Hlavní obsah

3 důvody, proč pít tureckou kávu

Foto: sebra, Shutterstock.com

Foto: sebra, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Silná barva, řízná chuť a lógr. Turecká káva – nestárnoucí klasika, která je v Česku milována především příslušníky starší generace. Ve skutečnosti ale prospívá zdraví všech, její benefity ocení dokonce i sportovci. Jen je důležité umět ji připravit.

Článek

Turecká se říká kávě vyráběné metodou pocházející ze zemí Středního východu. Tradičně se připravuje v hrnci zvaném džezva, kde se jemně mletá kávová zrnka vaří s vodou těsně pod bod varu. Výsledek už se potom jen rozlévá do šálků. Stejně dobrý a kvalitní nápoj ale připravíte i v obyčejném hrnci. Káva se buď s cukrem už vaří, nebo je možné ji mírně dosladit. Někdy se přidává i kardamon.

Pro koho je kofein nebezpečný?

Prášek z mleté kávy, po našem lógr, zůstává na dně hrnečku a pije se pouze výluh – temně zbarvená voda. Turek je tedy kávou nefiltrovanou, která ve srovnání s jinak připravovanými kávami vyniká vysokým obsahem kofeinu. Z toho plynou některé významné přínosy pro zdraví. Podle slov Jiřiny Mačkové, výživové poradkyně z Kralup nad Vltavou, ale tyto přínosy neplatí pro jedince trpící žaludečními vředy, onemocněním srdce a vysokým krevním tlakem.

Foto: tdemirboga, Shutterstock.com

Pravá turecká káva nalévaná přímo z džezvyFoto: tdemirboga, Shutterstock.com

1. Turecká káva je dobrá pro sportovce

Je známo, že kofein je dobře fungujícím přírodním stimulantem zvyšujícím sportovní i mentální výkonnost. Turecká káva jej poskytuje ve vysoce koncentrované dávce, kterou využijí zejména sportovci (proč si dát do kafe máslo). Přináší totiž nejen vyšší hladinu energie, ale i rychlejší reakce. „Kofein pomáhá využívat tukové tkáně jako zdroje energie, šálek kávy před cvičením podporuje hubnutí,“ potvrzuje z dlouhodobé vlastní zkušenosti Petra Schäferová, koučka zdravého životního stylu ze společnosti Fitkouč. „Dalším efektem je prokazatelné zvýšení sportovního výkonu u vytrvalců a síly u silových sportovců. Šálek kávy je dobré si dát zhruba půl hodiny před cvičením,“ dodává.

2. Káva plná antioxidantů

Vzhledem k tomu, že turecká káva je nefiltrovaná, není zbavená cenných složek jako kávy, které procesem filtrace prošly. To se týká zejména chlorogenních kyselin, což jsou typy polyfenolových antioxidantů, které mají na zdraví celého organismu skvělé účinky (znáte tyhle omlazující potraviny?). Podle studií mohou zlepšovat záněty a optimalizovat hladinu cukru v krvi. Jedná se ale také o biologicky významné látky jménem diterpeny, které mohou snižovat záněty, bojovat s infekcemi a podporovat zdraví srdce.

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Turecká káva je nefiltrovaná, díky tomu obsahuje více kofeinu než jiné kávy, je tedy prvotřídním stimulantem a také pomáhá s hubnutímFoto: RossHelen, Shutterstock.com

3. Pomáhá proti demenci i mrtvici

Podle jedné studie snižuje konzumace turecké kávy riziko negativních neurologických stavů, jako je třeba Alzheimerova choroba – u ní konkrétně až o 27 procent (Alzheimer hrozí už i třicátníkům). Další výzkumy ukázaly, že preventivně chrání i před mrtvicí, demencí a Parkinsonovou nemocí. „Kofein nemá stimulační účinek na vyšší nervové funkce, avšak zvyšuje pozornost a zkracuje reakční čas,“ říká k tomu Jiřina Mačková. „Stimuluje mozek, potlačuje pocit únavy a umožňuje nám jet na rezervu.“

Jak udělat pravého turka

Abyste mohli čerpat všechny benefity, které turecká káva nabízí, připravte si ji tradičním způsobem a ne jen tak, že ji jednoduše zalijete v hrníčku vodou z rychlovarné konvice. Na 240mililitrový šálek budete potřebovat 2 lžičky jemně mleté kávy. Nasypte ji do džezvy nebo malého hrnce, zalijte příslušným množstvím vody, za stálého míchání ohřívejte na střední teplotě a těsně před bodem varu ji odstavte (správný okamžik poznáte podle toho, že se nahoře vytvoří zlatavá pěna). Přelijte do šálku a nechte lógr usadit na dně. A potom už jen vychutnávejte lahodně nahořklou chuť silné turecké kávy. Ale pozor, nepijte více než tři šálky denně.

Kdy jste naposledy pili tureckou kávu?

Reklama

Načítám