachu. Stačí postříkat zředěným alkoholem, nechat chvíli působit a setřít. Ztracený lesk získají díky alkoholu i dlouho používané šperky.

3. Likvidace bakterií

Budete se možná divit, ale takový volant auta nebo klíče jsou semeništěm mikrobů a občasným otřením hadříkem namočeným v alkoholu jim, a především sobě, rozhodně pomůžete.

Foto: Greta Blumajerová

Zabere to čas, ale výsledek překvapí Foto: Greta Blumajerová

Podobné je to s dálkovými ovladači a vypínači, které je třeba čas od času vyčistit namočenými vatovými štětičkami. Nezbytné je to v případě prodlužovaček, které jsou na psacím stole nebo jinak viditelném místě.

Foto: Greta Blumajerová

Tekutinu nenanášejte na elektrické konektory a zdířky, jen na plast Foto: Greta Blumajerová

4. Lepidla všeho druhu

Jak se efektivně zbavit etiket ze skleněných povrchů jsme už testovali, ale není na škodu si to připomenout: kromě kuchyňských ingrediencí (olej, soda, citron) pomůže především technický líh nebo lihobenzin – účinkují také na většinu tmelů a lepidel užívaných ve stavebnictví.

5. Koupelna

Ve sprchovém koutě (a nejen tam) se mohou vytvořit nevzhledné černé i jinak barevné fleky – nejčastěji se jedná o plísně. Lihem je potřete či přelijte a nechte působit. Když alkoholem ošetříte zrcadla, nebudou se tolik mlžit. V koupelnové skříňce pak jistě najde alkohol uplatnění ve formě dezinfekce štětců na líčidla. Namočte je jednou za měsíc do roztoku alkoholu s vodou (1 : 1) a nemusíte se strachovat o výskyt bakterií.

Foto: Greta Blumajerová

Úporné plesnivé skvrny zmizí bez drhnutí Foto: Greta Blumajerová

A ještě jedno hygienické doporučení. Už jsme vám radili, jak se zbavit vší. Jedním z tipů je směs alkoholu a oleje nanesená na vlasy. V lihovém roztoku také vykoupejte hřeben zvaný všiváček před každým použitím.

6. V garáži

Foto: Greta Blumajerová

Opět se obejdete bez drhnutí, vše zařídí čistý alkoholFoto: Greta Blumajerová

V létě je přední strana auta neustále v obležení mušek. Kartáče v myčce si s nimi neporadí, ale postříkání alkoholovým roztokem ano. Rozprašovač s roztokem si nechte někde po ruce – v zimě ho využijete pro údržbu předního okna. Vydatně potřené alkoholem lépe odolá námraze.

7. Květiny

Foto: Greta Blumajerová

Do průměrně veliké vázy stačí jedna lžíce Foto: Greta Blumajerová

Rozkvetlé potěšení ve váze zůstane dlouho čerstvé, budou-li mít květiny čistou vodu – ta se nebude kalit, když do vázy „cvrnknete“ trochu alkoholu.

8. Prádlo

Foto: Greta Blumajerová

Stačí jen mírné navlhčení Foto: Greta Blumajerová

Nedávno jsme vám doporučovali vkládat džíny a jiné oblečení do mrazáku místo praní. Dneska tuto oblast rozšíříme. Chcete-li nošenému oblečení vrátit původní čistotu, postříkejte je směsí vody a alkoholu (1 : 1) v rozprašovači a nechte proschnout. Oděvy nejenže zbavíte bakterií, ale i případného pachu. Někteří sázejí i na praní v alkoholu, přesněji na přidání půl hrnku vodky do máchání místo aviváže.

9. Odér

Rychlou pomocí při nepříjemném zápachu v bytě, například ze spáleniny, je několik stříknutí alkoholu z rozprašovače. Na podobné bázi fungují i doma vyrobené difuzéry a osvěžovače obsahující esenciální oleje na provonění.

10. Ostatní

Nakonec ještě pár drobných rad, které patří mezi nouzovky. Až budete na dovolené a zapomenete si odlakovač na nehty, určitě sáhněte po něčem s vysokým obsahem alkoholu, tedy po antibakteriálním gelu, deodorantu či obyčejném parfému – nahradit odlakovač není těžké. A kdyby vás v moři požahala medúza, nateklou pokožku ošetřete stejnými prostředky.

Tak co, už věříte, že čistý alkohol se v domácnosti bude hodit? 

Reklama

Související témata:

Načítám