Hlavní obsah

15 let od 1. dílu Dva a půl chlapa! Co o seriálu nevíte?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Úvodní díl komediálního seriálu Dva a půl chlapa spatřil světlo světa přesně před patnácti lety a záhy si ho oblíbili televizní diváci po celém světě. Lví podíl na popularitě seriálu má herec Charlie Sheen, paradoxně mu ale svými alkoholovými a drogovými excesy i nejvíc uškodil. Producentovi nakonec došla trpělivost a Sheen dostal padáka. Připomeňte si, jak to vlastně všechno bylo.

Článek

Seriál Dva a půl chlapa patří mezi kultovní televizní počiny. Na obrazovkách se udržel úctyhodných 12 let, měl 12 řad a celkem 262 dílů. O tom, že si ho oblíbili i čeští diváci, svědčí jeho opakované reprízy. Češi zkrátka milují humor, a o ten v něm není nouze.

Z vrcholu na dno v podání Charlieho Sheena

Zdá se, jakoby roli sukničkáře Charlieho Harpera napsali scenáristé Charliemu Sheenovi (53) přímo na míru. Kdyby ale při obsazování věděli, jaké budou se Sheenem problémy, nejspíš by raději vybrali někoho jiného. Během natáčení totiž žil jako neřízená střela. Sexuální partnerky střídal jako na běžícím páse a posilňoval se alkoholem a drogami.

Na natáčení chodil opilý, zdrogovaný a agresivní a kvůli pobytu v léčebně se seriál několikrát pozastavoval. Když byl v rauši, urážel všechny kolem sebe, včetně členů štábu. Situace vygradovala v průběhu osmé řady, kdy mu to producent a spolutvůrce sitcomu Chuck Lorre (66) spočítal a postavu Charlieho Harpera nechal v roce 2011 spadnout pod metro.

Foto: Profimedia.cz

V roce 2015 Charlie Sheen přiznal, že je HIV pozitivní. Úsměv z tváře mu ale nezmizelFoto: Profimedia.cz

Prázdné místo po Sheenovi zaplnil herec Ashton Kutcher (40), který coby milionář Walden Schmidt kupuje Charlieho dům u oceánu. Další čtyři řady ale už nebyly tak úspěšné.

Tvůrci si ovšem nechali zadní vrátka a do úplně poslední epizody, která se vysílala 19. února 2015, chtěli Charlieho Sheena zpátky. Ten podle všeho odmítl, a tak si s jeho postavou vyřídili účty definitivně. Na dabléra, kterého snímali kamerou pouze zezadu, nechali v závěrečné scéně spadnout piano.

Foto: Profimedia.cz

Když se Ashton Kutcher objevil v sitcomu poprvé, neměl na sobě vůbec nicFoto: Profimedia.cz

Kdo si pustil pusu na špacír?

Seriálu neudělal dobrou reklamu ani herec Angus T. Jones (24) alias Jake Harper, kterého mohli diváci vidět v této roli vyrůstat a dospívat před kamerou. Později se obrátil na víru a v roce 2012 dokonce natočil video, v němž označil sitcom, který mu vydělal miliony dolarů, za špínu a vyzval diváky, aby ho přestali sledovat.

To byl jeden z důvodů, proč se postava Jakea znovu objevila až v závěrečné sérii. Později totiž Angus z církve vystoupil a vyjádřil přání znovu se vrátit k herectví.

Jediným držákem z ústřední trojice, který vydržel až do konce, je herec Jon Cryer (53). Ten ztvárnil postavu Charlieho bratra a Jakeova otce, chorobného škudlila Alana Harpera.

Foto: Profimedia.cz

Angus T. Jones nastoupil do seriálu jako desetiletý chlapec, za 12 let natáčení se dost změnilFoto: Profimedia.cz

Zajímavosti, které vám možná unikly

  • První díl deváté série, ve kterém se konal Charlieho pohřeb a poprvé se objevil Walden Schmidt, sledovalo 28 milionů diváků. Stal se tak nejsledovanějším dílem celého seriálu.
  • Charlie Sheen nenechal svůj vyhazov jen tak. Tvůrce seriálu zažaloval o 100 milionů dolarů. Po vzájemné dohodě jich nakonec dostal 25.
  • V době největší slávy bral Charlie Sheen za jeden díl 1,25 milionu dolarů, tedy přes 27 milionů korun, a byl tak nejlépe placeným seriálovým hercem.
  • Každá epizoda je pojmenovaná po nějaké větě, kterou v daném díle pronese jedna z postav.
  • Hospodyni Bertu, kterou si zahrála Conchata Ferrell (75), si diváci tak oblíbili, že se v seriálu objevovala častěji, než bylo původně v plánu.
  • Znělku nenazpívali herci, jak si mnoho lidí myslí, ale tři zpěváci.
  • Výhled na oceán je ve skutečnosti jen plátno s fotografií.
  • Charlie Sheen a Jon Cryer spolu už v roce 1991 natočili film Žhavé výstřely.
  • V epizodních rolích se v sitcomu objevili i skutečný bratr a otec Charlieho Sheena.
  • V kuchyni je funkční lednička a jídlo je pravé.
Foto: Profimedia.cz

Jon Cryer plešatěl už během natáčení. Díky práci šikovných maskérů to ale nebylo vidětFoto: Profimedia.cz

Sledovali jste seriál Dva a půl chlapa?

Reklama

Načítám