Hlavní obsah

3 nejlepší pokojovky: Přinesou vám štěstí, zdraví i peníze

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Reklama

Nemusíte být velkým pěstitelem pokojovek, ale pár květináčů byste na parapetu mít měli. Doporučíme vám tři, které rozhodně využijete, a péči o ně určitě zvládnete.

Článek

Živé květiny jsou v kurzu. Do interiéru totiž vnesou dotek přírody, a to nejen vizuální, ale i ten praktický. Vybrali jsme hned tři pokojovky, které vás doslova ohromí svými účinky, a mají jeden zásadní bonus – snadno se pěstují.

Tlustice - plnoštíhlá nositelka štěstí

Působí noblesně a říká se jí dolarový stromek, šťastná rostlina nebo penízovka. Staré čínské učení Feng Shui přináší vysvětlení. Podle něj proudí kolem nás neviditelná energie zvaná čchi, která prospívá životu. Veškeré rostliny tuto energii produkují, a právě tlustice patří mezi přeborníky (ale pozor v případě, že máte doma zvířátko).

Tvarem připomíná strom posetý malými mincemi, proto přináší jejímu majiteli finanční rovnováhu a s každým novým lístkem se má zásoba peněz množit. Aby se vašeho příbytku držela prosperita a bohatství, postavte tlustici na parapet okna směřujícího na jihovýchod. Co se týče zálivky, lístky této rostliny dobře zadržují vodu, takže netřeba často zalévat. Vždy počkejte, až substrát vyschne. V zimě ji přesuňte na chladnější místo, ideálně 10 až 15 °C. V létě jí dopřejte pobyt venku.

Díky své pověsti je tlustice jedním z oblíbených dárků při kolaudaci bytu nebo domu, v Asii se věnuje novomanželům při svatbě. Důvodem je další pověst, která se váže k růžovým květům tlustice. Ty prý značí přátelství a ve vztahu muže a ženy lásku.

Foto: Olga Miltsova, Shutterstock.com

Mladší – několikaleté rostlinky mají sotva dvacet centimetrů, ale ty šedesátileté i stoleté mohou mít až dva metryFoto: Olga Miltsova, Shutterstock.com

Rýmovníkem proti zimním neduhům!

Už z přezdívky rýmovník je jasné, na co se zaměřuje. Pokud tuto bylinu z čeledi hluchavkovitých neznáte, pak vězte, že se jí říká molice nebo kubánské oregano. Vyznačuje se intenzivní vůní, která je směsicí eukalyptu, máty a meduňky. U nás se nejčastěji pěstuje rýmovník citronový nebo purpurový. Dobře se mu daří na světlém parapetu, ale nepotřebuje přímé slunce. Obecně toho moc nepotřebuje, dokonce ani vody. Zalévejte, až vidíte vyschlou zeminu. Rostlina má tendenci se roztahovat do stran a přímo si říká o zaštipování blahodárných lístků.

Čerstvé listy rozmělněte v ruce a přičichněte si. To je nejjednodušší způsob užití rýmovníku – přímá inhalace silice. Na noc si dejte větvičku rostliny k polštáři. Protáhne dýchací cesty a zmírní bolesti hlavy při nachlazení. Další možností je čaj z rýmovníku (pět listů zalijte dvěma deci horké, ale ne vroucí vody, nechte 15 minut louhovat). Chuťově příjemný čaj je zároveň zdrojem vitaminu C, A a E, popíjením zklidníte kašel, ale můžete také porazit střevní parazity. Výluhem lze potírat ekzém nebo drobná zranění.

Foto: Ariene Studio, Shutterstock.com

Příjemně chlupaté lístky rýmovníku stačí promnout mezi prsty a už čerpáte jejich síluFoto: Ariene Studio, Shutterstock.com

Aloe vera nejen na popáleniny

Pokud byste měli doma mít jen jedinou rostlinu, měla by to být Aloe vera. Jakmile se ji naučíte používat, jeden exemplář vám nebude stačit. Hlavní léčivá látka – gel – se skrývá uvnitř výhonků. Stačí nožem odříznout kousek šlahounu a lžičkou vydlabat vnitřek. Nejúčinnější jsou dvou a víceleté rostliny, z jejichž šlahounu se dají získat až 4 lžíce gelu (víme, jak si ho vyrobit). Ten je dobré upotřebit hned nebo uschovat den či dva v lednici.

Nejčastější použití je na popáleniny. Až se spálíte o horký plech při pečení nebo o okraj žehličky, nožem uřízněte kousek rostliny a přiložte na bolavé místo. Gelem potírejte popáleninu, dokud bolest nepoleví (na menší poranění stačí pět minut). Většinou se vám neudělá puchýř, jen tmavší skvrnka. Aloe se osvědčila i na posílení růstu vlasů (vmasíruje se do pokožky hlavy), jako regenerační maska na obličej, na hemeroidy či bolavé klouby a obecně na špatně se hojící rány (ve formě obkladů).

Aloe je velmi nenáročná, dobře se jí daří i v suchých, vytopených místnostech. Miluje slunce, ale nepohrdne ani polostínem. Se zálivkou to moc nepřehánějte, přes léto stačí jednou za týden, v zimě dokonce i jednou za čtrnáct dní.

Foto: usmee, Shutterstock.com

Jednotlivé kousky aloe odřezávejte postupně ze spodních listů, chcete-li výhonků Foto: usmee, Shutterstock.com

Máte některou z těchto rostlin doma a využíváte jejích kvalit? 

Reklama

Související témata:

Načítám