Hlavní obsah

3 metody proti nadměrnému pocení. Otestovali jsme je!

Foto: isifa

Potit se? Ano. Ale aby z vás lilo jako z koně, už je na pováženouFoto: isifa

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potit se je přirozené, neboť se tak tělo chrání před přehřátím. Ale čeho je moc, toho je příliš, viďte? Proto jsme se zaměřili na metody, které pocení i zápachu zabraňují. Jaká jsou jejich rizika a na kolik vás přijdou?

Článek

Mokré podpaží, záda i ruce umí pořádně zkomplikovat život! Nejen fyzicky, ale i společensky – vždyť kdo nezná propocené koláče třeba na jednání nebo rande. Pokud se právě tohle týká vás, či vás dokonce trápí hyperhidróza, tedy nadměrné pocení (problém až jednoho procenta české populace), zbystřete!

„Prvním krokem k odstranění zvýšené tvorby potu je zjištění, zda jeho příčinou nejsou zdravotní potíže,“ uvádí dermatoložka MUDr. Kateřina Fajkošová. V takovém případě totiž kosmetika nepomůže a s léčbou musí pomoci lékař. Vyloučí-li se, pomohou vám projevy pocení zmírnit různé metody. Tři z nich jsme vyzkoušeli a podrobně prozkoumali. Jak dopadly?

Foto: thinkstock

Pitný režim stejně jako pocení zabraňují tělu přehřát seFoto: thinkstock

1. přípravek Driclor

O co jde:Bezbarvý roztok se používá na podpaží (dlaně, plosky) prvních 7 až 10 dní jednou denně, a to večer. Účinky pak fungují několik dnů.

Kolik stojí:75 ml za 239 Kč, 20 ml 199 Kč

Dermatolog prof. MUDr. Petr Arenberger, DrSc.:„Jedná se o jeden z mála preparátů, které se dají pořídit v lékárně. Jeho složení i zkušenosti s ním ukazují, že použití Dricloru, ale například i přípravku Excipial DeoForte není škodlivé a lze jej používat bez obav.“

Michal testoval:„Ze začátku se má aplikovat každý večer v týdnu, pak intervaly postupně prodlužovat. Tři dny jsem to vydržel, čtvrtou noc jsem se musel jít v noci umýt. Strašně mě podpaží pálilo a svědilo. Je pravda, že jsem se pak asi 14 dní nepotil, nicméně v podpaží se mi objevil na obou stranách velký červený flek. Kůže byla přeschlá, pálila a svědila. Když se mi tričko byť jen otřelo o podpaží, bolelo to jako blázen. Fleky zmizely až asi po dalších 14 dnech, kdy jsem se zase začal potit.“

Za výrobce přípravku Ing. Eva Šebestová:„Ano, kvůli obsahu aluminium chloridu a etanolu může způsobovat lokální podráždění pokožky v místě aplikace.”

Aluminium chlorid neboli chlorid hlinitý je látkou, která se v přípravcích proti pocení běžně používá. Přestože odborníci zkoumají škodlivost hlinitých solí na organismus, dosud nebyly žádné negativní důsledky prokázány.

Verdikt redakce:Zkuste roztok nejdříve aplikovat v malém množství na kůži, a vyčkejte na reakci. Rozhodně se vyhněte použítí na čerstvě oholenou, mokrou nebo podrážděnou pokožku!

Foto: isifa

Injekce botulotoxinu mohou být řešením problémuFoto: isifa

2. Injekce botulotoxinu

O co jde: Aplikace látky se provádí drobnými vpichy jemnou jehličkou do podpaží (plosek, dlaní). Ošetření trvá do 30 minut a nesmíte se po něm týden fyzicky příliš namáhat. Uvádí se, že účinky vydrží 4 až 10 měsíců.

Kolik stojí: za podpaží zhruba od 7 tisíc Kč

Prof. MUDr. Petr Arenberger: „Při opakovaném podávání botulotoxinu se diskutuje o možnosti vytvoření protilátek proti němu a pak menší účinnosti, kdyby byl potřeba při zdravotních potížích – například v neurologii k uvolnění stažených svalů při některých neurologických poruchách.“

Jana vyzkoušela: „Podstoupila jsem zákrok, který se provádí v místní anestezii krémem. Musím ale říci, že mi účinek injekcí vydržel jen jeden měsíc. Zkrátka to na mě nezabralo. Přitom mě to stálo 12 tisíc Kč.“

Petra vyzkoušela:„Obávala jsem se, že se mi po zákroku ,přesune' pocení na jiné části těla. Ale nic takového se mi nestalo, a už čtyři měsíce mám klid!“

Verdikt redakce:Ani vysoká cena nemusí nutně znamenat zaručené a dlouhodobé účinky. Ale může!

3. Antiperspiranty s příměsí stříbra

O co jde?Příčinou nepříjemného zápachu a potu není pot samotný, ale bakterie v podpaží. Ionty stříbra si s nimi umí poradit – jsou totiž antibakteriální, a tedy antiperspirační. Účinky antiperspirantů jsou 24 až 48 hodin.

Kolik stojí: od 55 Kč

Prof. MUDr. Petr Arenberger:„Deklarovanou výhodou jsou jejich dezinfekční vlastnosti, takže tím zajišťují snížení množství bakterií v místě aplikace. Není vyloučeno, že ale může vyvolat vznik takzvané argyrózy – ukládání stříbra v kůži a v orgánech –, tedy kosmeticky rušivého vzniku šedavých pigmentací v místě aplikace.” Tyto skvrny zmizí, když přípravek přestanete používat.

Petr vyzkoušel:„Vím, že mužský pot je intenzivnější než ženský, ale přece jen jsem od antiperspirantu s těmito vlastnostmi čekal víc. Zkoušeli jsme ho totiž s přítelkyní oba: jí zafungoval na celý den, mně asi na pět hodin, takže za mne zklamání.“

Verdikt redakce: Vhodné spíše pro menší obtíže s pocením.

Podtrženo sečteno, každému funguje něco jiného. Ať se rozhodnete pro jakékoli řešení hyperhidrózy, zjistěte si o něm vždy kompletní informace a nejlépe i zkušenosti ostatních. Jestli vás trápí jen klasické pocení, přečtěte si náš článek Jak bojovat s pocením či nočním pocením. Co říkáte?

Reklama

Načítám