Hlavní obsah

Jak ušetřit tisíce? Začněte v koupelně!

Foto: thinkstock

Ušetříte i zdánlivými drobnostmi, například vodou v kelímku při čištění zubůFoto: thinkstock

Reklama

Celá rodina se nemusí vystřídat v jedné vaně, abyste ušetřili vodu. Poradíme vám lepší způsoby, jak zbytečně nesplachovat peníze do odpadu.

Článek

Stačí znát pár fíglů, a vaše vyúčtování za vodu a elektřinu bude končit daleko příjemnějšími čísly. A nemusí vás to stát ani moc úsilí.

Jak ušetřit za vodu

1. První volbou pro ty, kteří chtějí ušetřit vodu, jsou pákové baterie. Pokud zastavíte vodu, nemusíte zdlouhavě znovu „ladit" její teplotu – a tím ušetříte.

2.Ještě úspornější je termostatická směšovací vodovodní baterie se dvěma kohoutky, které slouží k regulaci průtoku vody a její teploty.

3. Naprosto zbytečným „luxusem" je kapající kohoutek – rozhodně investujte do nového těsnění, protože deset kapek za minutu znamená ztrátu přes 40 litrů za týden, takže jistých pár set za rok. Ještě horší je, jestliže protéká záchod – tam se hraje o desítky litrů za den!

4.Víc než pět litrů ušetříte pokaždé, když si nebudete čistit zuby nebo se holit při tekoucí vodě.

Foto: thinkstock

Šetření je jedna věc, ale děti musejí získat správné hygienické návykyFoto: thinkstock

5. Pokud to s úsporami vody myslíte vážně, pak zapomeňte na napouštění vany a zvolte rychlou sprchu. Při té spotřebujete asi 70 litrů vody, kdežto do vany většinou napustíte kolem 150 litrů. Ovšem vana je lepší varianta ve chvíli, kdy byste se sprchovali déle než deset minut.

6.Jestliže se bez relaxu ve vaně neobejdete na stálo, odpusťte si ji alespoň jednou za týden. I na tom ušetříte pár stovek ročně. Pokud to udělají všichni členové rodiny, mohou jít vaše úspory za rok až do tisíců.

7. Při nákupu nové toalety volte rozhodně tu s úsporným systémem splachování a možností stopnout proud vody. Tím ušetříte kolem tisíce korun ročně. Můžete ho koupit i zvlášť a namontovat do stávající toalety.

Jak ušetřit při praní

8. Při praní můžete ušetřit vodu volbou úsporného programu pro poloviční dávku prádla – moderní pračky jsou většinou už tak chytré, že množství vody, ale i prášku přizpůsobí právě množství vloženého prádla – i díky tomu ušetříte ročně další stokoruny.

9. „Použitím nižší teploty praní z 60 na 40 °C snížíte spotřebu energie asi o třetinu,“ upozorňuje Ing. Zuzana Lisá, energetický poradce PRE.

10.Pokud máte dvoutarifovou sazbu, je výhodné pračku používat v době nízkého tarifu – roční úspora je podle zvolené distribuční sazby pak kolem 500 Kč (perete-li průměrně 4x týdně).

11. „Pračku vybírejte nejen podle spotřeby elektřiny, ale i vody. Náklady na vodu tvoří asi třetinu provozních nákladů pračky (počítáno bez nákladu na prací prostředky). Osobně nejsem s příliš úspornými pračkami co se týče spotřeby vody moc spokojená, má to vliv na kvalitu praní, a především máchání,“ říká Zuzana Lisá. Co byste všechno měli vědět o pračce, ale i praní? Užitečné a možná i překvapivé informace najdete v článku Tohle vám o pračce a praní nikdo neřekne.

Foto: thinkstock

Správné dávkování pracího prostředku stačí. Neplatí, že čím víc prášku, tím lépe vypráno. Spíše naopak, zanesete si pračkuFoto: thinkstock

12. Na praní bílého prádlo stačí zvolit 60 °C. Ušetříte tím nejméně čtvrtinu energie oproti devadesáti stupňům nebo praní na vyvářku.

13.Používáním kvalitního pracího prášku a odvápňovače zvýšíte životnost pračky, ale také snížíte energetickou náročnost – vodní kámen totiž izoluje a prodlužuje ohřev vody.

14. Na odvápnění pračky můžete použít jednou za čas obyčejný ocet, který nalijete do bubnu a necháte s ním proběhnout prací cyklus.

15. Pokud používáte tekutý nebo koncentrovaný prací prášek, naučte se ho dávkovat – hodně často dávají lidé do prádla víc prášku, než kolik je skutečně potřeba. Ideální je dávat prášek rovnou do bubnu pračky. Rozhodně neplatí rovnice: čím víc prášku, tím čistší prádlo.

16. Zvažte používání aviváže – mnoho tkanin ji nemá rádo, protože ničí jejich savé vlastnosti.

17. Čistěte pravidelně filtr v pračce i sušičce, pokud je zanesený, zvyšuje spotřebu.

18.Pokud si pořizujete pračku a sušičku, pak zvolte raději dva samostatné přístroje než jeden s dvojitou funkcí.

19.Dohlédněte na to, aby pračka stála rovně – pokud bude na křivé podlaze nebo se bude při praní a odstřeďování pohybovat, je zapotřebí delšího odstřeďování, a tím se zvyšuje spotřeba.

20. Pokud nedáváte po vyprání prádlo do sušičky, zvolte nižší rychlost otáček při odstřeďování. Nižší otáčky znamenají nižší spotřebu.

Stojí vám za to vyměnit vanu za sprchu? Možná dáváte přednost jiným způsobům šetření – rozhodně nám o nich napište.

Reklama

Načítám